Wątek zablokowany 2016-08-10 17:52 przez furious programming.

Czy Delphi dalej żyje?

0

Witam panowie.

jakies 13 lat temu bawiłem się w delphi.
Po kliku latach programowanie w php myśle o przesiadce na coś innego... Myślałem tutaj o c# ale przypomniało mi sie właśnie delphi i widze ze prowadzi to teraz embarcadero.

Czy delphi dalej jest rozwijane ?
Jak sie w tym pracuje na dzień dzisiejszy ?

Jest jakaś opcja zainstalowania nie triala ? (cos w stylu visual studio express) ?

0

Odpowiedzi na wszystkie pytania zawarte są na tej stronie: http://www.embarcadero.com.pl/

Tak, Delphi nadal jest rozwijanie, czego efektem są wydawane kolejne wersje środowisk; Darmowych wersji nie ma, więc aby sprawdzić jak się środowisko prezentuje, należy pobrać wersję ograniczoną czasowo; Więc sobie pobierz i sprawdź - przy okazji sam sobie odpowiesz na pytanie, jak się z tym środowiskiem pracuje.

0

Jak zainstalować triala ? Przy instalacj pyta się o serial number i nie ma opcji zaznaczenia opcji "Trial".
Po kliknięciu cancel instalator się zamyka i koniec ...

Jakieś sugestie ?

0

Powinieneś dostać klucz do triala na e-mail

0
boss666 napisał(a)

Jakieś sugestie ?

Na stronie producenta masz przecież podane wszelkie przydatne informacje; Masz problem z czytaniem?

0

furious ty na prawde jesteś furious ...
Jak masz pisać kompletnie nie konstruktywne informacje to idź umyj podłogę albo zrób coś pożytecznego...

Pytanie z innej beczki .
Skoro nie ma wersji "express" za tree to jak ludzie mają sie tego nauczyć ?
Najpierw wydać 15.000 papiera a potem stwierdzić ze im sie nie podoba ? :D

0

furious ty na prawde jesteś furious ...
Jak masz pisać kompletnie nie konstruktywne informacje to idź umyj podłogę albo zrób coś pożytecznego...

Grzecznie zapytałem, czy masz problem z czytaniem - jak widać masz, skoro jesteś na tyle nieporadny, że trzeba Cię za rączkę prowadzić, abyś przeszedł proces instalacji; I grzeczniej, bo zrobię coś pożytecznego i przeniosę ten wątek do kosza; To Ty masz problem, więc albo się dostosuj i zacznij myśleć, albo od razu przenieś się na C#;

Skoro nie ma wersji "express" za tree to jak ludzie mają sie tego nauczyć ?

Nie ma wersji za drzewka, jest za to trial, który umożliwia pobawienie się przez miesiąc i zastanowienie się nad tym, czy wydać pieniądze na środowisko, czy zastanowić się nad czymś innym; Trudno - taka jest polityka embarcadero, która niestety jest kontynuowana od czasów Borlanda;

Jak kogoś nie stać to zawsze może skorzystać z darmowego Lazarusa; Do nauki obiektowego Pascala jako pierwszego języka jest wystarczająco dobry.

0
boss666 napisał(a):

Myślałem tutaj o c# ale przypomniało mi sie właśnie delphi i widze ze prowadzi to teraz embarcadero.

To potrafiłeś znaleźć a ciężko było się dowiedzieć jaka jest aktualna wersja i kiedy wyszła a jeszcze trudniej sprawdzić jakie są możliwości nabycia licencji. Na stronie producenta są artykuły i filmiki które można obejrzeć aby zorientować się w możliwościach środowiska poza tym jest wersja Trial.

Pytanie z innej beczki .
Skoro nie ma wersji "express" za tree to jak ludzie mają sie tego nauczyć ?
Najpierw wydać 15.000 papiera a potem stwierdzić ze im sie nie podoba ? :D

A jak dawniej uczyli się C# jeżeli programowałeś 13 lat temu to powinieneś wiedzieć że dawniej nie było darmowego Visual Studio Express dopiero od 2005r. jest wydawana darmowa wersja paradoksalnie w tym samym roku wyszła ostatnia darmowa wersja Delphi. Z alternatywnymi kompilatorami tego języka też wtedy było słabo a zamiast Delphi z powodzeniem można używać Lazarusa.

furious ty na prawde jesteś furious ...
Jak masz pisać kompletnie nie konstruktywne informacje to idź umyj podłogę albo zrób coś pożytecznego...

A może sam zrób coś pożytecznego zamiast trollować, bo mam wrażenie że właśnie to robisz.

