Baza danych a plik umieszczony na serwerze.

0

Witam z tego co wiem Delphi ma komponent który umożliwia nam utworzenie programu do baz danych. Pytanie moje takie jest czy jest możliwość podania mu ścieżki do pliku z bazą który jest umieszczony na serwerze do którego jest podłączony każdy komputer(nie podawać mu ścieżki lokalnej tylko sieciową).

I mam jeszcze pytanie o licencje, czy w firmie można korzystać z tego programu tzn. bez korzyści majątkowych tylko aby napisać program dla pracowników tej firmy. Ani firma ani ja nie będę miał z tego żadnych korzyści majątkowych. Chodzi mi o Borlanda Delphi 7

0
  1. Jaki plik? Jeśli masz zamiar korzystać z BDE i Paradoxa to daj sobie od razu spokój. Poczytaj o serwerach SQL, dla D7 idealny będzie FireBird.
  2. Masz kupione D7? Jak masz kupione to możesz z nim zrobić co chcesz. Jak nie masz kupione to darmowych nie było więc o co pytasz?
0

Po tym że pytasz czy możesz używać napisanego programu w firmie zakładam, że posiadasz Delphi 7 Personal który nie posiada komponentów bazodanowych (i chyba nie można doinstalować bo wszystkie przynajmniej mi znane czegoś tam wymagają czego nie ma w wersji Personal) w dodatku licencja Delphi 7 Personal nie pozwala na wykorzystanie komercyjne napisanych programów a takim było by używanie ich w firmie.

Licencjobiorca nie może korzystać z Produktu ani żadnego
Dzieła w jakichkolwiek celach komercyjnych, handlowych, rządowych czy instytucjonalnych ("Cel
komercyjny"). Zgodnie z warunkami i postanowieniami niniejszej Umowy, licencjobiorca może
rozprowadzać Dzieła pośród innych osób, lecz nie może otrzymywać żadnego bezpośredniego lub
pośredniego wynagrodzenia za rozprowadzanie lub korzystanie z Dzieł i Dzieła rozprowadzane
pośród innych osób nie mogą być wykorzystywane w żadnym Celu komercyjnym.

Dlatego najlepiej będzie jeżeli napiszesz ten program pod Lazarus (podobny do Delphi) http://www.lazarus.freepascal.org/

0
abrakadaber napisał(a):
  1. Jaki plik? Jeśli masz zamiar korzystać z BDE i Paradoxa to daj sobie od razu spokój. Poczytaj o serwerach SQL, dla D7 idealny będzie FireBird.

Ja sobie zainstalowałem AbsoluteDataBase i mogę tworzyć relokowalne bazy danych.

0

Absolute DataBase to baza plikowa która zawiera tabele z danymi podobnie jak w MS Acces.
Z tabel w tych plikach danych można za pomocą D7 korzystać jak z tabel Paradox lecz do tego nie potrzeba BDE.
Można te bazy przenosić w różne miejsca i łączyć się z nimi jak z plikami np txt podając ścieżkę dostępu.
To tak z grubsza.

0

Absolute DataBase jest chyba płatna, czyż nie?

An individual may use Absolute Database Personal in a project if he / she is the only user of this project. If your project is public or if you represent a company, you must order commercial edition of Absolute Database.

Z bezpłatnych masz do wyboru Firebird'a czy MySql'a - w sieci znajdziesz biblioteki, w których nie musisz korzystać z bde czy komponentów... Polecam Firebird'a

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1