Opinie o środowisku Lazarus

0

Witam ,

Jako iz zaczynam nauke programowania i wydaje mi sie ze ze lazarus to dobry poczatek chcialbym zapytac was o opinie . Czy uwazacie ze programowanie object pascal w srodowisku lazarus ma jakikolwiek sens ? Czy moze lepiej dac sobie spokoj z lazarus i zaczac programowac w srodowisku takim jak java ? Bardzo dziekuje za opinie :)

1

Czy moze lepiej dac sobie spokoj z lazarus i zaczac programowac w srodowisku takim jak java ? Bardzo dziekuje za opinie

tak jakby istniały tylko 2 języki programowania/platformy na świecie... ;)

3

Kolejny wątek o tym samym - jak zacząć, czy warto, co wybrać itd...

Jak Ci się Object Pascal podoba, to się go ucz; Jak chcesz pisać pod darmowym środowiskiem, wybierz Lazarusa (lepszej i darmowej jego alternatywy póki co nie ma); A jak chcesz się uczyć Javy, bo sąsiad usłyszał od organisty że jest cool, to też się ucz i pisz; Ale najpierw zapoznaj się z przeznaczeniem tych języków, możliwościami, narzędziami i innymi ważniejszymi rzeczami, niż czyjeś opinie.

0

Dobrze :) To moze inaczej zapytam , dlaczego wy wybraliscie wlasnie object pascal ? Najbardziej mnie zniechecaja opinie innych ze jest to jezyk ktorego sensu sie nie ma uczyc bo coraz mniej jest on potrzebny a pisza w nim licealisci ktorzi zaliczaja pisanie kalkulatora na koniec semestru.

2

To moze inaczej zapytam , dlaczego wy wybraliscie wlasnie object pascal ?

Dlatego, że mi się od samego początku podobał Pascal, a C++, którego także się uczyłem już nie bardzo; Podobała i nadal podoba się lekko przydługa słowna składnia, prosta do zrozumienia, podoba mi się to, że wszystko ma swoje miejsce (podział modułów na sekcje: sekcje uses, sekcje zmiennych, stałych, typów, sekcje interfejsu, implementacji, inicjalizacji i finalizacji), że kod pisze się przyjemnie; I choć jest kilka rzeczy, których mi brakuje, to i tak nie przeszkadza to w pisaniu fajnego kodu;

Najbardziej mnie zniechecaja opinie innych ze jest to jezyk ktorego sensu sie nie ma uczyc bo coraz mniej jest on potrzebny a pisza w nim licealisci ktorzi zaliczaja pisanie kalkulatora na koniec semestru.

Bo jest mało popularny i mało w nim ofert pracy, co oczywiście nie znaczy, że się go uczyć nie warto;

Jak chcesz podążać za tłumem i uczyć się programowania po to, aby w przyszłości dostać pracę w korporacji - już teraz ucz się najpopularniejszych języków; Będziesz miał największe szanse dostania pracy; A jeśli jesteś hobbystą lub w przyszłości będziesz chciał prowadzić własną firmę i tworzyć własne oprogramowanie - ucz się języka, który ma duże możliwości i który Ci się podoba;

Jak podoba Ci się obiektowy Pascal to się go ucz, przy czym wybierz Lazarusa, jeśli nie jesteś bogaty i nie stać Cię na środowiska Embarcadero; Lazarus ma duże możliwości i jest całkowicie darmowy, cały czas rozwijany, z otwartym kodem źródłowym; Można w nim stworzyć cuda, ale trzeba mnóstwo pracy włożyć w naukę (z resztą tak jak w przypadku innych języków).

