dbgrid skok do wiersza

0

Witam

mam problem z dbgrid
Wczytuje do niego tabele, zaznaczam wiersz i wykonuje pewna operacje na nowej formie.
po zakonczeniu musze jeszcze raz zaladowac dane na form1 do dbgrida ale zalezy mi zeby powracal do poprzednio zaznaczonego wiersza a nie zaczynal od pierwszego rekordu

Probowalem z smdbgrid.row ale on czyta tylko "biezacy" numer wiersza a nie globalny rekordu

Ktos ma inny pomysl ?

0

Nie napisałeś jakich kontrolek używasz do bazy danych więc będzie zgadywanka.
Najprościej wykonać Query.Refresh; ale w ADO nie zadziała i trzeba sie bawić:
1 zapamiętać jakieś ID zaznaczonego rekordu, wykonać Query.Requery; i za pomocą Query.Locate... przejść do poprzednio zaznaczonego rekordu.
2 pobawić się zakładkami (TBookmark) - przykłady w Google

0

bde/table i query -> data Controls/dbgrid

0

od tego jest chyba tbookmark

0

Dokładnie. Za pomocą Bookmark-u możesz uzyskać taki efekt. Masz przykład:

var
  Zaznaczony: TBookmark;

Przed wyowałaniem formy:

Zaznaczony:= Twój_DataSet.GetBookmark;

Po zamknięciu okna:

Twój_DataSet.GotoBookmark(ZaznRachunek);

lub po prostu zapamiętujesz sobie ID wybranego w zmiennej typu Integer i robisz:

Funkcja

Twój_DataSet.Locate('klucz', wartosc, []);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1