ADOTable Filtr dla wartości typu String

0

Hej, czy jest możliwość filtrowania dla wartości typu string?
Mam na myśli takie coś:

1.png

Pytam, ponieważ przy filtrze z liczbami działa prawidłowo, natomiast przy wystąpieniu litery wywala:

2.png

2

Szkoda że nie podałeś jak ustawiasz ten filter...
Wartości typu "string" koniecznie musisz opatrzeć QuotedStr
np.

 Filter:='Miasto = ' + QuotedStr('Kraków'); 
0

A czemu nie chcesz filtra zawrzeć w SQLu, który zrobi to szybciej?

0
satq napisał(a):

Szkoda że nie podałeś jak ustawiasz ten filter...
Wartości typu "string" koniecznie musisz opatrzeć QuotedStr
np.

 Filter:='Miasto = ' + QuotedStr('Kraków'); 

Wielkie dzięki, tego właśnie potrzebowałem.

Juhas napisał(a):

A czemu nie chcesz filtra zawrzeć w SQLu, który zrobi to szybciej?

Baze danych z rozsz. .mdb mam zrobioną w Acccessie - więc czy w takim przypadku da radę?

0

SQL-a tez możesz używać w komponentach ADOQuery.

0

Po podłączeniu ADOQuery pod ADOConnection, a następnie po ustawieniu ADOQuery jako active - wywala mi błąd: ADOQuery1 missing sql property

user image

1

Bo musisz podać zapytanie SQL.

 
 ADOQuery1.Close;
 ADOQuery1.SQL.Clear;
 ADOQuery1.SQL.Add('SELECT * FROM TWOJA_TABLICA WHERE MIASTO=:PR_MIASTO');
 ADOQuery1.Parameters.ParamByName('PR_MIASTO').Value:='Kraków';
 ADOQuery1.Open;

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0