Dodanie do pliku exe biblioteki dll ??

0

Witam, czy znacie jakieś podobne aplikacje jak PEBundler ( ten jest stary i nie działa poprawnie na Windows 7) za pomocą których w łatwy sposób można dodać bibliotekę/biblioteki dll do pliku exe ? chodzi o to abym nie musiał trzymać wszystkich niezbędnych bibliotek w osobnych plikach w folderze aplikacji tylko dodać te dll-ki do jednego pliku, i tak aby znajdowały się wszystkie w głównym pliku exe..

0

Zasoby+BTMemoryModule

0

Sprawdzałeś chociaż raz ten kod BTMemoryModule? Ma błędnie obsługiwane relokacje (tylko 1 najpopularniejszy typ obsługuje, a w binarkach występują jeszcze 2 [a w teorii cała masa typów do relokacji]), nie obsługuje mechanizmów TLS i nawet dalej mi się nie chce sprawdzać czego jeszcze mu brakuje.

Kiedyś był taki tool Dll2Lib, spróbuj poszukać.

0

Ja polecam moduł, który dołączyłem do tego posta w dwóch wersjach:

Archiwum: dll_loader_winapi.rar - wersja do użycia pod WinAPI z wyciągniętą klasą TResourceStream (w modulemini_streams.pas), tak aby korzystała tylko z modułu Windows. Natomiast moduł dllloader.pas pozbawiony funkcji "bajerów" z użyciem TStringList.

Plik: dllloader.pas - oryginalny moduł.

Całośc na pewno działa pod Delphi 7. Sprawdzane to było z takimi dllkami jak bass, bassmod, sqlite3.dll i własnymi. Na pewno nie zadziała z dllkami, które mają zakładać hook na funkcje API z modułem unithook.pas. Takie dllki muszą być fizycznie wczytane z dysku.

1

Polecam, to co napisał @olesio, sprawdzone i działa wyśmienicie, także pod D2007.

0

Sprawdzałeś chociaż raz ten kod BTMemoryModule?

Tak, nie było problemów.

(tylko 1 najpopularniejszy typ obsługuje, a w binarkach występują jeszcze 2 [a w teorii cała masa typów do relokacji])

W binarkach współcześnie stosowane są wyłącznie relokacje HIGH_LOW. ABSOLUTE to dopełnienie zerami. Oczywiście Win7 wspiera dużo typów relokacji (nawet MIPS) ale normalne binarki tego nie stosują. Powiedz mi jakie to magiczne dllki stosują inne typy relokacji, nigdy nie spotkałem takich poza eksperymentalnymi.

nie obsługuje mechanizmów TLS

FPC nie generuje TLS.

nawet dalej mi się nie chce sprawdzać czego jeszcze mu brakuje.

Pewnie paru rzeczy. Można dopisać w ciągu paru minut...

olesio napisał(a)

Plik: dllloader.pas - oryginalny moduł.

Zobaczę ten plik, bo ma to czego brakuje w BT, czyli poklasowania tego.

brak też obsługi dla ActivationContext, czyli jeśli twoja DLL-ka, zaszyta w zasobach, spróbuje załadować inną DLL-kę, która posiada manifest i jest zależna od innych bibliotek z katalogu SxS, ten loader nie będzie działał.

Bardzo ciekawe rzeczy słyszę. Możesz rozwinąć o co chodzi?
Coś mi się wydaje że ktoś tu usiłuje znaleźć problem na siłę... Zapewniam Ciebie Bartoszu że twój soft można dużo prostszymi 'wyjątkowymi' sytuacjami zdławić niż dzikie węże które tutaj prezentujesz. Nie ty jeden wiesz że format PE jest porąbany, ale na serio, usiłujesz szukać dziury w całym. Bo ja również mam pomysł na 1000 DLLek których ten loader nie wesprze, ale to nie o to chodzi. Chodzi o to że ten loader ładuje DLLki które wypluwa FPC/Delphi, a FPC akurat nie generuje niewiadomych struktur, gdyż ma być zgodny z Win95.

