[delphi] Chart

0

Może mi ktoś napisać jak zrobić za pomoca tego komponentu aby otrzymać wykres:
3 wartości dane pobierane z pliku i na dolnej skali 1,2,3... a na bocznej aby sie skalowała wg wartości danych. Albo jak by ktoś miał dokładniejszy opis tego komponentu może byc przykład jakiegoś wykresu--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Pisz po ludzku o co tobie chodzi.
Chcesz mieć 3 wykresy o wspólnej osi X?

0

wow napisał:
Pisz po ludzku o co tobie chodzi.
&gtChcesz mieć 3 wykresy o wspólnej osi X?
To było po ludzku a nie??
chodzi o to ze mam 3 różne dane np,: a:=10 b:=27 c:=50 i i jeszcze d:=1 (punkt na osi x pozostale na y) i jak to zrobić na jednym wykresie. ale tak aby te zmienne a,b,c,d pobieral z pliku.--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Series1.Add(10, 'a', clRed);
Series1.Add(27, 'b', clRed);
Series1.Add(50, 'c', clRed);

??

Jak odczytać dane z pliku to chyba wiesz. Jak ustawić punkty chyba też. Jest tutorial do TChart. Ciężko zrozumieć o co ci chodzi.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
Series1.Add(10, 'a', clRed);
&gtSeries1.Add(27, 'b', clRed);
&gtSeries1.Add(50, 'c', clRed);
&gt
&gt??
&gt
&gtJak odczytać dane z pliku to chyba wiesz. Jak ustawić punkty chyba też. Jest tutorial do TChart. Ciężko zrozumieć o co ci chodzi.

Spróbuje troche inaczej
Series1.Add(10, 'a', clRed);
Series2.Add(27, 'b', clgreen);
Series3.Add(50, 'c', clBleu);
Ale na osi x wyświetla mi tylko a ale żadnej lini (chce liniowy wykres zrobić).
Jak mam to zminić aby na jednym wykresie rysował 3 linie..
--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
Ale na osi x wyświetla mi tylko a ale żadnej lini (chce liniowy wykres zrobić).
Jak mam to zminić aby na jednym wykresie rysował 3 linie..

Prawy przycisk na TChart, Edit Chart, Zaznacz serię i wybierz edit. Tam formatujesz.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1