[delphi] sciezka pliku wczytanego do image

0

Uzywam takiego czegoś do wczytywania obrazka do imaga

Image6.Picture.LoadFromFile(t[random(24)+1])
teraz do rdrugiej tablicy chciałbym wczytać ścieżkę tego obrazka jak to zrobić
roz[6]:=image6.????
--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

numer:=random(24)+1;
Image6.Picture.LoadFromFile(t[numer]);
roz[6]:=ExtractFilePath(t[numer]; //albo ExtractFileDir, roznia sie chyba pozostawieniem lub nie ostatniego \

--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:

&gtnumer:=random(24)+1;
&gtImage6.Picture.LoadFromFile(t[numer]);
&gtroz[6]:=ExtractFilePath(t[numer]; //albo ExtractFileDir, roznia sie chyba pozostawieniem lub nie ostatniego \

A możesz mi powiedzieć dlaczego nie moge od razu wczytać losując?
--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

A możesz mi powiedzieć dlaczego nie moge od razu wczytać losując?

Bo potrzebujesz wylosowanego numeru (albo wylosowanej nazwy) 2 razy: do wczytania obrazka i do wydobycia sciezki. Jesli uzyjesz Random 2 razy to inny plik wczytasz a innego pliku sciezke wpiszesz do roz[6]. Inna wersja to

var
s: string;
begin
s:=t[random(24)+1];
Image6.Picture.LoadFromFile(s);
roz[6]:=ExtractFilePath(s); //albo ExtractFileDir, roznia sie chyba pozostawieniem lub nie ostatniego \

--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

ja rozumie że 2 razy losując to już nie ten sam plik chociaż może sie zdażyć ale chyba idzie pobrać jaki element jest wczytany do imaga--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
ja rozumie że 2 razy losując to już nie ten sam plik chociaż może sie zdażyć ale chyba idzie pobrać jaki element jest wczytany do imaga

Obawiam sie ze sie nie da. TPicture (bo wczytujesz do Picture, nie do Image) nie ma wlasciwosci Filename.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

to roz[6]:=ExtractFileDir(t[sc])
lub roz[6]:=ExtractFilePath(t[sc])

mi nic by nie dało bo podaje tylko katalog
ale zrobiłem tak:
roz[6]:=ExtractFileName(t[sc]); i prawie działa

lub roz[6]:=ExtractFilePath(t[sc]) roz[6]:=ExtractFileName(t[sc]);
jak połączyć te dwa polecenia ja zrobiłem tak
roz[6]:=ExtractFilePath(ExtractFileName(t[sc]))
ale wysypuje się; kompiluje ale nie dziala zglasza ze nie może znaleźć pliku
mineło 5 miinut i zrobiłem po prostu wystarczyło je dodać

Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:

a co wlasciwie chcesz miec w roz[6]--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1