[Delphi] Otwieranie przy pomocy aplikacji

0

Jak uzyskać efekt otwarcia dokumentu w edytorze napisanym w Delphi (SynEdit)?Skojarzyłem w windzie plik o rozszerzeniu *.pas z napisany przez siebie prostym edytorkiem , ale jak kliknę na taki plik to otwiera się tylko samo okno edytora , bez pliku.Plik muszę otworzyć oddzielnie w edytorze.Gdzie robię błąd?--Pzdr.
W.

0

w on create daj (form)

if length(paramstr(1)) &gt 0 then
begin
synedit1.lines.loadfromfile(paramstr(1));
end;

0

gavi napisał:
Jak uzyskać efekt otwarcia dokumentu w edytorze napisanym w Delphi (SynEdit)?Skojarzyłem w windzie plik o rozszerzeniu *.pas z napisany przez siebie prostym edytorkiem , ale jak kliknę na taki plik to otwiera się tylko samo okno edytora , bez pliku.Plik muszę otworzyć oddzielnie w edytorze.Gdzie robię błąd?

hm po pierwsze w windzie musi widnieć coś takiego:
Edytor.exe %1
A w twoim programie musisz ten parametr, zakłądając
że będzie on plikiem wczytać do edytora.
Czyli że jak masz jakąś prockę WczytajPlik(path: string)
to dajesz WczytajPlik(ParamStr(1)).
ParamStr(0) to to samo co Application.ExeName a
Każdy kolejny ParamStr(2) itd.. to kolejne parametry.

--


Pozdrawiam...
piechnat

0

&gtEdytor.exe %1

Ja bym walnął "%1" - gwarantuje to poprawne otwarcie pliku nawet gdy w nazwie występują spacje.--Vogel [Delphi 6 PE]

I TY możesz nauczyć się grać w bierki!

0

Wielkie dzięki.Konstrukcja Ziombera działa znakomicie. Pozostaje drobiazg - korzystając z podpowiedzi Piechnata i Vogela (Vogla?) oraz paru książek zrozumieć jak i dlaczego. :-) .--Pzdr.
W.

0

Bo po prostu dostajesz nazwe pliku jako parametr
:)--||===

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1