Pobieranie zwracanej wartości z funkcji napisanej w JavaScript

0

Proste pytanie. Mam funkcję napisaną w javascript. W swoim programie w delphi 7 chę pobrać zwracaną przez funkcję wartość. Jak to zrobić? Nie chcę używać WebBrowsera.

1

Pytanie, może i proste, ale odpowiedź już nie będzie ;-)
Musisz użyć silnika, który rozumie, wykona i zwróci wartość z kodu JS.
Rozwiązań jest kilka, np. WebBrowser właśnie - ale nie chcesz...

To może BESEN?
https://github.com/bero1985/besen

Albo SpiderMonkey z wrapperem od Synopse?
http://blog.synopse.info/post/2014/04/07/JavaScript-support-in-mORMot-via-SpiderMonkey

FastScript też potrafi:
https://www.fast-report.com/pl/product/fast-script/

0

Dzięki za odpowiedź. W C++ jest to proste, bo jest np. moduł BCBHtml.

0
xenix33 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. W C++ jest to proste, bo jest np. moduł BCBHtml.

Który to (moduł?) korzysta z WebBrowsera, a dokładnie z obiektu OLE mshtml - czyli WebBrowser = Internet Explorer...

0

To ja jeszcze może spytam, chcesz :

a) mieć program Delphi oraz plik.js na na jednym kompie, i przy pomocy programu Delphi rozparsować i wykonać kod JavaScript?

Czy

b) mieć kod JavaScript uruchomiony gdzieś w przeglądarce (lokalnie lub nie) i w jakiś sposób przesłać wartość z przeglądarki do tego programu w Delphi?

Ps: bo jeżeli to drugie to wystarczy użyć socketów.

0

Dokładnie punkt a. Mam np. takie coś wyciągnięte ze strony:

