Biblioteka CRT blokująca przewijanie.

0

Witam,
piszę program w którym chce wykorzystać bibliotekę crt aby użyć funkcji clrscr czy kolorowania tekstu, jednakże po wstawieniu na górze:

uses:crt;

nie mogę przewijać oknem konsoli w górę.
Na ekranie mieści się tylko to co w sumie jest rozmiarem jednego ekranu, a reszta jest jakby usuwana z widoku.

Czy jest możliwość włączenia opcji przewijania okna konsoli w górę by móc przeczytać wszystkie dane? Ponieważ gdy tylko zadeklaruje tą bibliotekę to mój program staje się bezużyteczny bo polowy danych nie da się odczytać.

Dodam, że w właściwościach konsoli - wysokości rozmiaru buforu ekranu mam ustawilem już na 9999, a bez biblioteki przewijanie działa normalnie, poprawnie.

Kompilator: Lazarus 1.0.12
OS: Win 8 Pro

1

Może spróbuj z tym modułem dołaczonym do tego posta. Pod Delphi 7 taki kod jak poniżej działa ok i mogę przescrollować pod cmd.exe oraz pod ConEmu zarówno w górę jak i w dół. Ale może ktoś jeszcze coś lepszego Tobie tutaj doradzi ode mnie.

program test;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  crt;

var
  I : integer;
begin
  ClrScr;
  for I := 1 to 100 do
  begin
    Writeln(I);
  end;
  Readln;
end.
0

Moduł, który dołączyłeś nie działa mi pod Lazarusem, masa błędów, nie da rady go uruchomić poprawnie.

0

MODE DELPHI

I zanim zapytasz wygoogluj te dwa słowa które napisałem wyżej.

0
uses:crt;

@kreisik - to się w ogóle kompiluje..? Przecież składnia jest niepoprawna i powinieneś otrzymać błąd:

Fatal: Syntax error, "identifier" expected but ":" found
więc albo to popraw i nie opowiadaj, że się kompiluje, albo zrób reinstall środowiska, bo jak takich błędów nie widzi to z nim jest bardzo źle;

Na ekranie mieści się tylko to co w sumie jest rozmiarem jednego ekranu, a reszta jest jakby usuwana z widoku.

Czy jest możliwość włączenia opcji przewijania okna konsoli w górę by móc przeczytać wszystkie dane? Ponieważ gdy tylko zadeklaruje tą bibliotekę to mój program staje się bezużyteczny bo polowy danych nie da się odczytać.

Dokładnie takie samo zachowanie jest na WinXP;

To nie jest wina ani Twojego środowiska, ani systemu, ani ustawień okna konsoli, bo Lazarusowe programy konsolowe mają w porównaniu do konsolaków z Delphi kilka braków, jak ww. brak możliwości przewijania;

Innym znanym mi niedociągnięciem jest wpisywanie czegokolwiek z klawiatury - jeśli wpisze się coś, następnie przesunie kursor na początek wpisywanego łańcucha i zacznie pisać - znaki po kursorze nie są przesuwane, a nadpisywane; Wkurza to, ale cóż...

Jeśli program musisz koniecznie napisac pod Lazarusem to napisz go tak, by wszelkie dane mieściły się na ekranie konsoli, a sam doimplementuj przewijanie; Może nie z paskiem przesuwu, ale wyświetl tyle linii ile się zmieści, a po wciśnięciu jakiegoś ustalonego klawisza wyczyść listę i wypisz kolejną porcję i tak aż do podania ostatniej partii;

Żeby móc to poprawić trzeba by przerobić bibliotekę Crt, do czego trzeba mieć wiedzę i umiejętności;


@babubabu - dyrektywa {$MODE DELPHI} nic tutaj nie da, bo program i tak zostanie zbudowany tak, jak w wersji dla {$MODE OBJFPC}; Poza tym zmiana dyrektywy to nie rozwiązanie - to nie jest byle co, a tryb kompatybilności, który nie może być dowolny.

0
furious programming napisał(a):
uses:crt;

@kreisik - to się w ogóle kompiluje..? Przecież składnia jest niepoprawna

Po prostu w temacie źle napisałem, literówka, normalnie pisałem poprawnie.

