EIntOverflow oraz typ Variant

0

Taki kod:

Uses Variants;
Var V: Variant;
Begin
 Writeln('-- in --');
 Try
  V := 1024*1024*1024*1024*1024;
  V *= 1024;
  V *= 1024;
 Except
  Writeln('Exception!');
 End;
 Writeln('-- out --');
End.

Pod FPC 2.6.2 (Lazarus 1.0.6) na Win32 rzuca wyjątek w linijce ósmej (tj.to drugie V *= 1024;), który jest złapany przez debugger. I do tego momentu jest ok, natomiast problem jest w tym, że ten wyjątek (EIntOverflow) nie jest łapany przez konstrukcję Try..Catch, a tego akurat potrzebuję :/
Meritum: jak ten wyjątek złapać?

0
_13th_Dragon napisał(a)

Może jeszcze raz wytłumacz: http://ideone.com/B79uxd

Debugując ten kod, wywoływany zostaje wyjątek EIntOverflow przy drugim V := V * 1024;, lecz nie jest on łapany przez konstrukcję Try..Except.

1

@Patryk27 Exception który dostajesz jest powodowany przez kod RTL i również przez niego łapany (właśnie poprzez try..except). Debugger Lazarusa (GDB) przechywytuje wszystkie wyjątki, również te wywołane przez RTL a nawet przez inne biblioteki typu Windowsowe. Debugger to nie narzędzie które obejmuje twój kod ale cały proces. Wobec tego twoja chęć przechwycenia wyjątku musiałaby być wykonana poprzez łapanie wszystkich wyjątków generowanych przez FPC (zapewne któryś z globalnych handlerów może to widzieć). Nie mniej nie do tego służą warianty. Warianty to możliwość używania danych 'beztypowych' które nie posiadają żadnej określonej formy. Zapewne usiłujesz wykryć overflow który w przypadku wariantów nie ma sensu, gdyż są one zarządzane automatycznie, a twoje widzenie wyjątku to tylko skutek uboczny działania RTL.

0

In fact - potrzebowałem tego, bo w moim kompilatorze ulepszam w tej chwili m.in. constant folding i chcę, aby pokazywany był komunikat w razie, gdy przekroczono zakres działań (jak np.Overflow in arithmetic operation we FPC).
Widać jednak, że droga na skróty poprzez typ Variant nie byłą dobrym wyborem do tego działania :P
Well - nie chce mi się bawić w grzebanie w internalsach FPC oraz robienia rzeczy, które mogą zaprzestać działania, gdy wyjdzie jego następna wersja, więc po prostu pomyślę, jak to zrobić poprawniej od mojej strony i przepiszę to-i-owo ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1