2

Sądzę, ze warto uczyć się pascala. Jest to język niezwykle spójny i systematyczny. Pytanie co chcesz osiągnąć. Jak kolega zauważył, jeżeli celujesz w szeregowego klepacza w corpo to naucz się javy lub c# i masz gwarantowaną pracę, ale pytanie jaką. Praca w korpo trzeba lubić. Jednak jak chcesz pracować w mniejszych firmach, mieć własną działalność etc. to Pascal też dobra rzecz. Generalnie język fajny, ma możliwości, jest dużo kodu już w nim napisanego. Ja jak wykonuje dla siebie narzędziowe programy pisze je w lazarusie. W pracy utrzymuje system w Delphi i C++ ( tak, rad studio potrafi kompilować spójne programy napisane w wielu językach, ba pozwala nawet na dziedziczenie międzyjęzykowe ;p ) Pracy dla programistów Delphi ( pascala ) też troszkę jest. Musiałbyś zorientować się na rynku. Z drugiej strony w C# też można pisać jako freeleancer i mieć dobre efekty. Z innej strony w corpo pracują nie tylko klepacze ... Generalnie temat rzeka, i nie istnieje jedna prosta odpowiedź. Ja osobiście od C++ wole Pascala, dlatego rozwijam się w tym kierunku i dłubię swoje projekciki z nadzieją na komercyjny finał. Mówię to jako człowiek który posiada już kilkuletnie nie za duże doświadczenie na rynku pracy. Ponadto postanowiłem, że mój projekt na pracę dyplomową również będzie pisany w pascalu. Generalnie Lazarus jest spoko, Delphi jest moim zdaniem zbyt drogie, żeby kupować, nie zarabiając na projektach konkretnej kasy. Może Lazarus nie ma takich toolów jak VS, ale jest dobrze całkiem, więc jeżeli masz ciągoty do pascala to zachecam.

0

Nie spodziewalem sie tak obszernej odpowiedzi. Pytam sie o object pascal bo bede kodowal w tym srodowisku na studiach - elektrotechniki . W programie studiow jest napisane ze object pascal bedzie stosowany do 3-ciego roku.

Dlatego tez sie zastanawiam jak to pogodzic skoro chce pracowac w przyszlosci w korporacji i czytajac wyzsza wypowiedz jednak wieksza szansa na prace jest posiadajac umiejetnosc programowania w C++/Java. Nie wiem czy jest w takim razie sens uczyc sie jednego jezyka na studiach a drugiego starac sie opanowac w wolnym czasie w domu ?

Dodam ze w trzecim roku dodawany jest C. Bede studiowal w Holandii gdzie jest naprawde duzo projektow i do 3ciego roku sa one pisane w delphi.

0

Nie wiem czy jest w takim razie sens uczyc sie jednego jezyka na studiach a drugiego starac sie opanowac w wolnym czasie w domu ?

Jeśli nie nauczysz się programować w Object Pascalu/Delphi, to jak chcesz zaliczać przedmioty na studiach? Przecież nie będziesz kuleć przez dwa lata, bo uczyć się nie opłaca;

Dodam ze w trzecim roku dodawany jest C.

W takim razie nauczysz się drugiego języka, a znając już dobrze jeden, łatwiej będzie się nauczyć kolejnego; To tak samo jak w technikum - najpierw uczy się kodzić w Pascalu (pierwszy rok), następnie w C++ (drugi rok), a później to różnie - ja miałem jeszcze dodatkowo trochę Javy w trzeciej klasie, ale większość roku to była powtórka Pascala i C++;

Znajomość kilku języków nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie - będziesz mógł zwiększyć sobie szanse na dostanie pracy, jeśli będziesz znał je w wystarczającym do pracy stopniu.

0
furious programming napisał(a):

Nie wiem czy jest w takim razie sens uczyc sie jednego jezyka na studiach a drugiego starac sie opanowac w wolnym czasie w domu ?

Jeśli nie nauczysz się programować w Object Pascalu/Delphi, to jak chcesz zaliczać przedmioty na studiach? Przecież nie będziesz kuleć przez dwa lata, bo uczyć się nie opłaca;
.

Oczywiscie ze object pascal / delphi bede sie musial uczyc zeby zaliczyc przedmioty, bardziej chodzi mi o C czy bedzie sens go sie uczyc w tym samym okresie studiowania :) No ale zobaczymy jak to bedzie :)

