FastReport - tworzenie tabeli - trudne

0

WItam,
mam za zadanie zrobić raport w FR, w którym to pojawi się tabelka pobrana z komponentu gridowego dajmy na to StringGrid.
Przykładowo tabela wygląda tak:
user image

tą tabelę próbuję przenieść do raportu i wychodzi mi takie coś:
user image

Moje pytanie brzmi, jak uzyskać efekt nagłówka kolumn, które są jakby podwójne, co widać na obrazkach z czym jest problem...
Proszę o pomoc.

0

yyyyyyyyyyyy... No przecież kto Ci broni wstawić do nagłówka (wstęga header) co chcesz, jak chcesz i ile chcesz?
Bez tytułu.png

0

Czesc,

powiedz mi co Ty tam wstawileś do hedera?
Ja nie używam headera.

Używam samej cross-tab która wypelniam mniej więcej tak:

var
  Cross: TfrxCrossView;
  I, J: Integer;
  Wartosc: String;
begin
  if Sender is TfrxCrossView then
  begin
    Cross := TfrxCrossView(Sender);
    for I := 1 to 7 do
      for J := 1 to Grid.RowCount do
      begin
        Wartosc := Grid[I - 1, J - 1];
        Cross.AddValue([J], [Grid.Columns[I - 1].Title], [Wartosc]);
      end;
  end;

W ogole nie idzie mi to jakos ni wiem czemu, na razie zrezygnowalem z podwojnych naglowkow, ale chetnie bym je zrobil.

0
danielson napisał(a):

powiedz mi co Ty tam wstawileś do hedera?
Ja nie używam headera.
Używam samej cross-tab która wypelniam mniej więcej tak:

To jest prosta struktura tabeli. On ustawił header'a na page'u i powstawiał tam memo.

0

jakbym był złośliwy to bym powiedział RTFM i jeszcze bym dodał, że przecież po co sobie dupę manualem zawracać jak można zapytać...

with Cross1 do
begin
    AddValue(['Ann'], [2001, 2], [1500]);
    AddValue(['Ann'], [2001, 3], [1600]);
    AddValue(['Ann'], [2002, 1], [1700]);

    AddValue(['Ben'], [2002, 1], [2000]);

    AddValue(['Den'], [2001, 1], [4000]);
    AddValue(['Den'], [2001, 2], [4100]);
end;

co w efekcie da coś takiego (oczywiście bez sum)
_img206.png

0

Ok, powiem inaczej. Mam helpa pod reką i od przykładów zaczałem oczywiscie, bo oprocz stawiania kontrolek na stronie to FR nie jest intuicyjny.
Jednak kombinowanie z przykładu dokładnie tego co podał abrakadaber doprowadzilo mnie do ... niczego :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1