0

Pytanie z innej beczki .
Skoro nie ma wersji "express" za tree to jak ludzie mają sie tego nauczyć ?

Pewnie tak samo jak się ludzie uczyli przez całe lata Photoshopa, zanim pojawiła sie opcja taniej subskrypcji (chociaż i teraz wątpię, czy wszyscy faktycznie jadą na oryginałach).

0

Delphi to trup, chociaż ma garstkę fanów. Nie sugeruj się wyeksponowaniem Delphi na tym forum. Tego używało się na codzień w latach 90, ale już nie dziś.

0

Znam kilka projektów w Delphi, które do dzisiaj mają się dobrze i są nawet rozwijane. Niestety nie mogę tutaj podać ich nazwy i pochodzenia. Co prawda powoli przepisuje się je na WPF ale bardzo wiele rzeczy nadal rozwijanych jest w Delphi w tychże projektach.

0
Sprytny Lew napisał(a):

Delphi to trup, chociaż ma garstkę fanów. Nie sugeruj się wyeksponowaniem Delphi na tym forum. Tego używało się na codzień w latach 90, ale już nie dziś.

Jest wiele istniejących systemów napisanych w Delphi i nikt nie będzie ich przepisywał tylko dlatego, że "Delphi to trup".
Delphi to nie trup, Delphi to nowy COBOL ;-)

0

Fakt. Jeden taki "system" rozwijam własnie po części w Delphi. Niemniej na chmarę ofert jak i wiadomości od HR na linked i goldenie może 1% to oferty Delphi, a reszta to głównie C#, C++, Java. Jeżeli nie umie sie ani Delphi ani C# a chce zacząć się pracować to wybór Delphi jest nie trafiony i uderzał bym w C#. Co innego dojrzały programista, który wie co robi idąc w Delphi.

2

@lukas_gab, @Azarien - pomimo tych wszystkich faktów i tego co napisałem w swoim ostatnim poście od Delphi dzisiaj raczej się już odchodzi na rzecz nowszych technologii.

0

Z drugiej strony Lazarus na Linuksie całkiem zacny jest, do szybkiego wyklikania jakiejś apki, z natywnym gui. Aczkolwiek nie wyobrażam sobie, żeby w poważnych zastosowaniach ktoś z tego korzystał.

1

Najciekawsze że wypowiadają się osoby które w Delphi nigdy nie programowały a jak już to w zabytkowej wersji z przed kilkunastu lat. Czego brakuje Delphi? Delphi ma tylko jedną poważną wadę i to ma ogromny wpływ na utratę popularności tą wadą jest cena i brak darmowych wersji. Za granicą z tym jest zdecydowanie lepiej, bo biorąc pod uwagę zarobki cena nie wydaje się aż taka kosmiczna, poza tym tam prawdopodobnie szkoły zakupują licencje więc kształcą przyszłych programistów to języka. Podsumowując to nie Delphi jest złe a zła jest polityka Embarcadero zwłaszcza dla takich biednych krajów jak Polska.

0

Ja akurat pracuje z Delphi i moim zdaniem jest kiepskim wyborem na start, bo serio łatwiej znaleźć fajną oferte pracy w C# niż w Delphi. Jak ktoś chce koniecznie to ok, ale to chyba sztuka dla sztuki. Nie mówię, że nie można znaleźć pracy w Delphi - sam częściowo w nim piszę, ale o wiele łatwiej w czymś innym. Początkujący powinien jak najszybciej znaleźć dobry projekt, w popularnej technologii. To że język jest fajny, nie sprawia, że już należy go polecać. Może lepienie domów z gliny i słomy też jest fajne, a takie domu być może okazują się tak samo wytrzymałe jak konwencjonalne, ale nie oznacza to, że wybór nauki na murarza takich domów będzie tak samo rozsądny i intratny jak murarza domów konwencjonalnych. Jeśli ktoś ma doświadczenie, weźmie Delphi i wyrobi pro projekt i go spienięży, jednak początkujący zazwyczaj pracuje na etacie, a trudno znaleźć w Polsce dobry etat dla początkującego Delphiarza, bo i część projektów w Delphi jest tragicznie napisana ( jak wiele polskiego softu z lat 90, gdzie ich autorzy dopiero się uczyli i odnieśli sukces, tyczy się to tak samo C++).

2
kAzek napisał(a):

Najciekawsze że wypowiadają się osoby które w Delphi nigdy nie programowały a jak już to w zabytkowej wersji z przed kilkunastu lat. Czego brakuje Delphi?

