Brak możliwości wysyłania wiadomości e-mail za pomocą Indy

0

Witam.

Posiadam problem z INDY.
Oto kod:

 unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, IdAntiFreezeBase, IdAntiFreeze, IdMessage, IdBaseComponent,
  IdComponent, IdTCPConnection, IdTCPClient, IdMessageClient, IdSMTP,
  StdCtrls;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Button1: TButton;
    IdSMTP1: TIdSMTP;
    IdMessage1: TIdMessage;
    IdAntiFreeze1: TIdAntiFreeze;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
IdMessage1.Body.Append('TRESC MAILA');
IdMessage1.Recipients.EMailAddresses := '@gmail.com';
IdMessage1.Subject := 'TEMAT';
IdMessage1.From.Name := 'NAZWA NADAWCY';
IdMessage1.From.Address := '[email protected]';
idSMTP1.Password := '';
idSMTP1.Username := '';
idSMTP1.Host := 'smtp.wp.pl'; // zostaw
TIdAttachment.Create(IdMessage1.MessageParts, 'd:\lol.txt');
IdSMTP1.Connect;
try
  IdSMTP1.Send(IdMessage1);
finally
  IdSMTP1.Disconnect;
end;
end;

end.

Hasło, login itp rzecz jasna było wpisane. Z powodów oczywistych usunąłem to teraz.
Error jaki mi wyskakuje gdy naciskam na button:

2qcmlco.png

Jeżeli chodzi o e-maila na wp to zaznaczyłem opcję: Zezwalaj na dostęp do poczty za pomocą protokołu POP3/IMAP/SMTP.

Nie wiem w czym może być problem xd Może mam pobrane jakieś felerne komponenty INDY.

Proszę o pomoc.

0

Pewnie WP blokuje dostęp do wysyłania maili z niezaufanych serwerów, aby pozbyć się spamu.
Nie jest to kwestia Indy - musiałbyś napisać do WP i zapytać, czy mogą to odblokować dla Twojego adresu.

0

Nigdy wp nie blokowało takiej możliwości. Wiem to stąd, gdyż kiedyś już to robiłem. Orientuje się ktoś w takim razie czy jest jakaś poczta mailowa, ktora tego nie blokuje?

3

i oczywiście zamiast wpisać w google błąd spf wp i przeczytać na stronie pomocy wp dlaczego blokują lepiej prowadzić jałowe rozmowy i upierać się, że Nigdy wp nie blokowało takiej możliwości. mimo, że racji się nie ma

http://poczta.wp.pl/info-pomoc-problemy.html?action=more&id=75#anc

pomoc wp napisał(a)

Nie mogę wysłać listów. Mam błąd SPF.
SPF zapobiega podawaniu się za kogoś przez wykorzystanie czyjegoś adresu e-mail w polu nadawcy. Jednym z powodów pojawienia się takiego błędu może być nieprawidłowa konfiguracja Twojego klienta pocztowego. Jeśli problem dalej się pojawia, mimo poprawnej konfiguracji, skontakuj się z naszym Działem Obsługi Klienta.

1

Przecież to nie ma prawa działać z tego co widzę

Serwer poczty wychodzącej - smtp.wp.pl
Port serwera poczty wychodzącej - 465
Tryb zabezpieczenia - SSL

a Ty nie podajesz nawet portu nie mówiąc już o szyfrowaniu SSL.

Aktualny kod (tylko połączenie wysyłanie wiadomości chyba sobie zrobisz)

  IdSMTP.Username:= '[email protected]';
  IdSMTP.Password:= 'pass';
  IdSMTP.Host:= 'smtp.wp.pl';
  IdSMTP.Port:=  465; //dla SSL (587 bez SSL)
  IdSMTP.AuthType:= satDefault;
  if (IdSMTP.Port = 465)then //bedzie polaczenie z ssl
  begin
    IdSMTP.IOHandler:= TIdSSLIOHandlerSocketOpenSSL.Create(IdSMTP);
    IdSMTP.UseTLS:= utUseImplicitTLS;
  end
  else
    IdSMTP.IOHandler:= nil;

  if (not IdSMTP.Connected) then
  try
  IdSMTP.Connect;
  try
  //tu cos mozna robic
  Application.MessageBox('Połączony', 'Test SMTP', MB_ICONINFORMATION);
  finally
    if IdSMTP.Connected then
      IdSMTP.Disconnect;
  end;
  except
    on E: Exception do
      Application.MessageBox(PWideChar(E.Message), 'Test SMTP', MB_ICONERROR);
  end;

To kod dla najnowszej wersji Indy do pobrania wg. tej instrukcji https://indy.fulgan.com/Getting%20the%20latest%20Indy%2010%20snapshot%20using%20Tortoise%20SVN.pdf
oczywiście w folderze z plikiem exe do połączenia SLL będą potrzebne biblioteki np. do pobrania z https://indy.fulgan.com/SSL/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1