Wątek zablokowany 2016-04-25 14:29 przez furious programming.

Nowy dział w Delphi

0

Cześć może utworzyli byście nowy dział w stylu - "ciekawe projekty w Delphi?" Pozdrawiam!

0

Bardziej proponowalbym zrobic nowy dzial - Lazarus :)

0

Na nowy dział raczej się nie zanosi, a ostatnia fala hejtu na Delphi i gównoburza o pozycję tego działu na głównej liście kategorii dowodzi, że prędzej dział ten zostanie zlikwidowany, niż pojawi się nowy, związany z jakąkolwiek odmianą Pascala :]

@tofikqw9 - kategorie forum służą do grupowania wątków według języków i technologii; Dzięki temu mamy zgrupowane języki wywodzące się z Pascala (dział Delphi i Pascal), wywodzące się z C (dział C/C++), jest też zgrupowana platforma .NET (kategoria http://4programmers.net/Forum/C_i_.NET); Poszczególne kategorie nie są porozbijane na mniejsze i raczej na to nie zanosi się;

@karpov - raczej nie ma sensu; Za mało jest tutaj ludzi, którzy programują stricte we Free Pascalu (w Lazarusie czy innym IDE); Zresztą dialekt ten jest bardzo podobny do Delphi, FPC można ustawić w tryb zgodności ({$MODE DELPHI}), do tego mamy system tagowania, więc nic z tego;

I tak dość mało wątków w ostatnich latach pojawia się w tym dziale, więc rozbicie go na dwa osobne raczej pogorszy sytuację, niż pozwoli coś zyskać;

Można by utworzyć subforum Free Pascal wewnątrz działu Delphi, jednak nadal nie przekonuje mnie taka forma podziału; W razie czego trzeba by przedstawić mocne argumenty, żeby @Adam Boduch skusił się na to :]

0

Smutne jest to, że faktycznie coraz mniej nowych wątków w tym dziale. Czy na prawdę wszyscy przerzucili się na Jave?

0

Ludzie używają takich technologii, które są na topie, w których pracuje "większość" i dzięki którym mają pracę i zarobki; Delphi nie jest już tak popularne jak kiedyś, do tego wciąż jest drogie i bez okrojonej wersji darmowej, więc na wzrost zainteresowania można liczyć raczej jedynie ze strony Lazarusa;

PS: Liczba wątków w niewielkim stopniu odzwierciedla popularność języka :]

0
karpov napisał(a):

Smutne jest to, że faktycznie coraz mniej nowych wątków w tym dziale. Czy na prawdę wszyscy przerzucili się na Jave?

Java, i C# a reszta rzeczy przypisywana na web więc jeszcze więcej możliwości. Delphi się same zabiło gdy zniknęło darmowe ide. MS robi wszystko, żeby jak najwięcej ludzi kodowało w C# coraz więcej możliwości ma darmowe visual studio które można stosować nawet do komercyjnych projektów. Delphi nawet darmowe nigdy nie było do komercyjnego zastosowania (ostatnie darmowe delphi to chyba rok 2002). Lazarus to inna bajka jak testowałem kiedyś robiło mi takie spore exeki że powiedziałem że koniec odpuszczam wszystko co pascalowe.

0

Lazarus to inna bajka jak testowałem kiedyś robiło mi takie spore exeki że powiedziałem że koniec odpuszczam wszystko co pascalowe.

No, ~15MB, po wywaleniu (w opcjach projektu) symboli debugera i loga FPC mniej więcej 2MB - faktycznie dużo; Nie jest to zły wynik, porównywalny z Delphi - trudno, taka wada VCL/LCL, że exeki puchną; Jeśli kogoś przeraża kilka megabajtów pliku wynikowego to niech pisze w WinAPI z wstawkami asm - będzie miał kilkaset kilobajtów przy większym projekcie;


Zaczął się offtop, niezwiązany z tematyką tworzenia nowego działu, więc pasuje go uciąć póki jeszcze na to czas; Zresztą pomysł utworzenia działu przeznaczonego Lazarusowi i tak póki co nie ma sensu, więc wątek się wyczerpał i dalsza dyskusja i tak nie ma sensu;

PS: W nieługim czasie ma zostać zlikwidowany dział Newbie, a wszystkie wątki rozgonione do odpowiednich działów; Zapewne nastąpi to w czasie wdrożenia nowej wersji Coyote; Tak więc siłą rzeczy wątków w tym dziale przybędzie (prędzej z podstawami języka, niż z jakimiś zaawansowanymi problemami).

