Delphi 2010 + firebird 2.5 problem z wyświetlaniem typu data i numerci

0

Witam
Mam mały problem mianowicie posiadam prostą bazę danych np. FV
IMIE VARCHAR
NAZWISKO VARCHAR
KWOTA NUMERIC(16,2)
DATA DATE
Wszystko działa jak wyświetlam i wprowadzam dane przez "FlameRobin" lub FIREBIRD SQL TOOLS
Problem pojawia się po napisaniu prostego programy w delphi 2010 do wyświetlania zawartości tabeli

begin
if not IBQuery1.Transaction.DefaultDatabase.Connected then exit;
if IBQuery1.Active then IBQuery1.close;
IBQuery1.SQL.Clear;
IBQuery1.SQL.Add('select IMIE,NAZWISKO, KWOTA, DATA from FV');
IBQuery1.Open;
end;

pojawia się error "attempt to execute an unprepared dynamic sql statement"

Jeżeli wyrzucę z zapytania KWOTA, i DATA wszystko działa. Problem jest z typem: NUMERIC(16,2) i date
Jeżeli zmienię typ DATE na TIMESTAMP wtedy działa

0

W Firebird daty należy przechowywać jako TIMESTAMP.

0
csharp napisał(a):

W Firebird daty należy przechowywać jako TIMESTAMP.

Ok po zmianie typu z DATE na TIMESTAMP ale problem pozostaje z pozycją kwota. Jaki powinna mieć TYP pozycja KWOTA NUMERIC(16,2) nie działa DECIMAL(16,2) też nie działa ??

0

Witam
Posprawdzałem wszystkie typy danych i problem występuje gdy ustawie w firebird kolumnę z typem numeric lub decimal i dam większe od (8,2) np. numeric(12,2).
Delphi wyrzuca błąd ma ktoś może jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu ??

0

tez się z tym scielismy, jak klient chciał przeliczać opcje walutowe i firebird zaokrąglał float do 7 cyfr, nie wazne czy po przecinku czy nie
uzyj typu DOUBLE PRECISION

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1