[Delphi] Jak zrobic aby przycisk WINDOWS z klawiatury stal s

0

To co w temacie ! ;-)

0

Hej czy zaden nie zna odpowiedzi na to moje pytanie [???]
Chodzi mi o ten "klawisz" pomiedzy CTRL i ALT na klawiaturze. ;-)

Pozdrawiam !

0

Spróbuj przejąć skrót Ctrl+Esc dla swojego programu:

type
TForm1 = class(TForm)
...
...
procedure WMHotKey(var Msg : TMessage); message wm_HotKey;
procedure SetKey;
procedure RemoveKey;
...
end;

procedure TForm1.SetKey;
var
VK, Modifiers : Word;
Shift : TShiftState;
begin
VK:=VK_ESCAPE; * poprawka :)
Modifiers:=MOD_CONTROL;
RegisterHotKey(Handle, Handle, Modifiers, VK)

  • jedno z tych Handle oznacza identyfikator skrótu, dałem Handle, bo mi
  • się tak podobało :) [chyba drugie]
    end;

procedure TfrmNotes.RemoveKey;
begin
UnregisterHotKey(Handle, Handle)
end;

procedure TfrmNotes.WMHotKey(var Msg : TMessage);
begin
if Msg.WParam = Handle * podajesz identyfikator skrótu a nie Handle
then begin
* jak to ma być tylko blokada to nie rób nic
* chyba starczy Msg.Result:=0 czy coś w tym stylu
end
else inherited
end;

Teraz tylko uruchamiasz SetKey w OnCreate i RemoveKey w OnDestroy.

--
Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Patrz lipiec. Siedziałem nad tym długo. Hook niskiego poziomu. Jeżeli nie znajdziesz (chodź było to poruszane kilka razy) to na mojej stronie www.sandc.prv.pl w dziale Delphi jest program "Przemka". Jest do tego kod źródłowy. Tam są zablokowane klawisze Windows, klawisz menu kontekstowego i kilka innych.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dzieki !!! [browar]

0

czyli jak to ma byc w koncu ? bo nic nie czaje, albo co zamiast tego drugiego Handle musze dac ? wklejcie kod'a pls--pozdrowienia

0

b0bik napisał:
czyli jak to ma byc w koncu ? bo nic nie czaje, albo co zamiast tego drugiego Handle musze dac ? wklejcie kod'a pls

Mój kod okazał się do bani - wejdź na stronę Dryobatesa, tam jest lepszy.--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

nie wiem ale jestem chyba ślepy : ( jaką strone ta co w odpowiedzi ? tam nie moge znaleźć nic, prosze o linka i o powstrzymanie negatywnych emocji : )--pozdrowienia

0

b0bik napisał:
nie wiem ale jestem chyba ślepy : ( jaką strone ta co w odpowiedzi ? tam nie moge znaleźć nic, prosze o linka i o powstrzymanie negatywnych emocji : )

Wybacz. Niedokładnie podałem. W dziale programy:
http://www.sandc.prv.pl/Pliki/source/Przemka.zip--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

ok dziękuje juz mam : )--pozdrowienia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1