[DELPHI] Jak kontrolować stworzonego Labela ???

0

Mam procedure która tworzy wiele Labeli :

procedure TForm1.BitBtn10Click(Sender: TObject);
begin
numer[10]:=numer[10]+1;
napisy[numer[10]]:=TLabel.Create(child);
napisy[numer[10]].Parent:=child;
napisy[numer[10]].Width:=75;
napisy[numer[10]].Height:=13;
napisy[numer[10]].Left:=10;
napisy[numer[10]].Top:=40;
napisy[numer[10]].Caption:='Napis '+inttostr(numer[10]);
napisy[numer[10]].Visible:=true;
napisy[numer[10]].BringToFront;
napisy[numer[10]].OnClick:=przycisk_klik;
napisy[numer[10]].OnMouseDown:=Label1MouseDown;
napisy[numer[10]].OnMouseMove:=Label1MouseMove;
napisy[numer[10]].OnMouseUp:=Label1MouseUp;
end;

Po każdym uruchomieniu tworzy się label. Tworze ich 10-20 sztuk rozkładam programowo Labelki na EKRANIE tak aby na siebie nie nachodziły.
Naciskam na któryś z nich i nie wiem który to jest ??? 1 , 5 czy 10

Jak to sprawdzić ???

Przecież nie będe pisał do każdego oddzielnie OnClick, OnMouseDown, OnMouseMove, OnMouseUp poniewarz nie wiem ile będzie Labeli

Proszę o pomoc i pomysły

Biernacki Arkadiusz Szczecin [email protected]

0

Ustawiaj przy tworzeniu ich własność Tag na numer labela i podczep wszystkie pod jedną procedurę OnClick. W OnClick tylko sprawdzaj wartość Tag:
TLabel(Sender).Tag--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dzięki za wskazówkę wszystko działa bardzo dobrze.
To jest tak jak jajko Kolumba .
Zadanie nie do rozwiązania a po rozwiązaniu podanym na tacy stwierdzamy że to logiczne.
(Byłem blisko a jednak daleko)

Biernacki Arkadiusz Szczecin (ABJ) [email protected]

0

ABJ napisał:
To jest tak jak jajko Kolumba .
Zadanie nie do rozwiązania a po rozwiązaniu podanym na tacy stwierdzamy że to logiczne.

Nawet przy jaju Kolumba trzeba trochę własnej inwencji. Nikt ci nie powie, że jajko trzeba najpierw ugotować na twardo.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1