Jaki komponent typu TDBGrid polecacie?

0

Witajcie, mam potrzebę użycia grida jak poniżej:

1.PNG

Ma to być komponent dziedziczący po TDBGrid tak aby po podpięciu dataseta można było "dopiąć" drugiego dataseta jako "child". Opisana funkcjonalność jest już w cxGrid (devexpress) pod delphi jednak ja potrzebuję tego w lazarusie. Nim zacznę samemu oprogramowywać komponent chciałbym się poradzić bardziej zaawanosowanych użytkowników lazarusa czy spotkali się z takim komponentem, bo po co wymyślać koło od nowa.

0

IMO to co pokazałeś to nie jest cxDBGrid tylko CxTreeList. Jasne, da się tak ustawić cxDBGrid tylko po co? ;-)
A może i nie, bo chyba ilośc kolumn dla master i detail jest różna?

Tak czy inaczej możesz to w Laroussie zrobić przy pomocy VirtualTreeview, oczywiście będzie trochę rzeźby...

0

Screen jest tylko poglądowy, a chodzi o to, żeby detail działał podobnie jak w cxGrid czyli dopiero po wciśnięciu "plusika" na masterze, aby "child" "dociągał" dane z bazy. Oczywiście sam sobie to już oprogramuję tylko chodzi mi o samo zdarzenie OnPaint abym nie musiał całości ręcznie dziergać.

1

Się zastanów czy warto się z tym "pałować" i czy nie lepiej pacnąć drugiego grida pod pierwszym do detali.
Efekt ten sam, a nakład pracy zdecydowanie mniejszy.

0

TSMDBGrid powinien mieć taką funkcjonalność.

0

@Juhas przejrzałem kilka screenów z SMDBGrid i nie widzę takiej funkcjonalności ale sprawdzę w wolnej chwili
@wloochacz jest to jakieś wyjście ale pytanie jak się zachowa system jak dla każdego rekordu z dbgrida będę tworzył jako child dodatkowy komponent dbgrid ...

0

@woolfik wydaje mi się, że prawie na pewno SMDBGrid coś takiego ma ;) Wiem, że nie korzystałem z tej funkcjonalności, ale w przykładowej aplikacji chyba to widziałem. Mówię "chyba", bo to było dość dawno temu, ale prawie jestem pewien :)

Co do dodatkowego dbGrida to chyba jest jakieś nieporozumienie. Po prostu jest grid główny, a pod nim jest grid potomny, do którego ładujesz dane podczas aktywowania rekordu na gridzie głównym.

0
Juhas napisał(a):

@woolfik wydaje mi się, że prawie na pewno SMDBGrid coś takiego ma ;) Wiem, że nie korzystałem z tej funkcjonalności, ale w przykładowej aplikacji chyba to widziałem. Mówię "chyba", bo to było dość dawno temu, ale prawie jestem pewien :)

Po pierwsze - a ma wersję dla Lazarusa?
Po drugie - ma grupowanie, ale to nie jest to, o co @woolfik pyta.

Co do dodatkowego dbGrida to chyba jest jakieś nieporozumienie. Po prostu jest grid główny, a pod nim jest grid potomny, do którego ładujesz dane podczas aktywowania rekordu na gridzie głównym.

Dokładnie o to mi chodziło.

0
Juhas napisał(a):

Co do dodatkowego dbGrida to chyba jest jakieś nieporozumienie. Po prostu jest grid główny, a pod nim jest grid potomny, do którego ładujesz dane podczas aktywowania rekordu na gridzie głównym.

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy ... piszecie panowie o dwóch niezależnych gridach (jeden pod drugim)? Jeśli tak to w tej chwili właśnie tak to jest zrobione ale odbiorca aplikacji chce mieć dokładnie taką funkcjonalność jak na zamieszczonym obrazku. Mało tego musi być taka możliwość, że user sam sobie (np plusikiem w nagłówku danego rekordu "master") wybierze, które "detail" mają się rozwinąć i zawierać dane dokładnie tak jak jest to w cxGrid. Stąd mój problem gdyż utworzenie całego mechanizmu "rysującego" jest dla mnie straszną stratą czasu i dlatego szukam czegoś gotowego ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1