eval(unescape('%66%75%6e%63%74%69%6f%6e%20%68%32%32%39%34%30%31%33%61%36%28%73%29%20%7b%0a%09%76%61%72%20%72%20%3d%20%22%22%3b%0a%09%76%61%72%20%74%6d%70%20%3d%20%73%2e%73%70%6c%69%74%28%22%31%35%30%30%38%30%35%39%22%29%3b%0a%09%73%20%3d%20%75%6e%65%73%63%61%70%65%28%74%6d%70%5b%30%5d%29%3b%0a%09%6b%20%3d%20%75%6e%65%73%63%61%70%65%28%74%6d%70%5b%31%5d%20%2b%20%22%37%30%33%38%34%37%22%29%3b%0a%09%66%6f%72%28%20%76%61%72%20%69%20%3d%20%30%3b%20%69%20%3c%20%73%2e%6c%65%6e%67%74%68%3b%20%69%2b%2b%29%20%7b%0a%09%09%72%20%2b%3d%20%53%74%72%69%6e%67%2e%66%72%6f%6d%43%68%61%72%43%6f%64%65%28%28%70%61%72%73%65%49%6e%74%28%6b%2e%63%68%61%72%41%74%28%69%25%6b%2e%6c%65%6e%67%74%68%29%29%5e%73%2e%63%68%61%72%43%6f%64%65%41%74%28%69%29%29%2b%2d%36%29%3b%0a%09%7d%0a%09%72%65%74%75%72%6e%20%72%3b%0a%7d%0a'));
eval(unescape('%64%6f%63%75%6d%65%6e%74%2e%77%72%69%74%65%28%68%32%32%39%34%30%31%33%61%36%28%27') + '%46%23%42%53%48%58%57%51%4b%25%66%7e%74%76%22%5e%5d%49%50%47%4e%26%2b%3b%31%32%59%3d%41%33%34%48%52%4d%26%5d%46%5e%54%56%22%3f%32%37%24%52%7f%67%77%71%6b%7d%6b%71%7c%61%73%37%3d%4c%54%2b%2e%2c%69%7e%7e%7e%46%34%37%75%7a%7d%37%75%3d%33%71%7c%65%33%5b%5a%3d%79%6e%79%7b%76%30%31%4e%52%4c%34%7c%66%7d%73%71%3f%37%7d%7c%63%7c%7f%6e%78%67%72%74%64%7a%30%6d%7e%6e%20%42%12%12%4a%69%7a%70%7a%22%79%77%76%7c%7f%42%2a%66%7d%7a%75%48%31%32%79%79%75%32%7c%3b%3c%72%78%6e%3d%33%38%3b%3b%3d%78%6f%78%7b%75%28%47%1b%14%14%14%46%66%6d%66%68%4c%14%10%41%7b%6f%7d%63%22%66%7c%7b%74%3b%6c%77%78%67%78%44%2c%4d%7d%72%7b%69%7c%7d%33%59%77%72%6c%2c%22%61%73%75%78%63%73%7a%40%20%7e%6c%7a%7e%3d%68%7b%71%7a%46%26%6a%66%63%7f%7d%6f%72%45%7a%78%64%34%3e%2b%4c%17%17%46%77%63%7c%66%24%66%7d%7a%75%3b%6f%70%7f%6b%74%45%29%54%70%60%6d%70%6f%2c%21%6d%71%7c%7c%6a%76%72%44%28%77%7d%37%6e%63%6d%66%6d%29%24%4c%14%10%41%7b%6f%7d%63%22%7c%61%72%69%4b%2a%78%76%60%71%7d%7d%29%2e%6f%74%76%72%6c%74%79%4b%29%73%71%6b%7c%6c%6a%7c%3a%21%74%76%64%71%75%76%71%75%2b%27%46%1b%17%42%36%66%6f%60%6e%40%1b%16%12%12%4a%6f%75%69%77%22%72%70%6d%7d%72%7b%69%76%7d%73%68%7c%7f%44%2c%7c%63%7c%7a%7a%7c%21%6c%64%7a%7d%6c%2c%40%1b%16%12%12%4a%68%6c%7b%6f%77%6c%22%70%6f%75%6a%41%20%7a%6b%6b%52%58%33%79%6f%60%7f%6e%78%63%2f%26%7a%70%6d%44%2c%6a%72%7c%77%42%3d%32%7d%7e%75%30%7a%6f%6c%52%5a%35%7f%63%6f%79%6c%72%6