Does not contain a member named - jak to naprawić?

0
implementation

{$R *.dfm}

uses Unit2;

procedure Tlogowanie.Button1Click(Sender: TObject);
begin
data.IBQczlonkowie.close; // IBQczlonkowie jest podkreslone na czerwono i po najechaniu jest opis
//'Data' does not contain a member named 'IBQczlonkowie'
//(data. jest normalnie wykrywany)
end;

Połączyłem oba unity uses. Dodam że jak otwieram projekt to w zakładkach jest pokazany tylko unit1, drugiego muszę otworzyć oddzielnie klikając z listy 2 razy (albo file open unit2), a przecież są w tym samym folderze i połączone przez uses.

Nie wiem co jeszcze mam dopisać, żeby mi wygrywało elementy z formy data module, bo chyba o to chodzi w tym błędzie.

0

A czym jest data?

1
Renewerek napisał(a):

Dodam że jak otwieram projekt to w zakładkach jest pokazany tylko unit1, drugiego muszę otworzyć oddzielnie klikając z listy 2 razy (albo file open unit2), a przecież są w tym samym folderze i połączone przez uses.
Ale przecież to nie ma nic do rzeczy. To, że unit nie jest otwarty w IDE nie ma znaczenia. Jakbyś miał 100 unitów, też byś chciał otwierać każdy aby kompilator mógł poprawnie kompilować?

Renewerek napisał(a):

Nie wiem co jeszcze mam dopisać, żeby mi wygrywało elementy z formy data module, bo chyba o to chodzi w tym błędzie.
Nie pisz na pałę, ale używaj podpowiadania składni. Widocznie masz literówkę. Tyle można powiedzieć odnośnie tak skąpych informacji jakie udzieliłeś...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1