Wywołanie eventu Parent'a z poziomu Child'a

0

na ScrollBox'ie tworzę frame'y( na nich z kolei znajduja sie kolejne komponenty ), jedna pod druga, gdy nie mieszczą się na ScrollBox'ie pojawia się
Vertical ScrollBar.

Chciałbym uzyskac takie efekt, że:
' stojąc ', kursorem na frame lub na jakims komponecie na frame gdy uzyje wheeldown, wheelUp Przewinie mi sie w.w. Vertical ScrollBar.

do głowy przychodzi mi niestety tylko iteracja po wszystkim kontrolkach dzieciach i powiązanie ich eventów WheelDown WheelUp z eventami ScrollBoxa.

Czy istnieje jakiś tzw. Myk, zeby to zrobić inaczej? lepiej, szybciej?

Edt: na dodatek frame nie ma OnWheel eventow. aj

0

Edt: na dodatek frame nie ma OnWheel eventow. aj

Nie bawiłem się nigdy frejmami, ale skoro potrzebujesz dodatkowych zdarzeń to po prostu stwórz własny komponent bazujący na TFrame i dorób mu obsługę odpowiednich kominikatów; Kilka linijek kodu i masz nowe zdarzenia;

Jeśli jednak potrzebujesz to zrobić inaczej to opisz sensowniej Twój problem, bo jak napisałem w komentarzu - nie rozumiem o co chodzi... Pokaż jakąś przykładowo wyklikaną aplikację i napisz co z nią chcesz zrobić, a postaram się pomóc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1