2
karpov napisał(a):

Smutne jest to, że faktycznie coraz mniej nowych wątków w tym dziale. Czy na prawdę wszyscy przerzucili się na Jave?

Myślę, że nie wszyscy ale Ci co programują w Delphi niemal wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy znajdują w googlach na pierwszych 3 linkach ja używam 4p, StackOverflow i delphi.about.com. 99% potrzebnych rzeczy znajduję na jednej z tych trzech stron jeśli chodzi o informacje. Do tego kilka stron z komponentami i bangla ... ostatnio musiałem dziergać w OpenGL którego nigdy wcześniej nie ruszałem i tutaj kilka postów umieściłem choć w zasadzie dotyczyły one stricte OpenGL niż delphi więc sam rozumiesz, Ci co programują w Delphi jakiś czas radzą sobie w większości przypadków sami, a nowi mają dużo gotowców ;)

0

Sprawdziłem jak mają się tagi dla Lazarusa, Free Pascala i FPC - wyniki poniżej:

tag liczba wątków
lazarus 381
fpc 109
freepascal 9
free-pascal 4
fp 1
suma 504
---------------- ----------------
Przy dwudziestu wątkach wyświetlanych na jednej stronie, daje to nieco ponad 25 stron wątków; Gdyby nawet zgodzić się na utworzenie subforum Lazarus, to trzeba by ten dział sztucznie zapełnić, tak jak w przypadku nowego działu Python; Czyli po prostu przenieść wszystkie wątki z Newbie i Delphi/Pascal do subforum; Sam zakładałbym wątki w tym dziale (jeśli już koniecznie bym potrzebował), bo w Delphi nie piszę już od kilku lat;

Można by też utworzyć subforum Pascal, który miałby zawierać wątki dotyczące starego lub gołego Pascala; Takie wątki zakładają przede wszystkim uczniowie szkół średnich, bo jedynie oni mają styczność z archaiczną wersją Pascala;

Jednak nadal pozostaje problem dość małej liczby nowych wątków.

1
furious programming napisał(a):

Ludzie używają takich technologii, które są na topie, w których pracuje "większość" i dzięki którym mają pracę i zarobki; Delphi nie jest już tak popularne jak kiedyś, do tego wciąż jest drogie i bez okrojonej wersji darmowej, więc na wzrost zainteresowania można liczyć raczej jedynie ze strony Lazarusa;

PS: Liczba wątków w niewielkim stopniu odzwierciedla popularność języka :]

Ludzie używają takich technologii, które się sprawdzają. Delphi było dobre 20 lat temu. Dziś już nie jest, bo Delphi posunął się od tego czasu o 2 kroki do przodu, a świat poszedł o lata świetlne do przodu. Zaklinanie rzeczywistości nic tu nie zmieni, gdybyś czasem wyjrzał na świat ze swojego grajdołka, to byś sam to zauważył. Rozumiem, że siedzisz w swoim własnym dołku, piszesz sobie w Delphi i jesteś szczęśliwy. Cóż, to nic złego. Ale fakty są takie, że nikomu nie jest potrzebny dziś żaden Delphi ani żaden Lazarus i już potrzebny nie będzie nigdy.

2

@XXYY Delphi to bardzo dobre środowisko i nic tego nie zmieni a te "2 kroki" to chyba masz jakieś urojenia niczym nie poparte. Ta wypowiedź świadczy o tym że nie masz pojęcia o Delphi i jego możliwościach. Wadą Delphi jest jego cena co nie pozostaje bez wpływu na jego popularność zwłaszcza w Polsce ale na pewno nie można powiedzieć że to jakieś złe zacofane z przed 20 lat środowisko.

