Obiekt widoczny w całym projekcie

0

Dawno dawno temu, w mojej głowie zrodził się pomysł, żeby ułatwić sobie życie.
Otóż, często przy Debugowaniu używam pewnych schematów np.

ShowMessage( IntToStr( GetLastError ));
OutPutDebugString( PWidechar( 'Pozdrawiam 4programmers' ));

Stworzyłem sobie klasę w której poskracałem to w ten sposób.

ShowLastErr;
DebugStr( 'Jeszcze raz Was pozdrawiam' );

dodatkowo w konstruktorze wywołuje różne różności np.:

System.ReportMemoryLeaksOnShutdown:= TRUE;

Pytanie:
Czy da się tak zrobić, żeby obiekt ww. klasy był widoczny w całym projekcie( we wszystkich unitach ), bez dodawania do każdego unita dodatkowego uses'a?

1

Zrób te procedury statycznymi wtedy nie potrzebujesz obiektu klasy.

1

Nie da się w Delphi nawet standardowe klasy aby aby mogły być użyte moduł zawierający ich deklarację musi być w uses i to nie będzie widoczny dla całego projektu a jedynie dla modułu w którym jest w uses.
Natomiast wielokrotne dodanie do uses takiego unita nie ma wpływu na wielkość pliku wynikowego więc czy go dodasz w jednym czy w 10 nie ma znaczenia.

0
kAzek napisał(a):

Nie da się w Delphi nawet standardowe klasy aby aby mogły być użyte moduł zawierający ich deklarację musi być w uses i to nie będzie widoczny dla całego projektu a jedynie dla modułu w którym jest w uses.
Natomiast wielokrotne dodanie do uses takiego unita nie ma wpływu na wielkość pliku wynikowego więc czy go dodasz w jednym czy w 10 nie ma znaczenia.

Więc może jest opcja, żeby z automatu Delphi mi dodawało ten unit do wszystkich usesów?

1

Zbuduj z tego komponent.

0

A może class helper dla Tobject ?

0

A co tu da helper? Przecież wtedy i tak w każdym innym unicie będzie musiał do uses dodać unit w którym będzie helper. Po mojemu zwyczajnie nie da się trzeba dodawać do uses i tego nie przeskoczysz.

1

Jakby się nie kombinowało to i tak w każdym module trzeba będzie coś dopisać; Więc czy taką klasę napisze się w głównym pliku projektu, czy w innym module, czy zbuduje się z tej klasy komponent to i tak aby był widoczny trzeba dodać nazwę modułu do listy uses w każdym nowym module, więc kombinacje i tak nic nie dadzą;

Idealnego rozwiązania nie ma, wiec trzeba wybrać najlepsze z tych istniejących.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1