Podczas debugowania w D2009 aplikacja się zawiesza

0

Witajcie,

Od niedawna mam nowy laptop z Win7 x64 (wcześniej WinXP). Postawiłem na nim moje Delphi 2009 i mam pewien problem, który na XP nie występował. Gdy próbuję debugować kod z poziomu Win7 wielokrotnie zdarza się, że aplikacja niejako się "zawiesza". Dałem to w cudzysłów gdyż to nie jest takie "zwykłe" zwieszenie. Ten sam kod na XP działa bez problemu i daje się go debugować. Sytuacja jest jeszcze o tyle "dziwna", że na Win7 bez debugowania nic nie "zwisa" i działa całość poprawnie. Na dodatek sytuacja z zawieszeniem nie występuje w jednym miejscu tylko w różnych. Niekiedy na otwarciu formy na której jest webbrowser innym razem na połączeniu z kamerą wbudowaną w laptopa itd. Istotne jest również to, że gdy to się dzieje to również całe IDE mi zwisa nie da się na nim nic zrobić dopóki z managera zadań nie ubuję proces.exe mojego projektu. Najgorsze jest to, że sytuacja się powtarza nie tylko w tym projekcie ale również innych. Ściągnąłem do delphi IDE Fix Pack i kilka innych problemów się rozwiązało ale ten pozostaje.

Najdziwniejsze jest w tym jednak to, że jak kilka razy spróbuję debugować (i za każdym razem ubijam aplikację z managera zadań) to w końcu przejdzie dalej i debugować się już da całość bez problemu. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo powiem szczerze zaczyna mnie to wykańczać.

0

Do głowy przychodzą mi dwie rzeczy:

  1. Blokuje jakiś antywirus, firewall, antyspyware, anty... Kiedyś osobiście miałem problem ze SpyBootem.
  2. Uprawnienia do zapisu. Wydaje mi się, że z 2009 nie powinno być problemu ale np. może warto spróbować go zainstalować na innym dysku. Może jakieś ustawienia są zapisywane w miejscu, gdzie program nie ma uprawnień...
    poza tym może doinstalowanie jakiś komponentów coś namieszało.
0

Nie wiem co może być powodem ale próbowałeś uruchamiać Delphi jako admin lub wyłączyć UAC (choć w tej wersji raczej powinno być dostosowane do zabezpieczeń)?

0

Ściągałeś IDE Fix Pack, ale czy oficjalne patche? Na Win7 Delphi/C++ Builder ma problem z debuggerem który rozwiązuje ten Patch http://cc.embarcadero.com/item/27476 Może to zadziała?

0

@Mr.YaHooo tak wgrałem to w pierwszej kolejności bo to faktycznie utrudniało życie. Co do pomysłu @kAzek i @Wybitny Terrorysta to sprawdzę dziś po południu po powrocie do domu.

0

Zainstalowałem Delphi2009 na dysku D (system na C), wyłączyłem antywira, wyłączyłem UAC, uruchomiłem z prawami administratora i dalej to samo ... próbowałem usunąć komponenty ale wtedy mi się aplikacja wcale nie kompiluje ... innymi słowy nie mam już pomysłów ...

0

Ja w takim razie niczego innego też nie wymyślę. Jedyne problemy jakie miałem z debuggerem z C++ Builderem 2009 rozwiązał ten patch do którego dałem linka. Ja jedyne co muszę zrobić aby środowisko działało poprawnie, to uruchamiam jako admin i do tego w trybie zgodności z Windows XP. Ale to ma związek z tym, że jak uruchamiam inaczej to środowisko traci informacje o licencji...

A jakaś przykładowa aplikacja z przykładów (korzystająca tylko ze standardowych komponentów) daje się debugować poprawnie?

0

W QualityCenter embarcadero wyczytałem dzisiaj, że trzeba usunąć DCU i powinno śmigać ... zrobię dziś test na jakiejś "lżejszej" aplikacji aby sprawdzić to co napisał @Mr.YaHooo oraz usunę DCU aby sprawdzić to co QC napisali :). Dam znać jak poszło.

0

Zatem trzymam kciuki aby udało się :)

0

No to mam już więcej szczegółów ... wyczyszczenie DCU ... pomaga choć nie zawsze. Natomiast przyczyną mogą być zewnętrzne dll. W jednym oknie w którym mam problem odpalam vlc (do obsługi RTSP) w drugim odpalam DLL Axisowy do obsługi kamer axisa ... w obu oknach zwisa. W oknach gdzie nie mam tych narzędzi problem nie występuje ...

0

No to może aktualizacja tych bibliotek?

0

@Mr.YaHooo Są w najnowszych wersjach.

0

W takim razie nie widzę innego rozwiązania ja tak. Ja spotykam się z tym, że czasem podczas zamykania Buildera mam błąd typu Access Violation w bibliotece gds32.dll (biblioteka dostępowa Interbase/Firebird) i też nie da się tego naprawić. Chyba taki urok tego środowiska.

0

Prawda brutalna jest taka że odkąd borland/codegear zaczął „upiększać” środowisko w ficzery oferowane przez .net-a to stabilność tego produktu legła i do dnia dzisiejszego się z tego nie pozbierali. Stabilność poczciwego Delphi 7 jest nieosiągalna nawet w najnowszym xe10.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1