[delphi] tray

Odpowiedz Nowy wątek
Waldi
2002-09-23 21:16
Waldi
0

mam cos takiego co zmienić aby program odpalał sie w trayu

Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run',True);
Reg.WriteString('Architekt pulpitu',ParamStr(0));
end else......................coś tam

wszystko dziala więc jest oki... ale ma ię odpalać w trayu jak to zrobić
--Pozrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

Pozostało 580 znaków

2002-09-23 22:56

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Musisz zmienić wpisy w programie, nie w rejestrze. Było już o tym na forum, jak zrobić program, który nie będzie pokazywany na pasku menu i było też jak umieścić w trayu ikonkę (jedno i drugie jest też w FAQ)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/f[...]ion=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

Waldi
2002-09-24 12:12
Waldi
0

Program dziala w trayu normalnie. Tak to jest w porządku ale chodzi o to aby przy uruchamianiu przy starcie kompa odpalał sie w trayu a nie normalnie przeciez nie dam mu w
Procedure Tform1.onacitve (sender:Tobject)
var cos:TCloseAction
begin
onclose(sender, cos);
...........
.........
end;
Bo nie o to chodzi on musi sie odpalać z kompem ale w trayu. Mam wszystko zrobione że program działa w trayu chodzi tylko o ten kawałek rejestru

Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run',True);
Reg.WriteString('Architekt pulpitu',ParamStr(0));

Żeby coś tu zmienic aby odpalał sie w tray'u
--Pozrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

Pozostało 580 znaków

2002-09-24 13:25

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Waldi napisał:
Program dziala w trayu normalnie. Tak to jest w porządku ale chodzi o to aby przy uruchamianiu przy starcie kompa odpalał sie w trayu a nie normalnie.

Czyli normalnie jak uruchomisz to uruchamia się w trayu, ale jak uruchamiasz przez wpis w rejestrze to uruchamia się tobie na pasku (albo jeszcze gorzej, jak zminimalizowane okno na styl Win 3.1)?

To prawdopodobnie dlatego, że uruchamiasz za wcześnie. Nie możesz przenieść tego do Autostartu?

Jak zerkniesz do rejestru, to zobaczysz, że różne programy uruchamiają się z różnymi przełącznikami (GG z /tray, Yahoo z -quiet, MSMessanger z /background, AVGuard z /min), ale to raczej nie zależy od wpisu w rejestrze.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/f[...]ion=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

Roszi
2002-09-24 18:40
Roszi
0

Wydaje mi sie ze Waldiemu chodzi o to, ze program sie uruchamia, jest w tray-u, ale do tego jest widoczny, a ma nie byc (jesli zle zrozumialem to sorry ;) ).

Wystarczy wtedy w OnCreate dac Form1.Visible := False; i już :)--- - -
Roszi

Pozostało 580 znaków

Waldi
2002-09-24 21:32
Waldi
0

Roszi napisał:
Wydaje mi sie ze Waldiemu chodzi o to, ze program sie uruchamia, jest w tray-u, ale do tego jest widoczny, a ma nie byc (jesli zle zrozumialem to sorry ;) ).

&gtWystarczy wtedy w OnCreate dac Form1.Visible := False; i już :)

Nie nie nie

  1. Program sie odpala jest widoczny na pulpicie ikona w tray'u też jest
  2. klikam na krzyzyk na pasku tytułowym program jest już tylko w trayu
    Reg := TRegistry.Create;
    Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
    Reg.OpenKey('SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run',True);
    Reg.WriteString('Architekt pulpitu',ParamStr(0));

Co tu dopisać aby program od razu lądował w tray'u
Albo jeśli jest skrót np,: w autostarcie to z jakim parametrem sie go odpala żeby był w tray'u getright tak ma
W on close mam coś takiego
Action := caNone;
Form1.Hide;
Ale nie chce tego odpalać w onactive bo wtedy jak ktoś uruchomi program to nic nie zobaczy i może sie okazać ze nawet go nie zauważy. Chodzi o to
aby jak odpalam pierwszy raz nie chował sie w trayu a inne już moze ale znowu nie chce robić pępli i zapisu np do ini albo rejestru. Chociaz teraz sobie mysle że to bedzie jedyne wyjście jak sie nie dowiem co tam dopisać

Nie wiem czy mnei zrozumiano :-) Ale już mnei palce bolą od klawy:-)
Wraz ze startem windowsa ma sie uruchomić w trayu jak ktoś go odpali już po starcie windy tzn uruchomi exe'ca to ma sie pojawić na pulpicie

Inaczj już nie potrafie

--Pozrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

Pozostało 580 znaków

Roszi
2002-09-24 21:37
Roszi
0

no mi sie daley wydaje ze Ci chodzi o to co napisalem :]--- - -
Roszi

Pozostało 580 znaków

Waldi
2002-09-24 21:46
Waldi
0

Roszi napisał:
no mi sie daley wydaje ze Ci chodzi o to co napisalem :]

Napisałeś
Wystarczy wtedy w OnCreate dac Form1.Visible := False; i już
No i tak bedzie na pulpicie tylko tyle że nie widoczna
hmm... ja już nie wiem jak mam napisać.hmm...

Zrobie tak do ini bo i tak on jest zapisze sobie pierwsze uruchomienie jakąś zmienną i bede sprawdzał czy to pierwszy raz jak nie to do traya wtedy zastosuje to
Action := caNone;
Form1.Hide;
A jak nie to zostawie gona pulpicie chociaż to i tak nie o to mi chodzi ale cóż hmm...
--Pozrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

Pozostało 580 znaków

Roszi
2002-09-24 21:49
Roszi
0

no łał, na pulpicie, ale nie widoczna :) czyli efekt osiagniety :D.

ja tak zawsze robie tray'owe ukrywanie i nie widze roznicy.--- - -
Roszi

Pozostało 580 znaków

Waldi
2002-09-24 21:54
Waldi
0

Roszi napisał:
&gtno łał, na pulpicie, ale nie widoczna :) czyli efekt osiagniety :D.

Być morze ale za każdym razem będzie właśnie tak wtedy w onshow musiałbym dać visible:true.

Ponadto Roszi napisał:
&gtja tak zawsze robie tray'owe ukrywanie i nie widze roznicy.

Ale to zamula:D :D :D

Dobra zrobie tak jak napisałem wcześniej no chyba że ktoś napisze mi jaki parametr albo dokończy mi wpis do rejestru.:D

--
Pozrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

Pozostało 580 znaków

_LKS_
2002-09-24 22:34
_LKS_
0

Waldi napisal:
Dobra zrobie tak jak napisałem wcześniej no chyba że ktoś napisze mi jaki parametr albo dokończy mi wpis do rejestru.

nie ma takiego paramertu, dzieki ktoremu program od razu ladowalby sie w tray'u, sam musisz to oprogramowac :)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0