f%32%32%32%3e%33%39%38%35%32%38%39%35%33%30%39%61%7a%79%75%73%3f%62%3f%5b%5b%3c%4c%6e%6f%7d%6d%50%36%66%7d%73%71%20%22%7a%6b%6e%72%68%42%2a%35%3f%36%2b%2e%6a%6c%6b%69%66%7c%42%2a%33%31%36%2b%2e%68%7f%63%77%63%6e%74%7a%62%6c%78%40%20%32%2f%22%7d%61%7e%74%70%7a%68%74%6e%4b%2c%73%71%2c%4c%44%34%6d%64%7f%67%70%63%40%14%14%17%18%44%6b%6d%74%21%69%71%6f%7d%7e%47%2c%7e%61%79%78%7c%6c%78%34%20%22%68%6e%47%20%70%66%7a%72%73%6b%7b%3f%2c%21%7d%7e%77%74%6a%41%20%71%75%7a%67%7e%68%71%70%48%20%66%6a%71%72%72%78%72%6f%46%22%76%63%6a%7b%42%2e%31%76%7d%49%22%7d%71%72%48%20%37%74%76%46%26%7e%67%6e%7d%6a%44%2e%3c%37%74%76%46%26%6d%63%6b%6a%6a%7e%48%20%37%74%76%46%80%30%67%70%6d%6f%7a%48%3d%37%35%49%2f%44%10%18%46%48%48%5c%4f%55%4a%24%44%5f%47%50%43%4c%52%5c%4e%43%5e%42%34%2e%54%47%5b%45%4b%53%59%4b%42%5c%4f%41%3e%21%53%44%50%49%48%50%4a%43%49%4c%4c%52%44%36%25%51%4d%5f%51%56%5a%49%55%4f%4b%53%55%25%55%4b%4d%5e%4a%4b%3f%3a%34%2e%49%4b%4c%45%4a%5d%47%3d%3e%30%27%5b%50%4e%43%2b%66%7e%7d%72%44%3d%33%7c%7f%75%33%7d%68%60%5e%5b%30%79%63%6e%78%6d%72%6c%35%35%3e%32%7d%6f%7d%72%33%77%77%7a%60%74%69%6d%7d%7c%72%72%7d%7e%7b%35%3c%69%7a%70%7a%2c%43%46%31%47%4a%59%45%5b%4c%44%10%18%46%6d%6b%78%2e%7f%7b%7d%7a%6c%43%2b%7e%71%7e%6b%7e%67%73%75%42%2e%60%68%7a%7d%76%7c%7e%6f%49%20%73%69%64%7d%40%25%3f%32%71%7a%45%2e%7c%74%74%48%21%37%35%7e%7a%46%22%79%67%6c%7b%6c%48%21%3a%3a%3e%72%79%45%22%66%6d%6e%6f%66%7d%40%25%30%3c%71%7a%45%20%42%12%12%4a%6d%6f%7f%2e%6b%6d%47%2c%61%74%74%7b%63%30%28%25%4c%17%17%46%7d%7e%61%75%24%7d%73%73%76%73%7d%6c%7f%72%4b%2e%6b%77%61%7c%73%68%7c%7e%33%69%6f%72%4d%73%69%7b%6c%74%79%40%7b%48%6e%2a%25%70%66%7a%72%73%6b%7b%3f%29%28%30%7d%72%79%73%69%3c%6d%6f%7a%7e%76%60%7b%47%25%72%74%76%63%2a%28%47%4a%6b%74%69%22%71%7e%68%41%20%69%7a%79%7e%44%32%31%79%75%7b%35%7f%63%6f%5a%5f%3c%79%6c%6c%7d%67%7c%6a%37%60%68%7a%70%6f%72%7e%31%6d%70%73%78%7b%3c%71%74%6e%20%40%45%31%7d%7e%61%75%46%4a%32%6a%6c%74%40%14%14%46%3d%6c%6e%7e%4c%14%10%41%62%6b%7b%22%6b%62%45%29%74%6f%7f%7a%77%63%7c%30%2c%22%71%7c%7e%70%63%44%28%75%7d%7d%68%7e%6b%7d%72%41%24%6f%6f%79%76%7a%7f%7d%6f%45%2e%74%6a%6e%72%47%26%34%3f%38%3b%72%7a%49%20%7b%77%7e%47%26%38%3e%32%71%7a%45%2e%7b%6e%68%72%69%40%25%32%32%71%7a%45%2e%68%6a%6d%65%69%7a%43%2e%32%71%7a%45%88%35%6e%76%62%6c%7e%43%33%32%30%45