Programuję w Delphi i to pewnie dłużej i na innym poziomie niż 90% użytkowników forum.
I uważam, że Delphi jest badziewne a porównania z takim C# nie wytrzymuje w przedbiegach. I to chyba w każdym obszarze.
Czego brakuje Delphi?

  1. porządnego wsparcia dla pracy grupowej; wbudowana integracja z gitem/svn (koszmarna) to zdecydowanie za mało.
  2. porządnego IDE i edytora kodu; w Delphi da się pisać kod efektywnie, dopiero jak się go zaopatrzy w MMXa (Model Maker Code Explorer), ale w porównaniu do innych IDE, to jest żart a nie IDE.
  3. wsparcia dla dużych projektów; Delphiowy Project Manager to żart a nie manager... Pracuję z projektem, który ma kilkadziesiąt projektów i setki (a może i tysiące) - to g**no nie pozwala nawet na wyszukanie pliku w "project managerze"...
  4. braku błędów kompilatorze; ten kto próbował robić zaawansowane rzeczy z generykami lub RTTI wie o czym piszę... w ogóle to jest kuriozalna sytuacja, ok - błedy zdarzają się w każdym sofcie, ale błędy na poziomie kompilatora (słynne Internal Error) to już porażka.
  5. nowoczesnych technik programistycznych (refleksje, aspekty, lambda-expression, porządny DataMapper lub ORM na pokładzie)
  6. pełnego wsparcia dla programowania sieciowego; i nie chodzi mi o gówniane INDY, tylko o taki killer-ficzer jak WCF na przykład. DataSnap powiesz? Taaa... tylko dlaczego jest kilkadziesiąt razy wolniejszy od WCF a jego skalowalność jest raczej śmieszna? I to nie tak, że Delphi nie daje rady - daje, np. mORMot jakoś może to robić bardzo szybko i sprawnie. Ale producent nie potrafi...
  7. wsparcia i community; to co wszędzie jest za darmo, w Delphi kosztuje tysiące euro (polecam zapoznać się z cenami RAD Servera, można z krzesła spaść...). Poza tym ilość dostępnych przykładów, pytań i odpowiedzi dla Delphi vs .NET/Java to... szkoda gadać.
  8. wysokiej jakości kodu w bibliotekach standardowych, IDE i kompilatorze. To jest w ogóle śmieszno-straszne. Bodajże w XE4 zmieniono kod w module DB i to tak, że to co działało w pewien sposób od zawsze (konkretnie chodzi mi o kolejność wołania zdarzeń) nagle przestało działać. Do tego masa durnych błędów, które są poprawiane w następnej wersji z XXX ojro. I przypominam, że bodajże dopiero od wersji XE7 producent utrzymuje support dla poprzednich wersji przez 3 lata.

Delphi ma tylko jedną poważną wadę i to ma ogromny wpływ na utratę popularności tą wadą jest cena i brak darmowych wersji. Za granicą z tym jest zdecydowanie lepiej, bo biorąc pod uwagę zarobki cena nie wydaje się aż taka kosmiczna, poza tym tam prawdopodobnie szkoły zakupują licencje więc kształcą przyszłych programistów to języka. Podsumowując to nie Delphi jest złe a zła jest polityka Embarcadero zwłaszcza dla takich biednych krajów jak Polska.

O nie jedną, tych wad jest znacznie więcej.
Próbowałeś coś robić w FMX (FireMonkey)? Nie? To spróbuj, a potem porozmawiamy o wadach...
A przypominam, że wg producenta to ma być killer-feature Delphi. Otóż nie jest, a informacja "nie używajcie wbudowanej klasy do lokalizacji bo zawiesza urządzenie" brzmi jak ponury żart.

A w czym Delphi jest świetne? To chyba najlepsze narzędzie to prototypowania, ale do pisania na poważnie to za bardzo odstaje od czołówki (.NET, Java).

Skoro jest tak fatalnie to czemu dalej piszę w Delphi?
Bo się przyzwyczaiłem, ale daleko mi do tego, żeby twierdzić że to jest równie dobre jak np. .NET.
Bo nie jest.

0

I przypominam, że bodajże dopiero od wersji XE7 producent utrzymuje support dla poprzednich wersji przez 3 lata.

Szalony, hojny, kochający klienta !

A w czym Delphi jest świetne? To chyba najlepsze narzędzie to prototypowania, ale do pisania na poważnie to za bardzo odstaje od czołówki (.NET, Java).

Otóż to - świetnie można wyklepać koncepcje, czy coś "narzędiowego" co tylko testuje inny mechanizm etc.

