Aplikacje napisane w D2007 a Win64bit.

0

Ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź w sieci, dlatego muszę zapytać: czy aplikacje napisane w Delphi 2007, będą działać pod jakimkolwiek Windowsem 64bit?

0

jak najbardziej musisz to sprawdzić

0

Zobacz choćby tutaj - http://stackoverflow.com/questions/1448785/delphi-issues-on-windows-7-x64

Sam nie pracowałem z tym środowiskiem, jednak wielu używało go np. na Windows 7 64-bit i zachwalają; Są problemy z debugerem, jednak i do tego są patche - można je pobrać z wielu źródeł; Tak więc typowe aplikacje powinny działać bez problemu; Są wyjątki, np. sterowniki urządzeń, ale to raczej normalne.

0

Ja pracowałem i wiem, że aplikacje napisane nawet w D7 śmigają na Win10 nie mówiąc już o D2007. Fakt prócz wyjątków jakie podał @furious programming może być również problem z rejestrem, UAC, WinAPI ale niestety to są sytuacje które musisz sam analizować na podstawie własnego kodu.

1

64-bitowość systemu prawie nigdy nie ma znaczenia.
Więcej problemów powstaje z powodu zmiany wersji systemu - np. przy przejściu z XP na Win10 - a nie z powodu jego 64-bitowości.

Przypominam, że zarówno XP jak i Win10 istnieją w wersjach 32 i 64-bitowych.

1

Z UAC może być problem, jeśli się nie wie czym to jest, na co zezwala, a co blokuje; Jeśli się to ogarnie to nie powinno być problemów ani z modyfikacjami rejestru, ani z zabawą plikami; Za czasów WinXP było dużo łatwiej, a od Vista do 10 jest więcej zabezpieczeń, szersze WinAPI itd. - po prostu trzeba więcej wiedzieć, żeby programy miały prawo działać bezbłędnie.

1
furious programming napisał(a):

Z UAC może być problem, jeśli się nie wie czym to jest, na co zezwala, a co blokuje; Jeśli się to ogarnie to nie powinno być problemów ani z modyfikacjami rejestru, ani z zabawą plikami; Za czasów WinXP było dużo łatwiej, a od Vista do 10 jest więcej zabezpieczeń, szersze WinAPI itd.

UAC nie psuje programów.

UAC ukazuje błędy w programach, które były od początku. Każdy program, który nie działa prawidłowo z powodu UAC, nie działa prawidłowo na XP jeśli będzie uruchomiony na zwykłym koncie, a nie admina.
Pod XP po prostu większość (w tym programiści) pracowała na koncie administratora, bo tak było domyślnie, i wielu programistów przyjmowało (nawet bezmyślnie) to za pewnik.

A z UAC nawet formalnie admin nie jest faktycznie adminem jeśli nie wyjmie magicznej różdżki i nie odegra sceny transformacji.

Jeśli chodzi o stare Delphi, to kojarzę problem wadliwej wartości stałej faAnyFile, powodujący że niektórych plików funkcje FindFirst/FindNext nie odnajdywały.
Został naprawiony, ale nie wiem w której wersji.
W 2007 to już była Vista, więc teoretycznie nie powinno być problemów.

0

nie ma zadnego znaczenia. Jesli dziala na 32 bitach bedzie tak samo dzialac na 64 bitowym, tym samym docelowym OS. Chociaz nie do konca, zalezy co aplikacja robi. Jesli ma polegac na innych rzeczach i ona bedzie juz 64 bitowa moga byc problemy, ale to jzu zalezy od twojego kodu i niektore rzeczy musisz przewidziec. Np takie GetModuleFileNameEx uruchomione z plikacji 32 bitowej na systemie 64 bitowym nie bedzie dzialac (dla procesow 64 bitowych) i musisz kombinowac cos innego

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1