%2c%4c%15%11%40%3d%6d%6f%7f%4c%17%17%17%14%4a%6c%6e%7e%2e%6e%72%64%71%7d%44%2c%72%6f%7e%7b%76%63%7f%38%2b%2e%6b%6d%47%2c%7e%61%79%78%7c%6c%78%3b%20%22%7e%7e%7b%7a%6d%42%2a%7e%72%79%6c%72%6b%72%70%44%2e%61%69%7b%7d%75%7b%79%63%45%21%76%6f%64%7c%41%24%31%31%36%75%76%45%21%7e%71%7e%46%27%34%7e%79%41%25%75%6b%6d%7e%6a%48%20%3b%34%7e%79%41%25%66%6f%68%69%6a%72%46%27%34%7e%79%41%83%3b%6b%73%6e%6f%76%46%3a%34%30%46%28%47%1b%14%45%4b%48%50%41%52%49%2e%4b%58%44%5b%4f%4f%51%5c%42%4d%59%41%3e%21%53%44%50%49%48%50%59%47%4c%5b%4c%4b%31%26%50%4f%5c%4a%4b%50%46%4d%4e%4f%46%5d%43%35%2e%5d%4e%5c%51%5a%54%4e%56%45%44%54%56%2e%59%48%4e%5e%46%45%3b%3a%3e%21%4e%48%47%49%49%5e%47%30%3d%37%24%51%5f%49%40%20%6a%7d%7e%72%48%33%34%7f%75%7a%34%7e%63%6c%5d%58%30%75%6d%69%7b%67%7d%6b%36%3e%32%31%7e%6f%71%7c%34%74%7d%75%67%77%62%61%7e%7f%72%7e%73%79%78%30%33%6e%79%7b%76%2f%40%46%3d%49%4d%5a%4f%54%4b%47%1b%14%45%6e%6b%74%20%78%78%77%75%6b%40%20%72%72%7d%6b%72%69%74%76%48%21%67%6b%71%71%75%7f%7e%63%47%27%70%63%6b%7a%43%2e%3c%3c%32%72%76%47%27%78%7d%71%40%25%3f%32%71%7a%45%2e%7b%6e%68%72%69%40%25%32%3d%31%72%7a%49%20%6f%69%67%6a%6e%79%48%22%3f%3c%72%76%47%29%46%1b%17%42%69%67%78%21%6b%6e%4b%2e%68%70%7d%7e%6b%3b%20%22%43%17%14%4a%7f%77%65%7c%21%75%77%7b%71%7c%7d%6f%73%70%42%2a%62%72%69%78%7b%6f%73%7e%30%65%6d%7b%49%7a%6c%73%68%7c%7e%4f%7b%4b%62%28%2c%74%6f%7f%7a%77%63%7c%3f%29%2b%3c%7f%7b%7d%7a%6c%34%69%67%7d%71%76%63%77%45%2c%76%7d%73%6b%2e%20%40%45%6b%77%65%20%78%7a%61%44%28%6d%72%7e%71%44%31%3d%7b%7c%7f%3c%7a%6b%6b%52%58%33%79%6f%60%7f%6e%78%63%32%68%6c%72%77%60%72%7d%3d%6f%79%77%71%7e%34%75%7c%69%2f%40%46%3d%7f%77%65%7c%43%42%36%62%6b%7b%40%17%18%44%34%68%67%7b%44%10%18%46%6d%6b%78%2e%69%6b%41%20%71%67%7b%72%70%6c%7c%3c%20%20%78%78%77%75%6b%40%20%72%72%7d%6b%72%69%74%76%48%21%67%6b%71%71%75%7f%7e%63%47%27%70%63%6b%7a%43%2e%33%30%38%38%7e%78%40%24%72%72%76%43%2e%3f%31%32%72%76%47%27%7f%67%6d%7a%6d%48%22%3d%32%72%76%47%27%6c%63%68%6d%6d%72%44%21%32%72%76%47%81%31%67%73%6a%68%76%44%3c%32%3c%49%2e%45%11%18%45%35%69%67%78%43%17%14%1b%16%43%68%67%7b%26%6a%7a%63%7e%7d%47%20%70%66%7a%72%73%6b%7b%31%2c%21%6b%6e%4b%2e%77%65%70%7d%74%68%70%3d%2f%22%7d%72%79%73%69%4b%2f%76%76%71%6b%7d%6b%71%7c%46%27%65%60%7e%75%71%73%7e%6c%45%22%7a%6d%6d%78%48%21%33%3a%3e%32%71%7a%45%2e