Jak pobrać numer rekordu w SMDBgrid?

0

Witam

czy ktoś wie jak pobrać numer rekordu w SMDBgrid - standardowo row i rowcount wyświetla aktualny numer wiersza ale w ramach liczby wyświetlanych rekordów
np. 15 z 33 a rekordów jest powyżej 130 i za każdym razem numeracja jest od 1 - 33 (aktualnie liczby wyświetlanych wierszy) a nie wszystkich w bazie

0

Zwykle DataSet podaje Ci numer rekordu (recno) i ilość rekordów (recordcount).

Natomiast row i rowcount związane jest z kontrolką i określa odpowiednio numer wiersza w widoku oraz ilość rekordów widzianych w tej kontrolce.

Nie znam tego rozwiązania, które przedstawiłeś, ale wydaje mi się podobne do bodajże CMDBGrid (autorstwa CrLab.com, a później przekształconego w devart.com - w każdym razie na bazie wolnego kodu) - w związku z tym przypuszczam, że ewentualny problem ze zliczaniem ilości rekordów (jeżeli moja powyższa uwaga nie zadziałała) może dotyczyć opcji "LIMIT" w zapytaniu lub podobnego ustawienia we właściwościach Query (UniQuery, MyQuery, IbQuery itp.) lub stosowaniem filtrów (mogących być filtrami dla wyników uzyskiwanych dla DataSet, albo samego grida, które przechowując wartości może potrafić je niezależnie filtrować).

0
Lukas12 napisał(a):

Witam

czy ktoś wie jak pobrać numer rekordu w SMDBgrid - standardowo row i rowcount wyświetla aktualny numer wiersza ale w ramach liczby wyświetlanych rekordów
np. 15 z 33 a rekordów jest powyżej 130 i za każdym razem numeracja jest od 1 - 33 (aktualnie liczby wyświetlanych wierszy) a nie wszystkich w bazie

Ktoś pewnie wie, ale tak się tego nie boi; czyli ie opiera się dostępu do danych na numerze rekordu. Ów numer rekordu jest informacją wirtualną, która nie ma odniesienia do fizycznych danych i może się zmienić lub nie będzie jej w ogóle. Zwłaszcza dotyczy to RecordCount...

A co chcesz zrobić, czyli po co Ci to?

0

Chodzi tylko o wyświetlenie jego numeru nie potrzebuje go do niczego innego wykorzystywać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1