[delphi]Znowu SynEdit

0

kurde no juz nie moge z tym SynEdit.

Rich.SelText('HELLO');
Rich.Lines.add(s);
Rich.Lines.add(s); - dodaje mi pusta linie na samym koncy dokumentu. zamiast przeskoczyc do nastepnej linii i wsatwwic tekst WORLD
Rich.SelText('WORLD');

Rich.SelText('HELO');
Rich.CaretY:=MainFrm.Rich.CaretY+1;
Rich.SelText('WORLD!');

  • przeskakuje do nastepnej lini ale nie przesuwa
    tekstu ktory ejst pod spodem przez to wcinajac sie np. w jakis wyraz!!!

Naprawde nie ma w SynEdit jakiegos prostego przeskoczenia lini
(tak jak w zwyklym RichEdit jest to add.lines(s)!) ??? :[[

Jesli ktos to zna to prosze o POMOC! Bede bardzo wdzieczny!
{glowa}

pozdtrawiam!

0

o co dokladnie chodzi ? :)

po pierwsze:
nie Rich.SelText('HELLO'); tylko Rich.SelText := 'HELLO';
po drugie:
przeciez SynEdit posiada Lines.Add()

a moze wyprobuj komponent SynMemo ? ;)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

no tak dorobny blad wynikajacy z pospiechu ;)
no ale dobra jak pisze lines.add(s); to dodaje mi pusta linie na samym koncu
dokumentu tam gdzie nie jest mi potrzebna :[[
A ja chce zeby on mi przesunal caly tekst np o jedna linie w dol
i wstawil TXT !

pozzdraiwam all
michal

0

mic napisał:
kurde no juz nie moge z tym SynEdit.

Moze jakis art o tym...--||===

0

mic to moze wykorzystaj Insert ? :)
to wstawi tekst "4programmers" w pierwszej linii SynEdit'a a reszte przesunie w dol:
SynEdit1.Lines.Insert(0, '4programmers'); // 0 bo linie numerowane sa od zera :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1