[Delphi] - Start

0

Jak zmienić text i ikonkę na przycisku start w windowsie ?--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Na pasku start, tzn tam, gdzie program umieszcza swój przycisk czy tam gdzie pisze START (chcesz zmienić napis START?)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
Na pasku start, tzn tam, gdzie program umieszcza swój przycisk czy tam gdzie pisze START (chcesz zmienić napis START?)

Tam gdzie jest super główny przycisk START (po lewej)
chciałbym zmienić napisa "start" na jakiś inny,
i tę ikonkę i może co by się dało jeszcze--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

piechnat napisał:
Tam gdzie jest super główny przycisk START (po lewej)
chciałbym zmienić napisa "start" na jakiś inny,
i tę ikonkę i może co by się dało jeszcze

Jedynym sposobem zmiany napisu START (i to tylko w Win95/98) jest zmiana wartości zapisanym w którymś z plików windnowsa (exe lub dll). W PCWK był kiedyś opis tego.
A ikonkę to nie mam pojęcia jak.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

&gtJedynym sposobem zmiany napisu START (i to tylko w Win95/98) jest zmiana wartości zapisanym w którymś z plików windnowsa (exe lub dll). W PCWK był kiedyś opis tego.
&gtA ikonkę to nie mam pojęcia jak.

To dziwne bo ja ma taki program który się z resztą HOOK nazywa
uruchamia się przy starcie systemu (w2k) i mam na przycisku
inną ikonkę i napis piechnat zamista start, tyle że
chciałem wiedzieć jak coś takiego z Delphi uczynić :-) --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

piechnat napisał:
To dziwne bo ja ma taki program który się z resztą HOOK nazywa
uruchamia się przy starcie systemu (w2k) i mam na przycisku
inną ikonkę i napis piechnat zamista start, tyle że
chciałem wiedzieć jak coś takiego z Delphi uczynić :-)

Tylko czy ten program podmienia coś w windowsie, czy tylko zasłania oryginalny przycisk? W ME lub XP łatwo zauważyć jeżeli zasłania (tutaj są inne przyciski).
Jest jeszcze jedna możliwość w tych dwóch ostatnich systemach. Można użyć skórek (we wcześniejszych też jakoś się da, bo tak robi WinBlinds, ale ono już podmienia pliki)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

&gtTylko czy ten program podmienia coś w windowsie, czy tylko zasłania oryginalny przycisk? W ME lub XP łatwo zauważyć jeżeli zasłania (tutaj są inne przyciski).
&gtJest jeszcze jedna możliwość w tych dwóch ostatnich systemach. Można użyć skórek (we wcześniejszych też jakoś się da, bo tak robi WinBlinds, ale ono już podmienia pliki)

hmmm nie mam pojęcie myślałem że ty mi powiesz :D
wiem tylko tyle że:
działa w w2k i w98 w innych nie sprawdzałem
nie wiem jak ma wyglądać to podmienianie ale jak się
duży napis wstawi to przycisk się rozszerza

a zresztą to ma 24 k wyślę ci na maila :-)
może się przyda --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Polecam stronę w tej tematyce:
http://windows.online.pl/

a w szczegulności dział:

http://windows.online.pl/box/start.htm

0

piechnat napisał:
hmmm nie mam pojęcie myślałem że ty mi powiesz :D
wiem tylko tyle że:
działa w w2k i w98 w innych nie sprawdzałem
nie wiem jak ma wyglądać to podmienianie ale jak się
duży napis wstawi to przycisk się rozszerza

a zresztą to ma 24 k wyślę ci na maila :-)
może się przyda

Dzięki za przesyłkę. Teraz z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że ten program nie działa tak jak bym chciał.
Mam Windowsa XP i żeby było fajniej to mam pasek z menu start umieszczony na górze.
Jeżeli uruchomi się ten program to jedynym efektem jest pojawienie się szarego panelu przy prawej krawędzi ekranu (przy zegarze).
Wniosek z tego jest taki:
Program zakrywa pasek menu i to co widzisz to jedynie okienko tego programu. Program jest stale uruchomiony (a raczej plik dll). Nie podmienia żadnych plików systemowych (tak jak WinBlinds).
Jeżeli chcesz zrobić taki program to po prostu musisz okienko własnego programu umieścić nad przyciskiem start (jeżeli chcesz zasłonić na dobre przycisk to musisz użyć funkcji WinAPI) i byćmoże jeszcze wywoływać naciśnięcie start jeżeli na twoje okienko się kliknie.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

W windozie starej czyli nie XP napis i iknka to jeden obrazek i pisałem kiedyś o tym na forum jak to
zmienić, trzeba wysłać komunikat przycisku o zmianę obrazka. Natomiast z XP nie mam pomysłu.
--Szymek :)

0

napisz do murdoca,pamietam ze on robil jakiegos programa co napis na starcie zmieniał... (murdoc jest zarejestrowany na forum)[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Szymek napisał:
&gtW windozie starej czyli nie XP napis i ikonka to jeden obrazek(...)

No to NIE masz racji, bo w Win9x-Me napis to jest NAPIS (a nie obrazek). Siedzi on w pliku explorer.exe zapisany w UNICODE. Wystarczy poszukać ciągu S\0t\0a\0r\0t i go podmienić (ten ciąg występuje kilka razy, i TYLKO jeden z nich to ten na guziku - niestety już nie pamiętam który).--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

Marooned napisał:
No to NIE masz racji, bo w Win9x-Me napis to jest NAPIS (a nie obrazek). Siedzi on w pliku explorer.exe zapisany w UNICODE. Wystarczy poszukać ciągu S\0t\0a\0r\0t i go podmienić (ten ciąg występuje kilka razy, i TYLKO jeden z nich to ten na guziku - niestety już nie pamiętam który).

Haha, a jednak miałem rację, że w jakimś pliku exe lub dll (kiedyś próbowałem podmienić... Trzeba uważać, który z tych ciągów można zmienić :( )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Marooned napisał:
niestety już nie pamiętam który

Z tego co ostatnio wyczytałem wynika, że ostatni.--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Napis START jest w pliku Explorer.exe, a ikonka w User.exe (WIN98)
tak jak napisal Vogel ten START na przycisku to ostatni START w Explorer.exe

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

W morde....
Na przycisku napis start jest wyświetlany jako obrazek!!!
To że jest w zasobach explorera, wiem.

Mi chopdziło o zmiane napisu w sposób programowy czyli mniej drastyczny niż edycja zasobów
EXPLORER.EXE!

A do edycji napisu w sposób brutalny (gwałt na Explorer.exe:)) można wykonać ExeScopem, UltraEditem,
czy ResHakerem.

EXPLORER.EXE Jest to lista stringów 37 a id zasobu 578

--
Szymek :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1