Skoro jest tak fatalnie to czemu dalej piszę w Delphi?
Bo się przyzwyczaiłem, ale daleko mi do tego, żeby twierdzić że to jest równie dobre jak np. .NET.
Bo nie jest.

Niestety się mylisz. Jeżeli się zasiedziałeś to blokuję Cię tylko strach, że coś stracisz i boisz się utracić komfort. Nie raz okazuje się, że wrócenie do starego zajęcia powoduje mneijszy wysiłek, czasami zerowy, a zysk jaki możemy zyskać dzięki zmianie jest znacznie potężniejszy.

0

No to teraz się zacznie. Wszelka krytyka Delphi jest stąd natychmiast usuwana, a jej autorzy określani mianem trolla, wystarczy tylko nie pochwalić Delphi.

Powyższy post też zaraz pewnie zniknie

0
lukas_gab napisał(a):

Niestety się mylisz. Jeżeli się zasiedziałeś to blokuję Cię tylko strach, że coś stracisz i boisz się utracić komfort. Nie raz okazuje się, że wrócenie do starego zajęcia powoduje mneijszy wysiłek, czasami zerowy, a zysk jaki możemy zyskać dzięki zmianie jest znacznie potężniejszy.

Nie masz pojęcia o tym co robię i w jaki sposób to robię. Jakie mam wymagania i oczekiwania. Ile rozwiązań miałbym do przeniesienia na .NET. A nie jest to kod gdzie po pierwsze dane mam na DataModule a formatki klepie w IDE. Nie ma w IDE żadnej formatki, mimo tego że w docelowej aplikacji jest ich od metra.

Musiałbym przenieść, a najlepiej zarzuć wszystko co do tej pory zrobiłem i zrobić to na nowo, ale nie tak samo - bo nowa platforma oferuje zdecydowanie inne, czasem zdecydowanie lepsze, możliwości. A to nie jest ani proste, ani szybkie i nie gwarantuje żadnej szansy powodzenia komercyjnego. Nie stać mnie na to, żeby zamrozić projekt na 2 lata.
Dlatego nie mam zamiaru przechodzić na .NET - na pewno nie teraz ani nie w perspektywie najbliższych 3 lat.
Ale Delphi zostaje u mnie na desktopie i serwerze; web i mobile to już na pewno nie Delphi, mimo tego że niby można.

Także, z całym szacunkiem, zachowaj takie rady dla kogoś kto nie wie o czym pisze.

0
Sprytny Lew napisał(a)

No to teraz się zacznie. Wszelka krytyka Delphi jest stąd natychmiast usuwana, a jej autorzy określani mianem trolla, wystarczy tylko nie pochwalić Delphi.

Trolling od zawsze był, jest i będzie usuwany - dotyczy to wszystkich wątków we wszystkich kategoriach (oprócz http://4programmers.net/Forum/Flame rzecz jasna); Natomiast zwykła krytyka wyrażona w kulturalny sposób nie ma powodu być usuwana; Jeżeli ktoś jest chętny do krytyki to niech pisze śmiało - porównanie technologii zawsze jest przydatne i można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć; Tym bardziej, jeśli takie informacje podają doświadczeni klepacze, zaznajomieni z różnymi technologiami;

Tak więc utrzymajcie dyskusję na poziomie, a żaden post nie zostanie usunięty.

0

Delphi już nie żyje, tak jak już wspomniano w tym temacie, służy jedynie do utrzymywania starych projektów których nie opłaca się przepisywać na inny język

2
Złoty Lew napisał(a):

Delphi już nie żyje, tak jak już wspomniano w tym temacie, służy jedynie do utrzymywania starych projektów których nie opłaca się przepisywać na inny język

A swój komentarz opierasz przepraszam na czym? Rozumiem, że na głębokiej wierze w tezy, które sam stawiasz? ;-)

Dodam od siebie; nieprawda, że nie żyje. Żyje i ma się względnie dobrze, zdobywa nawet nowych klientów (z tego co wiem, to ostatnio Assecco wróciło do Delphi). Oczywiście w porównaniu do Java/.NET wygląda to mizernie, ale to nie tak że to zimny trup. Ma swoje bolączki o których pisałem. Aczkolwiek do małych i średnich projektów a także na potrzeby wewnętrzne dużych firm nadaje się całkiem dobrze.
Problemy zaczynają się przy bardziej zaawansowanych potrzebach...

