Zagadnienie dotyczące tablicy w pascalu - zadanie z matury2014

0

Witam,

Jako, że za rok mam zamiar pisać maturę z informatyki, postanowiłem sobie rozwiązać tegoroczną, bez problemu przeszedłem przez pierwsze zadanie, ale gdy dotarłem do drugiego zadania ukazało mi się takie o to polecenie:
http://i.imgur.com/Gl7imeC.png
I mam tutaj problem, nie jest on związany z realizacją algorytmu, bo to nie sprawi mi problemu, natomiast mam pytanie dotyczące polecenia. Czy program mam sprawdzić tylko i wyłącznie dla tych dwóch danych ( n = 6, n=8 ), nic więcej?
liczba n jest stałą, zgadza się?

Przy podawaniu pliku z kodem, co powinno być wpisane w stałą n? Jaka wartość?
Pytam, ponieważ chciałbym wiedzieć na przyszłość i żeby Broń Boże żadnego błędu za rok nie popełnić i by jak najlepiej poszło :P.

Serdecznie pozdrawiam i dzięki wielkie za odpowiedzi.

2

Możesz zrobić dwa programy ze stałymi albo jeden program ze zmiennymi, nikogo to nie obchodzi. Masz poprawnie odpowiedzieć na pytanie.

0
_13th_Dragon napisał(a):

Możesz zrobić dwa programy ze stałymi albo jeden program ze zmiennymi, nikogo to nie obchodzi. Masz poprawnie odpowiedzieć na pytanie.

Dzięki wielkie, czyli to nie ma znaczenia, czy wyślę np. dwa programy, jeden z tablicą dla n=6, jeden dla n=8?

Pozdrawiam serdecznie

1

Możesz zrobić też wszystko na stałych i dwa w jednym. Przykład tylko wyświetlający:

#include <iostream>
using namespace std;

void fun(int tb[],unsigned size)
  {
   for(unsigned i=0;i<size;++i) cout<<' '<<tb[i];
   cout<<endl;
  }

int main()
  {
   int A[]={45,12,7,39,20,1};
   int B[]={21,1,56,90,8,8,19,47};
   fun(A,sizeof(A)/sizeof(*A));
   fun(B,sizeof(B)/sizeof(*B));
   return 0;
  }
0

Ok, dzieki bardzo, pozdrawiam i miłego dnia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1