Jak ukryć kursor w polu TEdit?

0

mam pole EdiTText które ma właściwość ReadOnly=true chcę aby nie migał tam kursor (ukryć) jak najadę i kliknę na to pole myszką ewentualnie tabem jak to zrobic?

0

Zmień na Label.

0
type
  TEdit = class(StdCtrls.TEdit)
  private
    procedure WMSetFocus(var AMsg: TWMSetFocus); message WM_SETFOCUS;
  end;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Edit1: TEdit;
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TEdit.WMSetFocus(var AMsg: TWMSetFocus);
begin
  inherited;
  HideCaret(Handle);
end;

Tylko pamiętaj, aby deklaracja klasy formularza była pod deklaracją klasy pola edycyjnego;

W ten sposób można co prawda ukryć kursor tekstowy, ale nie wykluczysz obsługi klawiatury czy myszy; Jeżeli i to chciałbyś zablokować, to musiałbyś przesłonić inne metody.

0

ale ja wole mieć takie okienko jak edittext

0

Takie:
e092e98d50.png
?
To TPanel

0
Mariusz11198 napisał(a)

ale ja wole mieć takie okienko jak edittext

W Delphi nie ma czegoś takiego jak EditText - jest po prostu TEdit, TMemo itp.; Coś mi się widzi, że chyba działy pomyliłeś, ale trudno być pewnym, skoro w tagach widniało tylko kursor, co poprawiłem na delphi...

Jeżeli potrzebujesz rozwiązania dla innego języka niż Delphi to daj znać, a wątek przeniesie się do odpowiedniego działu; I na przyszłość pamiętaj, aby w tagach wątku zawsze podawać co najmniej nazwę języka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1