%7c%74%74%48%21%38%38%3e%72%79%45%22%75%69%6b%78%66%47%26%39%3e%72%79%45%22%66%6d%6e%6f%66%7d%40%25%3e%72%79%45%84%3b%69%75%68%63%79%40%38%3e%3e%46%2c%40%1b%16%43%4d%44%5f%47%50%43%22%4b%5c%43%5b%4d%49%57%50%4d%4b%5b%4b%32%21%57%43%50%4b%4e%56%55%48%4a%59%46%47%31%22%57%4f%5e%4c%4d%5c%49%4b%4c%45%4a%5d%47%32%2e%5f%48%5a%5d%55%52%4c%5c%49%44%50%51%2e%5b%4e%48%52%49%43%3e%30%32%21%4a%4f%47%4b%4f%58%4b%3e%38%35%2e%5d%5f%4d%47%20%68%7b%78%7e%47%35%36%75%79%7a%30%79%63%6e%5b%5e%3c%7a%6b%6b%71%6b%7d%6f%31%3e%30%37%78%63%7e%7a%36%7e%71%75%63%70%62%63%78%79%7e%71%75%7b%72%3d%33%6a%7e%7b%74%29%46%4a%32%4f%4f%50%43%54%4f%40%1b%16%43%68%67%7b%26%7a%72%7b%75%6f%47%20%70%74%7b%67%7d%6f%76%7c%44%21%63%6c%71%73%73%79%72%6c%41%25%7a%6f%6b%7e%44%2e%3d%37%34%7e%79%41%25%72%71%71%44%22%34%30%77%7c%49%21%7d%6c%62%7e%69%44%22%32%3f%37%74%76%46%26%6d%63%6b%6a%6a%7e%48%20%39%3a%7e%79%41%2b%4c%17%17%46%6e%67%7a%27%6d%62%44%28%6a%7a%71%7e%6f%3d%20%20%45%11%18%45%79%75%6f%70%21%71%70%7b%73%7a%7b%63%7c%76%40%20%6e%72%6d%7f%7b%6d%75%78%3c%6a%6b%79%43%76%6c%77%6f%7c%7c%49%7d%47%6d%2e%2e%7e%63%7f%7e%70%63%7e%38%2f%27%33%79%79%77%76%6c%30%6e%67%7f%77%70%6f%78%43%2e%7c%71%73%6f%29%20%42%43%6d%7b%6a%26%7a%70%6d%44%2c%6a%72%7c%77%42%3d%32%7d%7e%75%30%7a%6f%6c%52%5a%35%7f%63%6f%79%6c%72%6f%32%6c%6b%72%75%66%74%71%32%69%7b%7d%7d%7e%30%72%7c%6b%29%46%4a%32%79%75%6f%70%43%46%31%62%69%7d%46%1b%17%42%36%62%6b%7b%40%17%18%44%6b%6d%74%21%6f%69%4b%2c%71%63%7c%72%72%6a%7a%31%2f%26%7a%72%7b%75%6f%47%20%70%74%7b%67%7d%6f%76%7c%44%21%63%6c%71%73%73%79%72%6c%41%25%7a%6f%6b%7e%44%2e%31%36%3e%34%71%7e%42%2e%7e%72%72%44%2e%3d%37%34%7e%79%41%25%75%6b%6d%7e%6a%48%20%3b%34%7e%79%41%25%66%6f%68%69%6a%72%46%27%34%7e%79%41%83%3b%6b%73%6e%6f%76%46%3a%34%32%46%28%47%1b%14%45%31%6e%67%7a%45%11%18%14%10%10%18%46%20%37%37%2e%50%74%74%4f%6d%79%37%7c%6f%7d%22%52%7d%70%7a%76%62%6c%78%25%41%71%6d%6f%22%64%73%79%24%3b%34%44%10%18%46%7e%6d%7c%67%70%7b%24%72%78%76%68%4b%2c%7d%6f%7a%72%33%64%72%6f%7b%67%7a%61%7c%68%72%7e%20%42%12%12%2e%21%7c%64%70%22%62%72%71%7e%20%42%24%6d%71%75%75%2e%86%85%22%65%6b%47%12%12%2e%21%65%75%7d%72%33%72%7f%71%68%2f%63%25%7e%6f%79%63%4b%6d%29%36%2e%39%38%3e%35%38%3c%60%27%45%14%14%22%2e%63%77%77%7e%33%76%78%71%6a%29%65%29%7b%69%75%4a%67%6d%2d%31%2e%32%33%32%32%3e%30%37