TStringList a Memo

0

Witam,

pisze program którego zadaniem jest podbieranie listy plików z serwera FTP do zmiennej TStringList. Po instrukcjach łączenia się z serwerem mam taki oto kod:

if ftp.Connected = true then
  begin
     ShowMessage('Polaczylem sie');
     ftp.List(ListaFTP, '', false);
  end

gdzie ListaFTPto zmienna TStringList. Ta instrukcja powoduje błąd krytyczny, natomiast gdy w miejsce ListaFTP wstawię Memo1.Lines - wszystko gra. Czy jest jakiś sposób aby to przeskoczyć? Nie chcę używac wizualnych kontrolek bo odbija się to na wydajności pracy, chcę zrobić to na zmiennych.

Pozdrawiam!

0

Proszę bardzo, zamieszczam załączniki.

1

Błąd access violation wskazuje na to że najprawdopodobniej nie utworzyłeś wcześniej ListaFTP ale po resztę do do wróżek jak zamiast dać więcej kodu wklejasz screeny z błędów.

1

Na pewno masz gdzieś w kodzie taką linijkę

ListaFTP := TStringList.Create;

Bo mi to wygląda na korzystanie z niezainicjowanej zmiennej.

0

Ahh sorki, miałem ale w późniejszym miejscu niż go uzywałem. Moj blad. Temat do zamknięcia.

1
Reiko napisał(a):

Ahh sorki, miałem ale w późniejszym miejscu niż go uzywałem. Moj blad. Temat do zamknięcia.

To jeszcze pamiętaj o zwolnieniu tej zmiennej ListaFTP przez dodanie

ListaFTP.Free;

kiedy już w/w lista nie będzie do niczego potrzebna.

0

@wlochacz tak, wiem ale dzieki za uwage :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1