[delphi] sinus cos i itp....

0

W pascalu sin i cos normalnie się liczyło jak jest w delphi.
Poprosze o jakis przykład np sin30 albo sin (pi\6) właśnie jak jest w delphi z pi i e czy e musze sobei sam policzyć ogólnie to nie jest trudne ale może jest gotowa przybliżona wartość??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

W Delphi jest Sin(Pi/6);
Pi jest funkcją zwracającą wartość liczby pi. Jeżeli chodzi o e to e := exp(1); Nieprawdaż? :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Sin() *sinus
Cos() *cosinus
Tan() *tangens
Cotan() *cotangens

zagladaj czasem do helpa ;)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
Sin() *sinus
&gtCos() *cosinus
&gtTan() *tangens
&gtCotan() *cotangens
&gt
&gtzagladaj czasem do helpa ;)

Postaram znaleźć klawisz F1 dzięki.
Ale zapytam jak byście najlepiej podali takie wzory aby kąplator sie nie pogubił większość z danych jest real:

x:=pierwiastek z(Mga2+((kgoMsa)/2kso)2)
^2 do kwadratu wszystko jest pod pierwiastkiem a co zrobić z pierwiastkiem 3 stopnia .
Jak kogoś ciekawi na co to wzór to napisze na momęt zastępczy w jednym z miejsc na wałku drązonym. Mechanika.

--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
Ale zapytam jak byście najlepiej podali takie wzory aby kąplator sie nie pogubił większość z danych jest real:

x:=pierwiastek z(Mga2+((kgoMsa)/2kso)2)
^2 do kwadratu wszystko jest pod pierwiastkiem a co zrobić z pierwiastkiem 3 stopnia .

Pierwiastek 3 stopnia to jest potęga o wykładniku 1/3 czyli Power(podstawa, 1/3) :)
Argumentami funkcji trygonometrycznych są typy extended nie real (przy zbyt małej dokładności wychodzą głupoty) W Power też są typ extended (ale tu już takiego problemu nie ma. Jeżeli wykładnik jest liczbą całkowitą można użyć IntPower (trochę szybsze).

A Power znajduje się w module Math.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1