%34%6b%28%41%10%18%22%21%61%72%7d%70%35%74%73%7e%6e%2d%69%29%71%71%72%73%72%6b%69%70%7e%56%68%70%4b%51%29%36%2e%30%62%2d%49%14%10%25%2e%61%71%71%72%3c%70%7a%7b%66%29%61%2e%62%6f%75%63%7b%40%6d%7b%7f%63%6c%74%2e%3a%22%31%67%2b%49%15%11%24%2e%62%76%76%7e%30%71%7f%7d%66%28%60%2f%62%6c%6c%64%73%76%7d%29%36%2e%6a%66%70%71%6c%63%2c%49%17%17%22%22%6d%70%74%74%3c%71%7b%7a%66%2a%66%29%6e%63%6a%66%79%7a%7d%56%68%70%4e%60%7b%29%3a%20%37%61%27%46%13%13%2e%22%62%72%71%7e%32%77%79%71%69%2e%62%25%7e%72%72%77%7d%7f%7b%50%6f%78%6b%7b%25%36%21%68%63%7a%7f%6a%61%27%46%13%13%2e%22%29%68%7f%7c%6f%7b%6d%7d%73%2e%2c%2e%85%14%14%22%2e%20%27%7e%6f%7f%26%75%6f%22%44%22%6e%7d%6f%7a%71%63%73%7a%37%61%7c%6c%63%7e%63%4d%73%69%7b%6c%74%79%26%29%7e%6d%7c%67%70%7b%2f%27%46%26%75%6f%30%7d%7b%72%63%20%42%24%25%7d%6b%7d%72%31%62%74%63%74%61%78%6b%70%68%76%79%25%45%21%17%14%7e%61%35%65%71%78%74%6a%2e%47%21%7e%7c%73%6d%40%11%18%21%26%25%2e%78%60%7c%22%71%20%42%24%62%72%69%78%7b%6f%73%7e%30%65%6d%7b%49%7a%6c%73%68%7c%7e%7e%4c%7b%52%61%6c%56%6f%74%6b%2d%25%7d%6e%7c%6b%7e%7c%2c%2d%69%31%63%42%2e%17%17%22%22%2e%20%77%65%3c%7e%78%6a%2e%47%21%29%31%3d%6f%36%36%7e%72%76%64%62%7d%33%70%6f%72%33%77%77%7e%33%70%7a%25%45%14%14%22%2e%20%27%74%6f%33%75%77%63%7c%7f%71%7c%2e%45%27%6e%73%73%69%79%67%71%73%2a%2b%2e%87%12%12%2e%21%26%25%2e%22%7b%63%7c%2e%7f%66%24%4b%21%6a%76%61%7f%74%6f%70%72%32%68%7a%63%60%7a%68%43%76%6c%77%6f%7c%7c%2f%2f%71%6e%78%6c%7e%7e%2a%2b%45%2e%7f%66%36%72%78%76%68%2e%47%21%29%7e%63%78%7b%37%6d%77%67%7f%6f%7d%6e%7c%6b%7e%7c%2c%43%2e%14%10%7a%6f%30%60%7d%7b%7c%6f%27%41%2e%7d%78%78%63%45%14%14%22%2e%20%27%24%2e%7e%67%37%71%7c%6e%22%47%2e%2b%34%37%61%3f%34%75%7d%72%60%6e%7d%3c%72%6a%78%3d%71%75%75%3c%74%7e%29%45%1b%16%27%24%2e%21%26%25%71%30%71%63%7c%63%72%7b%56%7d%6d%6b%37%67%70%7e%6f%7c%72%4e%6a%6e%7d%7f%6b%2d%71%63%35%22%7d%27%47%12%12%2e%21%26%25%8b%45%14%14%22%2e%20%27%7b%3c%71%67%7b%63%70%7d%50%71%62%6d%35%6d%7c%7e%6b%7b%72%4c%6c%68%71%70%6d%2f%74%6f%35%26%7a%27%45%14%14%22%2e%85%2e%2c%27%46%13%13%4a%31%7e%6d%7c%67%70%7b%46%1b%17%42%24%3b%37%21%52%71%7e%41%6b%7b%3c%73%6b%79%2e%52%72%72%7f%7c%6c%6a%7a%2e%4e%75%69%63%22%4c%70%6e%2e%35%32%46%1b%17%13%13%4a%31%6f%71%6e%77%42%12%12%4a%32%6e%79%7b%76%4315008059%34%34%38%36%31%32%38' + unescape('%27%29%29%3b'));

