Delphi 2007, MySQL i libmysql.dll - nie mam już siły

0

Potrzebuję połączyć się z bazą mysql poprzez Delphi 2007 /codegear rad studio/.
Przez c# oczywiście wszystko działa, łączy, dodaje rekordy, a z Delphi jak zawsze jakieś problemy.

Mam na formie sqlconnection1 i sqldataset1. Wszystkie dane serwera wprowadzone poprawnie. Jak zmieniam connected na true to pojawia się komunikat:

Cannot load LIBMYSQL.dll library (error code 127). The library my be missing from the system path.

Przekopałem internet, znalazłem kilka plików libmysql.dll (ta sama nazwa, ale ich rozmiary różne), umieszczałem je w folderze z programem + w folderze systemowym i nic, dalej to samo. Gdzie ja mam ten plik umieścić do ciężkiej chol... ? Podpowiedzcie coś proszę, bo już siły nie mam.

dodanie znacznika <quote> i usupełnienie tagów - furious programming

0

w foderze z programem obok exeka dajesz i powinno hulać!
Czyli robisz coś źle i nam próbujesz wmówić, że jest inaczej :)

pokaż kod, a najlepiej załącznik do projektu.

0
axel234 napisał(a)

Przez c# oczywiście wszystko działa, łączy, dodaje rekordy, a z Delphi jak zawsze jakieś problemy.

Problem zapewne leży między krzesłem a monitorem - dlatego coś Ci nie działa prawidłowo; To nie z Delphi ciągle są problemy, tylko z ludźmi, którzy na siłę wyszukują wad w językach, które nie pochodzą od C;

Pokaż jakiś kod, bo opis to jedno, a implementacja to drugie.

0

Najlepsze jest to, że żadnego kodu napisanego przeze mnie jeszcze nie ma przyjaciele. Zamieściłem na formie te dwa komponenty, o których pisałem i we właściwościach sqlconnection1 -> database -> connected po prostu zmieniam na true i d... blada czyt. w tym momencie pojawia się błąd. Być może problem polega na tym, że ja mam jakiś niewłaściwy plik libmysql.dll, bo tak jak pisałem znalazłem ich w sieci ok. 10 i każdy miał tą samą nazwę, ale różne rozmiary.
A zamieściłem go w dobrym miejscu - w folderze z programem, no i w system32 profilaktycznie. Mam Win XP Pro.

0

Pewnie masz źle określoną scieżkę przeszukiwania PATH.

Poszukaj w ustawieniach Delphi i wskaż co trzeba.
ewentualnie skopiuj dll do folderu z exekiem Delphi.
(np. C:\Program Files (x86)\Embarcadero\RAD Studio\x.x\bin)

0

Wszystkie ścieżki ustawione prawidłowo.
Skopiowałem dll do folderu z exekiem.
I kiszka.

Właściwości sql.connection1:

ConnectionName = 'MySQLConnection'
DriverName = 'MySQL'
GetDriverFunc = 'getSQLDriverMYSQL'
LibraryName = 'dbxmys30.dll'
LoginPrompt = False
VendorLib = 'LIBMYSQL.dll'

Może tu coś jest nie tak?

dodanie znacznika <code class="delphi"> - furious programming

0

wobec tego na 90% masz złą wersje dllki.
Zauwaz ze masz wersje Delphi sprzed ponad 7 lat, nie możesz zatem stosować najnowszych dllek mysql...

0

Równie dobrze mogłeś wziąć bylejaki plik TXT i zmienić jego nazwę na libmysql.dll

Wgraj OBIE DLLki do katalogu SWOJEGO exeka:
dbxmys30.dll
LIBMYSQL.dll -> tu trzeba pokombinować

Można spróbować stąd:
http://dev.mysql.com/downloads/connector/c/

Ale najlepiej dopasować do serwera którego używasz.

0

Pokopiowałem. Jeszcze raz ściągnąłem różne wersje libmysql.dll i ze wszystkimi próbowałem. I ciągle nic. No ręce opadają. Nie wiem co jeszcze można zrobić. Chyba już wszystko zrobiłem...?

0

moja rada, sciągnij sobie ZeosLib do obsługi bazy i zainstaluj komponenty i wtedy sprawdz.

0

jakiej wersji MySqla używasz ??
jakiś czas temu miałem problem z dostępem do bazy MySql w nowej wersji (chyba jakoś 5.xx, ale mogę się mylić bo to było w 2012 roku a moja pamięć już bywa zawodna ) przy użyciu DBXpress D2010 , który prawidło obsługiwał tylko starsze wersje MySql .
Może problem jest w starej wersji Delphi (2007) której używasz

1
axel234 napisał(a):

Wszystkie ścieżki ustawione prawidłowo.
Skopiowałem dll do folderu z exekiem.
I kiszka.

Jeśli klikasz we właściwość SQLConnection.Connected w OI pod Delphi IDE, a bibliotekę masz w katalogu exeka to możesz sobie tak klikać i do końca świata... A efekt będzie taki jaki jest.
Skopiuj bibliotekę do tego samego katalogu co exe, oprogramuj nawiązywanie połączenia (TButton.OnClick) a następnie odpal tego exe, i kliknij w TButton pod którym jest kod nawiązywania połączenia.

Poz tym przeczytaj ze zrozumieniem to:
https://forums.embarcadero.com/thread.jspa?threadID=48043

Problemów może być mnóstwo; niewłaściwa wersja biblioteki, brak instalacji odpowiedniej wersji klienta MySQL (powinien być 32 bit i to w dokładnej wersji, z którą działa D2007), itd.

Powodzenia!

0

Przepraszam, trochę mnie nie było.
user3258 miałeś zdecydowaną rację z tym, że mogę sobie tak klikać do końca świata. Że też sam na to nie wpadłem. Oprogramowałem na szybko Buttona, żeby tylko sprawdzić czy połączy się z bazą i bez problemu się łączy. Dzięki. Z czasem będę działał dalej i jeśli pojawi się znowu jakaś zagwostka to dam znać.

0

To się nazywa doświadczenie :D
A tak zupełnie poważnie - zdajesz sobie sprwę z tego, że wprawdziłeś wszystkich w błąd?
Gdybyś miał porządek ze sciżkami, wszystko by Ci działało poprawnie. I wszyscy Ci o tym pisali - a Ty dalej swoje "moje ścieżki sa w porządku", gdyby były to nie byłoby problemu.
Na pocieszenie dodam, że sam Windows ma problem z porawnym parsowaniem zmiennej PATH, a więc nie do końca może to być tylko Twoja wina - ale to zupełnie inna bajka...

0

Miałem ten sam problem. Po godzinach kombinacji poszedłem na łatwiznę i osadziłem sterowniki na ODBC - łączyło z bazą, tylko nie chcialo wcztytać tabeli. Ostatecznie przesiadłem się na Visaual Studio i C#. Po 3 godzinach zabawy mam połączenie, załadowane tabele i dodaję nowe rekordy ;)

1

Acha. Super, że Ci działa, ale... jak masz problem z komputerem to zawsze robisz format c: ?
To jest takie wylewanie dziecka z kompielą, moim zdaniem...

0

Zmiana języka i środowiska bo coś nie działa prawidłowo to nie jest rozwiązanie, jakkolwiek dobrze by to nie działało.

0

Na tym forum (MySQL w Delphi) jest ładnie opisane, i wyraźnie jest zaznaczone że trzeba wsadzić plik z biblioteką do obsługi bazy danych w odpowiedniej lokalizacji (widocznej w ścieżkach PATH). Swoją przygodę z dbExpress zaczynałem od tego artykułu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1