0

Nie tylko ja nie mam pojęcia o możliwościach. Nikt nie ma pojęcia o nich i nikt nie chce mieć pojęcia. I nikomu te możliwości nie są do niczego potrzebne, bo są już inne, lepsze i nowocześniejsze technologie. Przecież o tym pisałem na początku. Wiem jak to jest, siedzisz w bunkrze i nie zauważyłeś że wojna sie skończyła. Cóż, można i tak.

0

A powiedz mi, na której wersji Delphi ostatnio pracowałeś? W Łodzi jest kilka firm, które w tym robią. W innych miastach też (Warszawa, Kraków, Gdańsk). I tworzą też NOWE aplikacje. Nie mówię już, ile jest ogłoszeń np. z UK, bo jest naprawdę sporo. I zaznaczam - nie chodzi o utrzymanie istniejących aplikacji, tylko o tworzenie nowych.

1

Jeśli ktoś dalej tworzy w Delphi, to nie dlatego że Delphi jest takie dobre, tylko dlatego że są starzy pracownicy, którzy muszą mieć robotę w rodzinnym/koleżeńskim interesie. Tak jak zaczęli w Delphi, tak piszą w tym do dzisiaj bo nikt całej kadry nie wymieni. Wybór Delphi zamiast C# czy Javy nie ma dziś żadnego uzasadnienia, Delphi nie ma żadnych zalet w porównaniu do powyższych, zrobienie tego samego byłoby szybsze, prostsze i bardziej bezbolesne w C# niż w Delphi.

Tyle, że jeśli firma od zawsze pracowała tylko na Delphi, to ciężko teraz się nagle przebranżowić, to jedyny powód. Cała architektura bibliotek VCL jest w 100% sprzeczna z trendami i wzorcami obowiązującymi dziś, co niejednokrotnie wykazano nawet na tym forum, a używanie potworków typu Delphi.NET jest jeszcze głupsze niz pisanie w C++/CLI

0

Przecież wątek realizujący ten pomysł będzie poniżej przeciętnej w ilości wiadomości, a co dopiero dział.

0

Nie ma w ogóle potrzeby istnienia działu Delphi. Istniejący dział należy przenieść do Archiwum, a te nieliczne pytania o Delphi można przecież umieszczać w dziale Inne, razem z pozostałymi pytaniami o niszowe technologie. Potrafiłbym wskazać co najmniej kilka technologii, o których pytań jest więcej niż o Delphi, a mimo to nie posiadają swojego działu.

Dział Delphi tutaj to zaszłość historyczna, nie ma juz teraz racji bytu.

0

Zlikwidować dział, bo tak sobie życzy jakiś anonim XXYZ?
Może jeszcze piwko do tego?

Delphi nie jest może na topie, ale na pewno nie umarło i się rozwija.

0

A drugi anonim sobie tego nie życzy? Tu każdy może wyrazić swoje zdanie i zapewne wielu zarejestrowanych (na których pewnie ci zależy) też widzi to samo co ja. Ten dział tutaj nie ma sensu, są to fakty.

0
XXYY napisał(a):

Nie tylko ja nie mam pojęcia o możliwościach. Nikt nie ma pojęcia o nich i nikt nie chce mieć pojęcia. I nikomu te możliwości nie są do niczego potrzebne, bo są już inne, lepsze i nowocześniejsze technologie. Przecież o tym pisałem na początku. Wiem jak to jest, siedzisz w bunkrze i nie zauważyłeś że wojna sie skończyła. Cóż, można i tak.

O jaka kuriozalnie zabawna wypowiedź; nie masz pojęcia o czym piszesz, co nie przeszkadza Ci wygłaszać opnie. Cóż, można i tak.
I w czym te technologie, konkretnie, są lepsze i bardziej nowoczesne?
W tym, że "wszyscy" programują w .NET lub Java. OK.
No i?

0

Wątek zamykam, bo się śmietnik zrobił, kompletnie nie na temat; Natomiast propozycja rozbudowy forum przez dodanie oddzielnej kategorii Lazarus w chwili obecnej nie ma sensownego uzasadnienia - zbyt mało wątków się pojawia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1