Instalacja FireDAC v8 w Delphi 2007 Pro - wersja pobrana z sieci, a licencja

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-11 21:19
0

Witam
Posiadam Delphi2007Pro. Na nowszy mnie nie stać :-(. W sieci Embarcadero jest dostępna biblioteka, FireDAC v7, śmieciowa ponieważ nie chce się zainstalować (brak niektórych plików). Chciałem z Embarcadero ściągnąć v8 która wyczytałem że się instaluje, niestety na moje dane wołają jakiś klucz (s/n) który albo zgubiłem albo nie miałem albo w wersji D2007PRO nie było takowego. Klucz który znalazłem na profilu osobistym w Embarcadero nie działa. W sieci znalazłem wersję 8 i ona ma wszystkie pliki i paczki dla wersji D11 (D2007). I faktycznie się instaluje.

Zawarta w paczce licencja mówi że paczka jest dla posiadaczy odpowiednich wersji Delphi (więc w tym D2007 PRO).

To jak to jest do legalnej wersji można sciagnąć bibliotekę uszkodzoną a nie można poprawnej. Czy znaleziona w sieci (NIE ściągnięta z Embarcadero, wersja będzie poprawna (legalna) jeżeli licencja w ściągniętej paczce tego nie zabrania a paczka zawiera bibliotekę dla wersji D11?.

fragment licencji:

For each valid user license to FireDAC that you receive from Embarcadero, you may install and use one copy of FireDAC with a corresponding license to Delphi, C++Builder or RAD Studio Professional, Enterprise, Ultimate or Architect. FireDAC may be used by only one user per license and in accordance with the license type described in the Agreement for the corresponding Delphi, C++Builder or RAD Studio Professional, Enterprise, Ultimate or Architect.

ps: pytanie dla moderatora , co nieprawidłowego jest w tytule "Licencja FireDAC".Tytuł ten ma dokładnie podobne brzmienie(znaczenie, zawiera sedno sprawy) jak np tytuł "Cairo w Delphi" lub "Baza SQLite w strumieniu" wyjaśnij ponieważ nie bardzo rozumiem o co chodzi ?. Podana przez Ciebie przyczyna wyrzucenia do kosza też jest zdawkowa "przyczyna : nieprawidłowy tytuł" ?.

pozdr
AK

zamiana znacznika <code> na <quote> - @furious programming

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2015-01-12 12:31
Do cytowania służą znaczniki &lt;quote&gt;; - furious programming 2015-01-12 12:32
Jeśli chodzi o tytuł, to zapoznaj się z tym artykułem: Jak tytułować wątki na forum?; Tytuł wątku ma w skrócie opisywać problem, a "Licencja FireDAC" kompletnie nic nie opisuje; A jeśli chodzi o powód przeniesienia - trudno, póki co powód wybiera się z listy, a nie wpisuje niezależnie, więc jest prawie tak samo nieopisowy jak poprzedni tytuł Twojego wątku; - furious programming 2015-01-12 12:34

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 21:52
0

FireDac nie działa z D2007

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 21:55
0

Sprawdzałem tylko dla SQLite i działa całkiem OK ?. Na razie nie zauważyłem co nie działa. Kontrolki DB działają , edycja działa ????. No i po co by były w bibliotece paczki dla właśnie Delphi2007 ?.
Zresztą paczki sa do wczesniejszych wersji od D5 do D18.

edytowany 2x, ostatnio: andrzej.kmicic, 2015-01-11 22:01

Pozostało 580 znaków

2015-01-12 01:02
0

zadzwoń do embarcadero polska i się zapytaj - takie to trudne? Ale odpowiem Ci to, czego się zapewne dowiesz od emb - nie możesz używać FireDAC z D2007 ponieważ FireDAC jest dostępne razem z Delphi od wersji XE5. Wcześniej FireDAC było osobną biblioteką, zwącą się AnyDAC, dostępną za odpowiednią opłatą. Jest też wersja darmowa - FreeDAC (AnyDAC do wersji 1.12.2)


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2015-01-12 15:52
0
grzegorz_so napisał(a):

FireDac nie działa z D2007

Działa, działa... a to o czym piszesz to "tylko" ograniczenia licencyjne i to nie dal wszystkich wersji FD.

Pozostało 580 znaków

2015-01-15 21:04
0

Dziękuję za wyjaśnienia. No cóż to wszystko i próba reanimacji mojego D2007 po latach bezczynności utwierdziło mnie tylko w przekonaniu że pora pożegnać się z Delphi i przesiąść się na VS. Uprawiam programowanie dość sporadycznie, jako singiel i jestem pełen uznania że Microsoft dba również o singli (wersja Visual Studio Community). Polityka Embarcadero jak nic skończy się pewnie nieciekawie dla Delphi. Już nie mówię o podobnym posunięciu jak Microsoft bo może ich nie stać na to ale podejście do klienta jak w przypadku uwolnienia AnyDAC. Jest interfejs dla wersji jedenaście (2007) ale udostępnia się go z błędem nieuniemożliwiającym korzystanie. Szkoda bo lubiłem Delphi.
pozdrawiam
AK

Pozostało 580 znaków

2015-02-13 10:36
0

Chcesz mieć za darmo i ma śmigać? Użyj ZEOSa.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0