Przycisk help + skróty quick Launch w Windows 7

0

Dobra panowie... pytanie: w jaki sposób sprawić, żeby koło ikonek minimalizacji, maksymalizacji, pojawił się przycisk Help.

Drugie pytanie: czy ktoś wie jak tworzyć skróty do programów w Quick Launch na Windows 7

pozdrawiam

1

w jaki sposób sprawić, żeby koło ikonek minimalizacji, maksymalizacji, pojawił się przycisk Help.

Nie wiem jak w nowych Delphi, ale w Delphi7 aby na belce okna był wyświetlany przycisk biHelp, enumy biMaximize i biMinimize dla właściwości BorderIcons muszą być ustawione na False w oknie Inspektora Obiektów:

window.png


czy ktoś wie jak tworzyć skróty do programów w Quick Launch na Windows 7

http://www.swissdelphicenter.ch/en/showcode.php?id=317

0

Dokładnie, wynika to ponoć z samych mechanizmów WinAPI. Tak czytałem na StackOverFlow gdy googlowałem. A co do drugiego pytania. Są na Google różne kody. Ale żaden nie jest adekwatny do Windows 7, gdzie można już ustawiać własną ścieżkę do paska. Chętnie sam się dowiem na przyszłośc jak to ogarnąć jakimś kodem. Bo same tworzenie skrótu to żaden problem. Ale problem jest z ustaleniem fizycznej i poprawnej ściezki do QuickLauncha.

0

jak wyłączymy biMinimize i biMaximize - efekt jest taki że zostaje sam znaczek X ! :) help się nie pojawia

0

Niemozliwe. Pokaż "kod tekstowy" dfmki. U mnie bez problemów działa pod Delphi 7 i Windows 7.

0

A którą masz wersję Delphi?

0

@furious programming: nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie. Bo sprawdziłem pod czym się u mnie dało i zarówno na Delphi 3 Professional, Delphi 7 Personal, Lazarus 1.0.8 64 bit oraz Delphi XE 8 Architekt bez problemów mam znak zapytania obok X'a do zmaykania przy biHelp i pozostałych wspomnianych wyłaczonych. Dodatkowo przy tym ostatnim środowisku zmiany poczynione w inspektorze obiektu od razu są widoczne w podglądzie formatki przed uruchomieniem. Nie ma tutaj też raczej wpływy fakt, że mam w ogóle wyłaczone AERO i używam klasycznej kompozycji Windowsa bez graficznych wodotrysków itp. Oczywiście mowa o pustej formatce bez żadnego kodu z domyślnym unitem bez niczego. Także żaden ewentualny dodatkowy kod czy niestandardowy kod "nie zakłoca' nam wyglądu, bo na niego nie wpływa.

0

O ile samo LCL/VCL ma poprawnie ustawione rejestrowanie klasy okna to nie ma prawa wystąpić błąd; Dlatego też nie znalazłem w sieci nic, co tłumaczyło by niewyświetlenie tego przycisku przy poprawnym ustawieniu BorderIcons.

0
xor01 napisał(a):

Drugie pytanie: czy ktoś wie jak tworzyć skróty do programów w Quick Launch na Windows 7
Ale po co tworzyć skróty w sytuacji gdzie 99% userów nie ma pokazanego tego paska? W Windows 7 powinno się używać przypinania do paska zadań moim zdaniem.

1

Delphi 7 Lite Edition

zadziałało... zapomniałem włączyć biHelp... :D pozdrawiam temat zamknięty

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1