0

Ja kończe studia i już od paru lat pracuje w firmie na cały etat. Może wynika to ze specyfiki firmy i softu, ale na co dzień piszę w 5 językach w jakich jest zbudowany system ( delphi, c++, psql, c#, python ) oraz w specjalnej gramatyce która została stworzona do naszego systemu i służy do skryptowania. Sądzę, że znajomość kilku języków to nie atut a konieczność, chcąc osiągnąć coś więcej. Znając jeden język strasznie ograniczamy swoje możliwości. Ja osobiście dostaje często oferty utrzymania softu, bo gdzieś zagranicą jest mega system w delphi a nowe moduły w c# i potrzebni ludzie co to zepną, lub do portowania z delphi do c # lub po prostu do rozwoju. Znajomość delphi nie zaszkodzi. Co do ilości programistów delphi - jest ich tyle co dobrych programistów c++. Jeżeli chcesz do korpo takiego typowego to c# lub java. Dostaniesz się do SII, Comarcha czy PGS i będziesz klepał, lub zainwestuj w C jak chcesz niskopoziomowe elementy klepać. WW firmy serio mają multum pracy, ale praca ta często jest nudna i schematyczna, a nierzadko w corpo osiąga sie pewien pułap, tzw. sufit i nie idzie go przebić. To już decyzja twoja. Zauważ, ile jest ciekawych projektów free i comercyjnych tworzonych w pascalu i lazarusie. Zresztą lazarus to swietne narzędzie do pisania przenośnych programów i to bardzo prosto i kompilowalnych ( o ile nie używasz WinAPI ;P ).

0

A jak jest w praktyce z przenoszeniem kodu napisanego w Pascalu miedzy WIN/Linux?

3

@WhiteLightning - jeśli pytasz o Lazarusa, to problemu być nie powinno, jeśli kod napisało się tak, aby był zgodny i z Windows, i z Linux; Lazarus i FPC wspierają technikę "Write Once, Compile Anywhere", ale to nie jest tak, że kod jest automatycznie poprawiany dla danej platformy; Trzeba umieć pisać multiplatformowy kod, aby dał się skompilować na tych dwóch platformach bez modyfikacji; Taki kod wiąże się oczywiście z użyciem odpowiednich modułów, funkcji, zmiennych czy dyrektyw kompilatora; Nie jest to nie wiadomo jak trudne, ale poczytać na ten temat trzeba;

Wszystko co chcesz na ten temat wiedzieć, opisane jest w artykule Multiplatform Programming Guide.

1

Na początku warto poznać kilka języków, ja w ciągu pierwszych 4 lat programowania poznałem 2 assemblery, Basic, C i ... "Action!" (taki cudak).

Pascal raczej się nie przysłuży do pracy w korpo, ale jest to bardzo przyjemny język.
Obecnie gdybym miał połączyć kierunek "praca" i "zabawa" to wybrałbym Pythona. Można go też rozszerzać o moduły napisane w Free Pascal (tam gdzie potrzebna jest wysoka wydajność).
W Pythonie zrobisz i proste aplikacje konsolowe i okienkowe i graficzne. I są oferty pracy, i literatura i jest darmowy.

Udało mi się kiedyś zrobić prostą aplikację we Free Pascal pod Windows, która uruchomiła się po zwykłej kompilacji na Linux.
Programy skompilowane pod FPC są bardzo wydajne i zrozumiałe.

Jakie są wady innych języków?

  • C: najbardziej toporna obsługa łańcuchów tekstowych (pop. stringów) jaką znam

  • C++: wiele różnych języków w jednym. Można pisać elegancko, wydajnie, rozwojowo, ale biorąc pod uwagę że widziałem już programowanie niskich lotów w Pascal-u i COBOL-u (trudno uwierzyć, ale to prawda), nie mam wątpliwości że w C++ można zrobić programy naprawdę zagmatwane. Nauka w domu czy szkole C++ to są lata i nie będą to łatwe lata.

  • Java: bardzo przyjemny język (interfejsy dobrze zrobione, GC, brak wskaźników), przenośny, wydajny, ale strasznie rozdmuchany w liczbie technologii, które trzeba poznać gdy chcesz programować web. Do GUI bardzo łatwe do nauki (polecam Netbeans). Składnia obecnie mniej zaawansowana niż C++, chociaż gdyby porównać do C++95/98 to wygodniejsza. Obecnie nadrabiają zaległości (niedawno wyszła Java 8). Jedna poważna wada: programy po prostu skompilowane bardzo łatwo przywrócić do wersji źródłowej.

Tak naprawdę języków których warto liznąć jest co roku coraz więcej, tutaj wymieniłem tylko te co znam w miarę i polecam, ale jest jeszcze wiele innych, np:

  • Scala, C#, JavaScript, CoffeScript, Groovy, Ruby, PHP, Eiffel, Haskell

Możliwe że niektóre z nich będą kiedyś ważniejsze/popularniejsze od Java/C#.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1