Dla prostych strukturalnie DLLi oczywiście zadziała, no ale świat nie jest idealny :)

To że coś nie używa TLS, manifestów, safeseh i innych porąbanych rzeczy, nie znaczy że struktura jest prosta, tylko że ktoś zadbał o nieprzesadzanie z dziwnymi rzeczami. Jeżeli twój kompilator wypluwa takie rzeczy to gratulujemy braku wsparcia wstecznego na rzecz zabaw z formatem. PE/EXE to obsługa sekcji, importy/exporty i na tym powinno się skończyć.
I zapomniałeś o najprostszym: Ta biblioteka nie wspiera nawet 64bitowych DLLek, więc twoje całe prucie się jest z góry bez sensu gdyż brakuje czegoś co jest przydatne.

0

Stosowane są 3 rodzaje relokacji, w tym kodzie co dał olesio masz je wymienione.

Nie, stosowane są wyłącznie HIGH_LOW. HIGH oraz LOW stosowało się w czasach DOSu. Także proszę o przykłady jeżeli się z tym nie zgadzasz, bo nie widziałem kompilatora który generuje taki kod.

o, że FPC nie generuje TLS nie znaczy, że żaden inny kompilator tego nie robi.

Nie zaprzeczam, TLS jest nawet w miarę popularny obecnie. Ale zrozum, że jesteśmy w pewnym dziale a nie innym. Tutaj są dwa kompilatory: FPC i Delphi. FPC nie generuje TLS. Delphi nie jestem pewien ale zapewne też nie. Stąd mówię o tym.

ActivationContext i manifesty to rzeczy, które były już w Windows XP, jeśli sądzisz, że tego nie ma w powszechnym obiegu to tkwisz w epoce technologiczno-myślowej Windows 95.

Nie przeinaczaj moich słów. Usiłujesz mi zarzucić to czego wcale nie powiedziałem. Nie mam zamiaru tego tolerować.
Manifesty oczywiście kojarzę, natomiast ActivationContext nie za bardzo. Prosiłem ciebie grzecznie abyś mi przybliżył o co chodzi, bo nie jestem przekonany czy dobrze mi się wydaje, natomiast ty tylko rzucasz mięsem.

. TLS, manifesty, safeseh i inne jak mówisz "pojebane rzeczy" to codzienność w strukturach plików PE i tylko naiwny twierdzi, że DLL składa się z kodu, danych i eksportów.

Ja mówię jak powinno być. I tak, te rzeczy są pojebane. Nie wiem jaka jest twoja 'codzienność', ale TLS i manifesty spotykam, ale wcale ich nie pochwalam ani nie lubię.
Poza tym, znów usiłujesz mi wmówić coś.

Te wszystkie "pojebane rzeczy" o których mówię dotyczą zarówno 32 i 64 bit

Tak, tylko co z tego? Zakładam że usiłujesz się odwołać do mojej mowy nt. 64bit, tylko problem jest taki, że ja mówiłem o zupełnie czymś innym.

Bartoszu, nie wiem czemu usiłujesz mi wsadzać w usta kwestie których wcale nie powiedziałem, ale zdrowy rozsądek każe mi założyć że uraziłem jakąś twoją ideologię. Jeżeli chcesz się bawić w ideologię to nie tutaj, ja tutaj oczekuję rozmowy konkretnej, a nie zarzucania innym że 'żyją w czasach Win95'.
Twoje zarzuty wobec kodu Olesia są bezzasadne, bo oba liczące się kompilatory języka o którym mówimy nie generują TLSów, a jeżeli to robią to kod dopisać problemem nie jest. Szukasz dziury w całym, zarzucając brak obsługi tego czy siamtego. Ja po krótkiej analizie tego kodu znalazłem parę miejsc gdzie ten kod albo źle implementuje rzeczy (PointerToRawData) albo nie pełnie je implementuje (Relokacje). Masa jest też rzeczy których brakuje (np. 64 bity). I to nie jest żadnym odkryciem że ta biblioteka nie implementuje wszystkiego. Problemy są dwa: 1. Jeżeli czegoś brakuje a ty to masz, to możesz to dodać 2. W świecie binarek Delphi/FPC takich rzeczy się nie spotyka. Stąd twoje zarzuty są całkowicie bezzasadne. Zrozum to człowieku, że dosłownie nic nie odkryłeś brakowaniem pewnych rzeczy, nikt temu nie zaprzecza. I nie taki jest cel tej biblioteki.
I przestań używać komentarzy, bo wyraźnie odpowiadasz a nie komentujesz mój post.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1