Jeśli program musisz koniecznie napisac pod Lazarusem to napisz go tak, by wszelkie dane mieściły się na ekranie konsoli, a sam doimplementuj przewijanie; Może nie z paskiem przesuwu, ale wyświetl tyle linii ile się zmieści, a po wciśnięciu jakiegoś ustalonego klawisza wyczyść listę i wypisz kolejną porcję i tak aż do podania ostatniej partii;

Żeby móc to poprawić trzeba by przerobić bibliotekę Crt, do czego trzeba mieć wiedzę i umiejętności;

W takim razie pozostaje mi tylko przerobić program :) Miałem nadzieję, że da się to w prosty sposób zrobić, ale jednak nie.

Dzięki za pomoc i odpowiedzi,
Pozdrawiam

0

@kreisik, @olesio i @babubabu - błędów jest faktycznie pełno i zmiana dyrektywy sterującej nic tutaj nie da; Istnieją np. w funkcji __TranslateKey:

function __TranslateKey(Input : INPUT_RECORD; K : PKBDCode) : word; register;
begin
  if ((Input.Event.KeyEvent.dwControlKeyState and (RIGHT_ALT_PRESSED or LEFT_ALT_PRESSED)) <> 0) then
    Result := K.Alt // tutaj
  else
    if ((Input.Event.KeyEvent.dwControlKeyState and (RIGHT_CTRL_PRESSED or LEFT_CTRL_PRESSED)) <> 0) then
      Result := K.Ctrl // tutaj
    else
      if ((Input.Event.KeyEvent.dwControlKeyState and SHIFT_PRESSED) <> 0) then
        Result := K.Shift // tutaj
      else
      begin
        if (Chr(Input.Event.KeyEvent.wVirtualKeyCode) >= 'A') and (Chr(Input.Event.KeyEvent.wVirtualKeyCode) <= 'Z') then
          Result := Ord(Input.Event.KeyEvent.AsciiChar)
        else
          Result := K.Normal; // tutaj
      end;
end;

Wszędzie, gdzie podawany jest wskaźnik na rekord brakuje odwołania do jego wartości przez operator ^, czego Lazarus nie przepuści; To się tyczy nie tylko powyższej funkcji, bo po jej poprawieniu błędów, hintów i warningów jest jeszcze więcej:

NewCrt.pas(765,53) Hint: Local variable "Info" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(842,53) Hint: Local variable "Info" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(852,53) Hint: Local variable "Info" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(867,29) Error: Ordinal or string expression expected
NewCrt.pas(868,10) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(871,13) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(871,13) Error: duplicate case label
NewCrt.pas(872,11) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(873,12) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(873,17) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(874,18) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(874,18) Error: duplicate case label
NewCrt.pas(875,10) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(881,11) Error: Constant and CASE types do not match
NewCrt.pas(911,44) Warning: range check error while evaluating constants
NewCrt.pas(925,16) Error: Incompatible types: got "TextRec.^TextBuf" expected "PChar"
NewCrt.pas(926,14) Error: Incompatible types: got "TextRec.^TextBuf" expected "PChar"
NewCrt.pas(1015,44) Warning: range check error while evaluating constants
NewCrt.pas(1058,55) Hint: Local variable "_Info" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1104,68) Hint: Local variable "NumWritten" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1118,70) Hint: Local variable "NumWritten" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1185,56) Hint: Local variable "NumEvents" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1224,62) Hint: Local variable "NumRead" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1285,57) Hint: Local variable "NumRead" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1285,45) Hint: Local variable "Input" does not seem to be initialized
NewCrt.pas(1318,23) Warning: range check error while evaluating constants
NewCrt.pas(1514,10) Error: Illegal qualifier
NewCrt.pas(1514,10) Hint: may be pointer dereference is missing
NewCrt.pas(1514,10) Error: Illegal expression
NewCrt.pas(1514,10) Fatal: Syntax error, ";" expected but "identifier SCREENWIDTH" found

i to wszystko podczas kompilacji ze standardowymi ustawieniami; Pod Delphi7 oczywiście kompiluje się bez żadnych komunikatów, ale Lazarus wyłapuje sporo niedociągnięć (i ogólnych błędów), których Delphi7 nie rozpoznaje;

Tak więc raczej nie ma sensu w Twoim przypadku @kreisik bawić się w przerabianie biblioteki Crt; Chyba, że porównasz sobie tę wersję podaną w załączniku z tą z Lazarusa i odpowiednio dopiszesz niejstniejące funkcje;

Zmieniłem nazwę modułu na NewCrt żeby kompilator nie pomylił z tym istniejącym.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1