[DELPHI] Kłopot z zapisem do pliku ini

0

Witam
RE czyt. RichEdit

Mam taki problem. Jak zapisuję sobie zawartość RE do pliku INI
.....
INI.WriteString(Edit1.Text, '01' ,RichEdit1.Text);
.....
do sekcji pod nazwą podaną w Edit1 i jak chcę to odczytać to do OnClink ListBox`a daję
......
S := INI.ReadString(Listbox1.items.Strings[listbox1.itemIndex],'01','');
RichEdit1.Text:=s;
......
wtedy w RE pokazuje mi się to co wcześniej zapisałem ale - no właśnie - do pliku zapisuje się string z RE ale tylko do momentu kiedy napotka na znak końca linii (enter) tzn. jeżeli zawartość RE miała dwie linijki rozdzielone enterem (znakiem końca linii) to do pliku zapisze się tylko ta pierwsza linijka. I teraz nasuwa się pytanie jak zrobić aby w/w procedurą zapisać zawartość RE do tegoż pliku INI ( a potem to odczytać oczywiśćie)

Za każdą pomoc wilkie thx

pozdrow from lusio

0

LUSIOx napisał:
Witam
&gtRE czyt. RichEdit
&gt
&gtMam taki problem. Jak zapisuję sobie zawartość RE do pliku INI
&gt.....
&gt INI.WriteString(Edit1.Text, '01' ,RichEdit1.Text);
&gt.....
&gtdo sekcji pod nazwą podaną w Edit1 i jak chcę to odczytać to do OnClink ListBox`a daję
&gt......
&gt S := INI.ReadString(Listbox1.items.Strings[listbox1.itemIndex],'01','');
&gt RichEdit1.Text:=s;
&gt......
&gtwtedy w RE pokazuje mi się to co wcześniej zapisałem ale - no właśnie - do pliku zapisuje się string z RE ale tylko do momentu kiedy napotka na znak końca linii (enter) tzn. jeżeli zawartość RE miała dwie linijki rozdzielone enterem (znakiem końca linii) to do pliku zapisze się tylko ta pierwsza linijka. I teraz nasuwa się pytanie jak zrobić aby w/w procedurą zapisać zawartość RE do tegoż pliku INI ( a potem to odczytać oczywiśćie)
&gt
&gtZa każdą pomoc wilkie thx
&gt-----------------------
&gtpozdrow from lusio

Wydaje mi się że pliki INI nie nadają się do zapisywania textu ze znakami końca lini,
ponieważ można w ten sposób zaburzyć strukturę takiego pliku np.
INI.WriteString(Edit1.Text, '01' ,'bleble'#13#10'01=inne_bleble');--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Proponuję przed zapisem do pliku zamieniać znaki #10#13 na jakiś ciąg znaków (np. ##ZnacznikKońcaLini##) a po odczytaniu z powrotem.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1