Inno Setup - Problem z kompilacją

0

Nie wiedziałem w którym dziale umieścić, więc umieszczam tutaj.
Właśnie w Inno Setup (z pomocą ISTools) napisałem instalkę do Half-Life'a 2, żeby mi od razu instalował do folderu ze Steam'em. Jako że te pliki ważą ok. 5GB to ok. 1 godziny mi się kompilowało, i gdy skończyło, wyświetlił mi się błąd o tym że plik jest zajęty przez inny proces, więc kompilacja się zatrzymała, więc zmarnowałem kupę czasu. Próbowałem parę razy to zrobić, szukając błedu w kodzie itd., ale nic nie znalazłem.

0

Może miałeś włączonego HalfLife'a i zapisywał coś do pliku, który chciał skopiować InnoSetup? Przy okazji nie pisze jaki to plik?

0

Nie, włączyłem kompilowanie od razu po starcie systemu, Steam ani nic nie było włączone. A co do pliku, nic nie było napisane.

0

spróbuj przekopiować pliki gry do innego katalogu

0

Skopiowałem i spróbowałem skompilować jeszcze raz, znowu ten sam błąd :/

0

Mógłby ktoś pomóc? Dziś próbowałem kompilować większe pliki oddzielnie, i czasami się kompilowało, a czasem nie...

0

Co to znaczy większe? niektóre programy mają ograniczenie na plik 2GB związane z "przycięciem" rozmiaru pliku do integer'a np. WinRar miał taki problem kiedyś.

Are there any limits on how many files, etc. may be included in an installation?

Inno Setup places no arbitrary limits on how many files, shortcuts, registry entries, etc. that you may include in an installation. However, keep in mind that Setup does need memory for each entry in a script. For example, roughly 120 bytes of memory is needed for each [Files] entry.

In Inno Setup 3.x and earlier, installations and individual files cannot exceed 2 GB, because it does not use 64-bit arithmetic in most places. This has been addressed in Inno Setup 4.

0

Największy plik ma 1GB, dwa mają ok. 900MB, a reszta poniżej 600MB.

0

Jaki masz system operacyjny? Podaj Nazwę i ilo bitowy.

0

Windows 7 32-bitowy. Jak chcesz mogę podać kod tej instalki z Inno Setup

0

Jak masz komunikat o zajętości pliku to może spróbuj kompilacji w InnoSetup ale w trybie awaryjnym? Ewentualnie spróbuj wyłączyć antywirusa - może on coś skanuje?

0

Antywirus jest nieaktywny w czasie kompilacji, a tryb awaryjny niewiele pomógł. Myślę że to przez funkcję BeforeInstall, którą "załączyłem" do tej instalki. Tu masz kod:

; Script generated by the Inno Setup Script Wizard.
; SEE THE DOCUMENTATION FOR DETAILS ON CREATING INNO SETUP SCRIPT FILES!

#define MyAppName "Half-Life 2"
#define MyAppPublisher "Valve Corporation"
#define MyAppURL "http://www.half-life2.com/";

[Setup]
; NOTE: The value of AppId uniquely identifies this application.
; Do not use the same AppId value in installers for other applications.
; (To generate a new GUID, click Tools | Generate GUID inside the IDE.)
AppId={{34AAED79-2EC8-4EAD-A7B5-97DDA9A44689}
AppName={#MyAppName}
AppVerName={#MyAppName}
AppPublisher={#MyAppPublisher}
AppPublisherURL={#MyAppURL}
AppSupportURL={#MyAppURL}
AppUpdatesURL={#MyAppURL}
DefaultDirName={reg:HKLM\Software\Valve\Steam,InstallPath}\steamapps
DisableDirPage=true
DefaultGroupName={#MyAppName}
DisableProgramGroupPage=false
OutputDir=E:\Hubertusix\IlstallHL2
OutputBaseFilename=setup
SetupIconFile=D:\Hubert\game.ico
InfoBeforeFile=D:\Hubert\BeforeInstall.txt
Compression=lzma
SolidCompression=true
Uninstallable=false
WizardImageFile=D:\Hubert\hl2.bmp
WizardSmallImageFile=D:\Hubert\hl22.bmp

[Languages]
Name: english; MessagesFile: compiler:Default.isl
Name: polish; MessagesFile: compiler:Languages\Polish.isl

[Files]
Source: E:\Hubertusix\steamapps\osztenkurden\*; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion recursesubdirs createallsubdirs; BeforeInstall: MyBeforeInstall
Source: E:\Hubertusix\steamapps\half-life 2 2007 base content.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\half-life 2 content.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\half-life 2 game dialog.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source 2007 binaries 2.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source 2007 shared materials.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source 2007 shared models.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source 2007 shared sounds.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source engine.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source materials.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source models.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
Source: E:\Hubertusix\steamapps\source sounds.gcf; DestDir: {app}; Flags: ignoreversion
; NOTE: Don't use "Flags: ignoreversion" on any shared system files

[Code]
var CancelWithoutPrompt: boolean;

function InitializeSetup(): Boolean;
begin
  CancelWithoutPrompt := false;
  result := true;
end;

procedure MyBeforeInstall();
begin
  if FileExists(ExpandConstant('{reg:HKLM\Software\Valve\Steam,InstallPath}\steamapps\half-life 2 content.gcf')) then begin
        MsgBox('Masz już zainstalowaną grę Half-Life 2. Okno instalatora zamknie się samoczynnie.', mbError, MB_OK);
        CancelWithoutPrompt := true;
        WizardForm.Close;
  end;
end;

procedure CancelButtonClick(CurPageID: Integer; var Cancel, Confirm: Boolean);
begin
  if CurPageID=wpInstalling then
    Confirm := not CancelWithoutPrompt;
end;

Jakby co, instalka miała być tylko do użytku własnego, żeby nagrać ją na płytę i włożyć w pudełko które ma po prostu ładnie wyglądać na półce.

0

Wiesz co jak Ci to nie idzie... to spróbuj utworzyć nową instalkę... z np... notepad.exe. Może antywirus blokuje pliki???

0

Spróbowałem, a wiem że antywirus nie blokuje plików... nadal proszę o pomoc lub jakiekolwiek rady :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1