[delphi]FontDialog

0

Jak po nacisnięciu na pzycisk wywołac to koienko zeby mozna bylo nim formatowac ZAZNACZONY tekst w RichEdit1.--Początkujący w Delphi zadaje duzo pytan

0

if FontDialog1.Execute then begin
RichEdit1.SelAttributes.Color := FontDialog1.Font.Color;
RichEdit1.SelAttributes.Size := FontDialog1.Font.Size;
RichEdit1.SelAttributes.Style := FontDialog1.Font.Style;
end;
itd.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

Chcialem sie spytać jak zrobic zeby byl wydrokowny za pomocom PrintDialog zxaznaczony texsy bo chyba zle zrobilem

if PrintDialog1.Execute then
begin
RichEdit1.Text;
end;

--
Początkujący w Delphi zadaje duzo pytan

0

if PrintDialog1.Execute then begin
Printer.BeginDoc;
Printer.Canvas.TextOut(50,50,RichEdit1.SelText);
Printer.EndDoc;
end;

Napisalem to tak sobie nigdy tego nie robilem. Jak chcesz wydrukować text z takimi atrybutami jak zaznaczony text pokombinuj z SelAttributtes i Printer.Canvas , ja mam malo tuszu zeby robic testy :)--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

Nie działa.Nie to z enie drukuje tylko to jest zle napisane :)--Początkujący w Delphi zadaje duzo pytan

0

a na mam pytanie wlasnie do tego !! Bardzo prosze o pomoc !

Jak padła pierwsza wypowiedz ... zmieniłem troszkę kod żeby zmieniał mi kolor tła programu i strony ... ale nie wiem jak okno z mozliwoscia zmiany czczionki itp zawrzec w formie bezposrednio, a nie zeby otwierało się dopiero po kliknięciu na button ! Prosze o pomoc !

0

Kliknij zatem dwukrotnie na formie podczas projektowania lub wybierz zdarzenie FormCreate Formy głównej Twojego programu. to co tam wpiszesz będzie wykonywane podczas tworzenia formy, czyli zaraz po uruchomieniu programu.

0

Kliknij zatem dwukrotnie na formie podczas projektowania lub wybierz zdarzenie FormCreate Formy głównej Twojego programu. to co tam wpiszesz będzie wykonywane podczas tworzenia formy, czyli zaraz po uruchomieniu programu.

O ile dobrze zrozumiałem, to jemu chodziło o to, żeby FontDialog był wyświetlany na formie, np. w panelu.

0

W panelu, a dokładniej na kompnencie TabbedNotebook :)

0

W panelu, a dokładniej na kompnencie TabbedNotebook :)

Niestety, nie mam pomysłu. Jakby to była normalna forma, a nie forma obudowana komponentem, to ustawiasz tylko Parent := TPanel czy co tam ma być, usuwasz pasek tytułowy i wyświetlasz w pozycji 0, 0. A tak, nie wiem :-/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1