[DELPHI] ListView i pliki *.ini

0

Robię klienta ICQ i mam problem..
NA formie mam komp. ListView i na nim numery ludzi...
Jeżeli klikne na numer to moge komuś coś napisać
teraz tak... numery te zapisywane są do pliku textowego.
Chciałbym żeby mój Icek zapisywał je do plików ini w postaci:

[KONTAKTY]
Marek=124355
Michaś=45656
Zbyniu=23435

itp...

jak zrobic zeby program otwierał na starcie plik ini ładował z niego imiona, a po kliknieciu na imię zwracał numer, chociażby do Edita...

[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

Lofix napisał:
&gt[KONTAKTY]
&gtMarek=124355
&gtMichaś=45656
&gtZbyniu=23435
&gt
&gtjak zrobic zeby program otwierał na starcie plik ini ładował z niego imiona, a po kliknieciu na imię zwracał numer, chociażby do Edita...

Ponieważ Twój zapis KONTAKTÓW jest zgodny ze standardem plików *.ini, to sugeruję Ci użycie funkcji WinAPI do odczytu tychże plików. Do tego prawdopodobnie użyjesz funkcji GetPrivateProfileInt lub GetPrivateProfileSection.
Powinieneś ich użyć zdarzeniu OnCreate głównej formy.

Również w zdarzeniu OnClick obiektu ListView napisz coś takiego:
if (ListView1-&gtSelected)
Edit1-&gtText = ListView1-&gtSelected-&gtSubItems-&gtStrings[0];

Myślę, że to pomoże {hello} --"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

hmm :-( mam wrażenie że twój przyklad zadziala tylko pod C++, a nie [email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

Lofix napisał:
&gthmm :-( mam wrażenie że twój przyklad zadziala tylko pod C++, a nie Delphi...

A co za problem zapisac powyższy warunek w Delphi??

if ListView1.Selected &lt&gt nil then
Edit1.Text := ListView1.Selected.SubItems.Strings[0];

Zawsze piszę w Builderze, więc to z przyzwyczajenia. :P --"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

A nie lepiej zrobić coś takiego?
var
Plik : TIniFile;
begin
Plik := TIniFile.Create('fa');
Plik.ReadSectionValues('Kontakty', ListBox1.Items);
...

Możesz też ładować do TStrings utworzonych w pamięci.

A odczytać imiona to:
Plik.ReadSections

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1