0

Przykład http://www.mccomp.pl/psp/mcspal-new/ . Mają POSy do sklepów i na stacje paliwowe. Po screenach nie wygląda na delphi jakie znamy z starych programów tylko na nowoczesny soft, nawet nie koniecznie na windowsa ( cholera wie co w tym posowych terminalach siedzi, czasami windows czasami linux). Działać też musi szybko i niezawodnie bo nikt by takiego posa nie kupił na stacje gdzie masz kolejkę ludzi przy dystrybutorach. Firma ogłasza sie na 4p, i można dostac nawet 16k, co już tak mało nie jest. Co prawda ma też oferty c#, ale cały soft z ich strony wygląda profesjonalnie i ładnie więc pewnie część jest w delphi a część w c# i nie widać tam starych gniotów, zresztą wymagają znajomość nowych delphi.

0
lukas_gab napisał(a)

Po screenach nie wygląda na delphi jakie znamy z starych programów tylko na nowoczesny soft [...]

Ze zrzutów ekranu takich rzeczy praktycznie nie da się okreslić, chyba że ktoś zostawi domyślną ikonkę formularza; Przy okazji - styl metro-like i wszędobylskie kafelki udzielają się :]

Złoty Lew napisał(a)

Delphi już nie żyje, tak jak już wspomniano w tym temacie, służy jedynie do utrzymywania starych projektów których nie opłaca się przepisywać na inny język

Właśnie tyle mają do powiedzenia anonimy w tego typu wątkach - "Delphi to trup", "Delphi nie żyje", "nikt nie używa Delphi" - żadnych konkretów, wywodów porządnie uargumentowanych, brak merytorycznej dyskusji; A potem wielkie zdziwienie, że wątek leci do kosza.

0

@furious programming nie jesteś ani trochę obiektywny, bo sam jesteś entuzjastą Delphi. Nie patrzysz bezstronnie. Gdy poczujesz się urażony bo ktoś za bardzo oczernia twoją ulubioną technologię, orzekasz że to trolling i usuwasz posty.

0

Nie mówiłem, że sami niedoinformowani się trafiają?

Po pierwsze - z Delphi korzystałem jakieś 6-8 lat temu, tylko hobbystycznie; Pierwszym językiem obiektowym jakiego się uczyłem był właście Object Pascal, którego jakoś po omacku (bez dostępu do sieci i znajomości angielskiego, aby w pełni rozumieć dokumentację) uczyłem się w środowisku Delphi; I to nawet nie na nowszym jak na tamten czas środowisku, a na starym i nierozwijanym Delphi7;

Po drugie - w całym tym wątku nie napisałem ani jednego posta dotyczącego wad i zalet Delphi; Oczywiście z prostego powodu - nie znam współczesnych środowisk (co najmniej trzech najnowszych wersji), więc nie będę się na ich temat wypowiadał; Natomiast to co wiem opisałem w swoich postach - Delphi jest cały czas rozwijane, pojawiają się kolejne wersje (więc środowisko to nie jest martwe), wersji zupełnie darmowych nie ma;

Po trzecie - od kilku lat używam Lazarusa, więc jeśli mam się wypowiadać na temat jakiegoś języka to może nim być jedynie Free Pascal; I tu zresztą jest podobnie jak z Delphi, więc nie będę powtarzać informacji podanych przez poprzedników; Do tego dochodzi słabej jakości IDE, bardzo słaba dokumentacja, brak wysokiej jakości portów bibliotek i wiele wiele innych mankamentów; Jednak pomimo tylu wad języka i IDE, nie zamierzam porzucać tej technologii; Bardzo lubię ten język, dobrze go poznałem w ostatnich latach i nauczyłem się wygodnie pracować z wymienionym środowiskiem (tak aby unikać błędów i aby mi nie przeszkadzało); Praca z niedorobioną technologią ma swoje plusy - uczy myślenia i samodzielności, wiedząc że na istniejących materiałach często nie można polegać; Dlatego też każdy temat wiercę do samego dołu, żeby dowiedzieć się jak najwięcej i sprawdzić najróżniejsze możliwości;

Jeśli masz jeszcze coś do powiedzenia to trzymaj się faktów, a nie wywodów wyssanych nie napiszę skąd;

Gdy poczujesz się urażony bo ktoś za bardzo oczernia twoją ulubioną technologię, orzekasz że to trolling i usuwasz posty.

W tym wątku z powodu m.in. trollingu usunąłem dwa posty; Chcesz wiedzieć jakie? Zobacz na załącznik;

Dyskusja w każdym wątku (jeśli o posty chodzi) ma dotyczyć poruszanego problemu; Wszelkie posty niezwiązane z pierwotnym tematem będą usuwane; Jak ktoś chce pociągnąć sobie off-top to niech to robi do woli, ale w komentarzach.

4

martwe czy nie, Delphi zawsze spoko

0

A co tam jest spoko?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1