[Delphi] Ró?żne typy zmiennych

0

Witam
W kodzie działajacego bardzo dobrze programu , podejrzałem następujaca konstrukcję:

procedure LoadHex
var
i:Integer
begin
for i:=1 to ColCount-1 do Cells[i,0]:=ByteToHex(i-1);

gdzie funkcja ByteToHex jest określona jako

function ByteToHex(AValue:Byte):String

W zwiazku ztym mam pytanie : Dlaczego konstrukcja działš (całkiem nieźle) mimo iz parametr funkcji
ByteToHex w definicji jest okreslony jako Byte a w wywołaniu jako Integer {i-1}.
Skompilowane to jest w Delphi3

I przy okazji pytanie drugie:
Jak dla komponentu TStringGrid uzyskać pierwszš , (oznaczonš zresztš) kolumnę uczynić szerszš niż wszystkie
pozostałe,o jednakowej szerokości.

--Pzdr.
W.

0

Jeżeli w deklaracji jest Byte, a podaje się typ Integer to do funkcji przekazywana jest tylko wartość równa młodszemu bajtowi liczby Integer. Jeżeli np. liczba jest równa 12345 ($3039) to do funkcji przyjmującej tylko Byte zostanie przekazana wartość 57 ($39).

Co drugiego pytania:

StringGrid.ColWidths[0]:=50;

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Serdeczne dzięki !
Przy okazji , czy przy np dwóch różnych pytaniach zamieszczać je w jednym poście, czy też lepiej wysyłać jako dwa oddzielne ?
Miłego dnia--Pzdr.
W.

0

gavi napisał:
&gtPrzy okazji , czy przy np dwóch różnych pytaniach zamieszczać je w jednym poście, czy też lepiej wysyłać jako dwa oddzielne ?

Jak dla mnie to łatwiej jest odpowiadać na dwa oddzielne posty, bo jak piszę odpowiedź do pierwszego pytania to zapominam czego dotyczyło drugie. hmm... --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1