[Delphi]Widok Heksadecymalny

0

Szukam komponentu, który otwierałby plik tak jak DiskEdit (w formacie szesnatstkowym) Chodzi mi tylko o otwieranie, nie musi umożliwiać zapisu itp.

I druga sprawa: mam plik z głupimi znaczkami ASCII - otwieram w Notepadzie - widać wiele znaczków, w TMemo - widać znacznie mniej. Można w TMemo (lub czymś innycm) otwierać różne znaczki ASCII?--Pozdrawiam
Ktos :)

0

Ktos napisał:
Szukam komponentu, który otwierałby plik tak jak DiskEdit (w formacie szesnatstkowym) Chodzi mi tylko o otwieranie, nie musi umożliwiać zapisu itp.
&gt

Napisz sobie sam. Wyjdz od tego:

var
F: file;
i: integer;
s: string;
begin

Memo1.Clear;
Memo1.Font.name:='Courier New';

AssignFile(F, 'x:\pq\ziomber.txt');
Reset (F,1);
SetLength(s, FileSize(F));
BlockRead(F,s[1],FileSize(F));
for i:=1 to Length(s) do
Memo1.Text:=Memo1.Text+IntToHex(Ord(s[i]),2)+#32;
end;--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

jeszcze wersja do duzych plikow: szybsza i odporna na ograniczenie Memo to 64K w Win9xvar
F: file;
i, j: integer;
s, t, u: string;
begin

RichEdit1.Clear;
RichEdit1.Font.name:='Courier New';

AssignFile(F, 'x:\pq\a-to-polska.jpg');
Reset (F,1);
SetLength(s, FileSize(F));
SetLength(t, length(S)3);
BlockRead(F,s[1],FileSize(F));
for i:=1 to Length(s) do
begin
u:=IntToHex(Ord(s[i]),2)+#32;
for j:=-2 to 0 do
t[i
3+j]:=u[j+3];
end;

RichEdit1.SelText:=t;
end;--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1