[delphi] memo i ini

0

Mam coś takiego w uses INIFiles

tak mam zadeklarowany plik ini:
plik,mem : TINIFile; //plik to inny plik ini ale on działa tzn czytam z niego i zapisuje

A tak z niego czytam
mem:=TIniFile.Create('memo.ini');
memo1.Lines.Text:=mem.ReadString('Muzyka','opis',memo1.lines.Text);

i nie działa a powinno tym bardziej że plik wyglada do testów tak:
[Muzyka]
opis=aaaaaaaaaa aaaaaaaaaa

Co zrobiłem źle ??

A plik memo.ini jest tworzony przez inny program--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:

&gtmemo1.Lines.Text:=mem.ReadString('Muzyka','opis',memo1.lines.Text);

Sprobuj tak i zobacz co wyjdzie:

memo1.Lines.Text:=mem.ReadString('Muzyka','opis','Opis nie znaleziony');
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:

&gtSprobuj tak i zobacz co wyjdzie:
&gt
&gtmemo1.Lines.Text:=mem.ReadString('Muzyka','opis','Opis nie znaleziony');
&gt
Wychodzi opis nie znaleziony ale to przecież logiczne że tak wyjdzie. Ale mi to nic nie dało. Wiem że powinien czytać a nie robi tego--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Hmmm... a ten plik .ini to masz w folderze windows? Bo jesli nie, to nic dziwnego, że nie działa. Po prostu nie podałeś pełnej ścieżki do pliku.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Hmmm... a ten plik .ini to masz w folderze windows? Bo jesli nie, to nic dziwnego, że nie działa. Po prostu nie podałeś pełnej ścieżki do pliku.

Nie plik jest w tym samym katalogu co program więc musi działać no nie??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Note: Usually INI files are stored in the \WINDOWS directory. To work with an INI file in another location, specify the full path name of the file in FileName.

Czyli musisz podawać CAŁĄ ścieżkę.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dryobates napisał:
Note: Usually INI files are stored in the \WINDOWS directory. To work with an INI file in another location, specify the full path name of the file in FileName.
&gt
&gtCzyli musisz podawać CAŁĄ ścieżkę.

Jednym słowem przechlapane jak by nie mozna normalnie no cóż cos sie wymyśli.
Ile by to pracy czlowiekowi zaoszczędziło A może wie ktoś jak pobrać lokalizację programu??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Jeśli nie podasz całej ścieżki, to program bedzie chciał ciągnąć nie z folderu programu, tylko z folderu windowsa. A ścieżka do aplikacji to:

extractfilepath(application.exename);---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Już mam zrobione nie jest tak źle nie trzeba podawać dysku wścieżce ani katalogów nadrzędnych
np c:\coś1\coś2\coś3\coś4\plik.ini
tylko np jak program znajduje się w c:\coś1\coś2\program.exe
to wystarczu podać coś3\cos4\plik.ini

Dzięki wszytkim za odpowiedzi. {brawo} --Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Kurde mialem ten sam problem :(
Ale nie mam:)

0

{brawo} INI RUULEZ {brawo} [email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Lofix napisał:
{brawo} INI RUULEZ {brawo}

A ja nie lubię stosować plików INI. Wolę użyć TRegistry (ewentulanie TRegistryINIFile).
Jeżeli chcĘ zapisać większe ilości danych to używam własnych plików.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:

&gtA ja nie lubię stosować plików INI. Wolę użyć TRegistry (ewentulanie TRegistryINIFile).
&gtJeżeli chcĘ zapisać większe ilości danych to używam własnych plików.

A ja stanowczo wole INI. Latwiej posprzatac - kasujesz jeden plik zamiast szukac po rejestrze. Ale to moze kwestia przyzwyczajenia.

Do duzych danych: tez wlasne pliki rule!!!--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
A ja stanowczo wole INI. Latwiej posprzatac - kasujesz jeden plik zamiast szukac po rejestrze. Ale to moze kwestia przyzwyczajenia.

Pliki INI były stworzone w Win3.1, od Win95 jest rejestr, żeby wszystko było w jednym miejscu. Sprzątać niewątpliwie jest łatwiej, mniej szukania i nie zostają śmieci jak ktoś ręczeni usunie program. Jednak przy pomocy plików INI nie można (przynajmniej nic o tym nie wiem) dodać wpisu do panelu sterowania w Dodaj/Usuń, a to najczęściej wykorzystywana możliwość z jakiej korzystam przy zapisywaniu do rejestru.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
Lofix napisał:
&gt {brawo} INI RUULEZ {brawo}
&gt
&gtA ja nie lubię stosować plików INI. Wolę użyć TRegistry (ewentulanie TRegistryINIFile).
&gtJeżeli chcĘ zapisać większe ilości danych to używam własnych plików.

TRegistry?? ok,ale do zapisania mamy jakąs linijkę (hasło, adres etc..)
Pliki *.ini są świetne do dużej liczby tekstu (wyniki gry, jakies adresy, ściezki etc)
Więc jednak wg mnie na korzyść *.ini
Poza tym na korzysc INI przemawia to że jeżeli np chcemy skasować kilka linii to zrobić to można poprzes usunięcie Sekcji, w której sa zapisane dane wartoś[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Lofix napisał:
TRegistry?? ok,ale do zapisania mamy jakąs linijkę (hasło, adres etc..)
Pliki *.ini są świetne do dużej liczby tekstu (wyniki gry, jakies adresy, ściezki etc)
Więc jednak wg mnie na korzyść *.ini
Poza tym na korzysc INI przemawia to że jeżeli np chcemy skasować kilka linii to zrobić to można poprzes usunięcie Sekcji, w której sa zapisane dane wartości

Zgadza się, że do małej ilości tekstu. Ale INI też nie były tworzone w celu umiescania dużej ilości tekstu. W tym celu najlepiej wykorzystać własne pliki.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

INI rlz :)
zawsze mozna sobie polaczyc :)--eh ah i oh

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1