[Delphi] Wysylanie sms o danej tresci codziennie.

0

Chcialbym zrealizowac cos typu:
wysylanie smsow codziennie o godz 8.00.

Myslalem zeby napisac program w delphi, ktory co minute sprawdzalby czy nie ma 8.00, i jezeli jest- wyslac sms.
Boje sie jednak o ten timer. Czy nie zapcha on serwera i jego mocy obliczeniowych?

0

Witam

Jesli chccesz co minute dokonywac jednego sprawdzenia (Timer), a komputer wykonuje miliony sprawdzen na sekunde, to czy jest to w stanie spowolnic komputer?

No coz jakos musisz czas kontrolowac! Ja bym to zrobil na Timerze.

0

Ja chyba też, ale jeślit ak bardzo boisz się o kompa (godne pozazdroszczenia ;) to ustaw harmonogram - program niech od razu po włączeniu wysyła, a w harmonogramie zadan, o 8 niech sie uruchamia.--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

hehe, ja to kiedys robilem, taki pies wartowniczy, wysylalby mi SMSa ze ktos wlaczyl moj komputer, ale zabraklo checi dokonczycc

oto kod:

var
Hour, Min, Sek, MSec : Word;
begin
Present := Now;
DecodeTime(Present, Hour, Min, Sek, MSec);

if (Hour =strtoint(godzina.text)) and(Min = strtoint(minuta.text)) and (Sek=strtoint(sekunda.text)) then
{procedura wysylajaca SMSa}

Godzina,Minuta,Sekunda - Edity w których jest wpisana godzina, o której ma coś zrobić...

chyba dobrze, jak źle to pisz to sie poprawię..
POZDRAWIAM

P.S. zamiast kodu wysylania SMSa wstawilbym oddzielny UNIT

--
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Jezeli rozpoczne proces (uruchomie program) na serwerze, to w jaki sposob moge go zakonczyc? I czy przed zakonczeniem pierwszego uruchomienia serwer uruchomi program na kolejne zadanie?

0

A może by z jakiegoś Crona skorzystać :-) --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

kondziop napisał:
Jezeli rozpoczne proces (uruchomie program) na serwerze, to w jaki sposob moge go zakonczyc? I czy przed zakonczeniem pierwszego uruchomienia serwer uruchomi program na kolejne zadanie?

Application terminate :-)))
a do kolejnego uruchomiania to polecam rejestr (na forum lub w FAQ sobie poczytaj)[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Misiak napisał:
Witam
&gt
&gtJesli chccesz co minute dokonywac jednego sprawdzenia (Timer), a komputer wykonuje miliony sprawdzen na sekunde, to czy jest to w stanie spowolnic komputer?
&gt
&gtNo coz jakos musisz czas kontrolowac! Ja bym to zrobil na Timerze.

Nie lepiej sprawdzic godzinke i interval odpowiednio ustawic??
Takto nie masz timerka dzialajacego ciagne tylko raz...--eh ah i oh

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1