[Delphi] Image View`er (problem z obrazkami...)

0

Witam!!!

Mam problem. Uzywam: button, OpenPictureDialog.

Po kliknjecju button pojawia sie OpenPictureDialog i tam sie wybiera obrazki w roznych formatach.

Po wybraniu obrazku i kliknjecju (ok) obrazek pojawia sie na formie.

Jaki problem .... ?

var
JPG : TJPEGIMAGE;
begin
JPG:=TJPEGIMAGE.Create;

OpenPictureDialog.Execute;
JPG.LoadFromFile(OpenPictureDialog.FileName);
Canvas.Draw(100, 200, JPG);
JPG.Free

Jak zrobic zeby wyswietlal inne formaty, nie tylko JPG ?
Zeby bylo to wszytko w jednym, nie ze bede musial robic nowy button i OpenPictureDialog i po zmieniac wszytko na Bitmap.

{browar} Dzieki wam, bez was zycje bylo by okrutne {browar} -------------------------------------------------------
Delphi 6, Macromedia Flash, (Grafika)
www.wi-download.qs.pl

Pozdrowienia!!!

0

Spróbuj tak przecież łatwiej i otwiera wszystkie rozszerzenia które są w openpicturedialog.

if openpicturedialog1.execute then image1.picture.loadfromfile(openpicturedialog1.filename);
--Pozrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

0

Waldi bardzo ładnie napisał ci jak to zrobić. Jeżeli nie będzie chciało otwierać JPG, to wystarczy, że dodasz JPEG do uses. Inne formaty możesz tak samo wykorzystywać używając TPicture.RegisterFileFormat. Wówczas w zwykłym Image będziesz mógł otwierać także inne formaty (pod warunkiem, że masz odpowiednie obiekty otwierające te formaty)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dzieki Wam!!!

Waldiemu dziekuje za rozmwiazanie prolemu Dryboatesowi za dodanie 5-ciu groszy ktore sie przydaly :-)

{browar} Waldi i Dryboates Rulez {browar}
{browar} Delphi pomocnicy rulz (over all) {browar} -------------------------------------------------------
Delphi 6, Macromedia Flash, (Grafika)
www.wi-download.qs.pl

Pozdrowienia!!!

0

A jak zrobic zeby:

  1. Jak klikniesz w Windows na obrazek to wtedy otwiera sie moj program i pokazuje ten Image ?

  2. Zeby zaladowac kilka Imagow i buttonem kliknac zeby przegladac je ? (oraz cofac sie do tylu do Imag`ow ktore juz widzialem ? )

{browar} Dzieki wam, mistrzowie programowania {browar}

Delphi 6, Macromedia Flash, (Grafika)
www.wi-download.qs.pl

Pozdrowienia!!!

0

Matrix(orginal) napisał:
A jak zrobic zeby:
&gt
&gt1) Jak klikniesz w Windows na obrazek to wtedy otwiera sie moj program i pokazuje ten Image ?
&gt
&gt2) Zeby zaladowac kilka Imagow i buttonem kliknac zeby przegladac je ? (oraz cofac sie do tylu do Imag`ow ktore juz widzialem ? )
&gt
&gt {browar} Dzieki wam, mistrzowie programowania {browar}
&gt

Co do pierwszego jest w Faq jak zarejestrować w systemie dla jakiegoś rozszerzenia aby otwierał twój program.
Co do drugiego zrób tablice
tablica:array[1..wymiar] of string;
i sobie wczytuj po kolei w jakiejś pętli a jak chcesz cofnąć zrób że poo naciśnięciu kalwisza w onkeypress obniży cie zmienną w pętli i wczyta ponownie rysunek z tablicy.
A wymiar do tablicy jak masz na listboxie to możesz
wymiar:=listbox1.itemindex;
np tak albo też inaczej.--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1