Jest tu funkcja i dokument. Chcę wykonać tę funkcję i zwracaną wartość zapisać do zmiennej w delphi.

0

Jak ktoś się boi mshtml to polecam KSDhtmlEdit. Jest to wrapper na mshtml.dll. Można władować tam JS i zobaczyć co wypluje po wykonaniu. Całość napisana w delphi, a działa też pod c++ builderem. Znam nawet autora bo musialem ostatnio kupić kod tego komponentu.

0

Jeśli chodzi o wypowiedź woolfika, to tego sposobu próbowałem. Jeśli jest błąd w skrypcie, to nie pokaże jaki. Tylko linia i znak. Lepsze już są sposoby wloochacza. Wypróbuję, sposób z ostatniego postu. A co sądzicie o mieszaniu języków. Chodzi o to , że w pythonie jest to bardzo fajnie rozwiązane (Kodi). Można by np. zrobić jakiś plik .exe z pythona, który parsuje js i wynik przenieść do delphi. Po co wyważać otwarte drzwi? Zresztą w Kodi Java , parsowanie www itp. już dawno są rozpracowane. Niektórzy się burzą na takie mieszanie języków,ale skoro są już sposoby, to dlazego nie skorzystać. Oczywiście można by przełożyć to na delphi, ale po co?

0

Z sposób. Ja nic do takiego podejścia nie mam poza tym ze w Python dodajesz zależność od obecności pythons. Może osadze node.js ? Tez jest dostępne w jednym exe.

0
xenix33 napisał(a):

A co sądzicie o mieszaniu języków

Ja osobiście bardzo często korzystam z pythona pisząc skrypty w postgresql. Zatem jasne, dlaczego nie, tylko trzeba to robić z głową.

0

Delphi 7 z JS uzywalem przy pomocy Windows Script Host.
Jest na ten temat pare dobrych tutoriali.

Można to robić z gołym API (ja tak robiłem):
http://community.embarcadero.com/blogs/entry/adding-active-scripting-to-your-delphi-win32-application-36013
http://stackoverflow.com/questions/1239047/hosting-wsh-vbscript-javascript-in-your-delphi-application
https://groups.google.com/forum/#!topic/borland.public.delphi.vcl.components.writing/VkDgtLalh84
http://www.xuebuyuan.com/1232931.html

albo z gotowym komponentem:
http://www.lmdinnovative.com/products/vcl/lmdscriptpack/

WSH umożliwia komunikację dwustronną z JScript i VBScript.

(JScript ponoć się czymś różni od JavaScript, ale nie wiem dokładnie czym)

TWebBrowser to bym raczej stosowal tylko gdyby trzeba było tego JS-a czytać/uruchamiać ze strony.
Ew. jeśli jest potrzebna 100% zgodność z przeglądarkowym (IE) JS-em.

0

A jeśli python w delphi, co polecacie? (woolfik?).

wloochacz. FastScript. Jest tylko wersja trial. Trial, to znaczy czasowy, czy też, że nie będę mógł go używać w pliku .exe?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1