Dziedziczenie - Polimorfizm

0

Witam.

Znam mechanizm dziedziczenia i polimorfizm z c++.
Chciałbym tu poruszyć temat jak jest to implementowane w ObjectPascal w Delphi?

Proszę o jakąś informację odnośnie tworzenia klas czysto abstrakcyjnych i tworzeniu
obiektów klas dziedziczonych (w c++ standardowo tworzy się te obiekty dynamicznie poprzez wskaźniki) ........ a jak to jest w Delphi w szczególności interesuje mnie zjawisko polimorfizmu.

0

OOP

0

... to czytałem trochę pobieżne.

0
adam____ napisał(a):

... to czytałem trochę pobieżne.

Tego się nie da przeczytać pobieżnie -sam ów art jest pobieżny i robi więcej krzywdy niż pożytku.
Są tu jacyś moderatorzy?

Wracając;
Skoro znasz (jak mówisz) polimorfizm w C++ to nie rozumiem czego nie rozumiesz w Delphi?
Taki przykład:

var
  fST: TStrings;
  I: Integer;
begin
  fST := TStringList.Create;
  try
    for I := 0 to 9 do
      fST.Insert(0, IntToStr(i));
  finally
    fST.Free;
  end;
end;

Zauważ, że metoda TStrings.Insert jest zadeklarowana jako abstrakcyjna, a ten kod działa poprawnie.
Dlaczego?
Ponieważ TStringList.Insert zawiera odpowiednią implementację i nie jest klasą abstrakcyjną.
No i masz swój polimorfizm w Delphi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1