problem z klasami/funkcjami od interfejsu

0

hi,
mam pytanie natury technicznej do ludzi z doswiadczeniem.
Mam sobie powiedzmy klase Pracownicy.
W tej klasie trzymam wszystko to co tyczy sie pracownikow.

potem mam klase np. studenci i wszystkei metody i pola w tej klasie sa dotyczace studentow.

Mam pytanie, jak(gdzie) w kodzie umieszczac procedury/funkcje, ktore odpowiadaja za interfejs?

powiedzmy
przypisuje do stringgrida wszystkich pracownikow i mam funckje 'wyrownaj kolumny', ktora wyrownuje kolumny tj. szerokosc bedzie taka jak najdlzuszy wyraz w komorce kolumny itp.

Czy tworzyc osobna klase TOblusgaInterfjesu? A moze po prostu nie tworzyc klasy tylko proceduralnie to rozwiazac.

Doodam, ze na kilku formach oczywiscie bylaby koniecznosc uzywania wyrownywania kolumn itp.
Tylko jak to sie robi profesjonalnie?

mam nadzieje ze napisalem jasno, pozdrawiam

0

mam nadzieje ze napisalem jasno

Nie.

Mam sobie powiedzmy klase Pracownicy.
W tej klasie trzymam wszystko to co tyczy sie pracownikow.

potem mam klase np. studenci i wszystkei metody i pola w tej klasie sa dotyczace studentow.

Tak, to rozumiem.

Mam pytanie, jak(gdzie) w kodzie umieszczac procedury/funkcje, ktore odpowiadaja za interfejs?

powiedzmy
przypisuje do stringgrida wszystkich pracownikow i mam funckje 'wyrownaj kolumny', ktora wyrownuje kolumny tj. szerokosc bedzie taka jak najdlzuszy wyraz w komorce kolumny itp.

Czy tworzyc osobna klase TOblusgaInterfjesu? A moze po prostu nie tworzyc klasy tylko proceduralnie to rozwiazac.

Doodam, ze na kilku formach oczywiscie bylaby koniecznosc uzywania wyrownywania kolumn itp.

Jaki interfejs?!? Jaka TObslugaInterfejsu?!?

Może opisz problem OD POCZĄTKU DO KOŃCA bo póki co to masz początek i koniec.

0

ok poprawiam sie.

Sytuacja nastepujaca.

mam forme Pracownicy,
w niej klase TPracownicy.

na formie lezy Stringgird.

w TPracownicy mam przykladowo funkcje WypelnijTabeleDanymiPracownikow, ktora wypelnia komorki Stringgird danymi praocwnikow.

teraz mam przykladowo procedure, ktora jest luzno w public i nie w zadnej klasie np. WyrownajKolumnyTabeli albo ZmienTloTabeli.

czy taki stan rzeczy jest dobry czy tez zakladajac ze chcialbym obiektowo projekt zrobic, wszystkie procedury pomocnicze musza byc opakowane w jakiejs klasie np TInterfejs.

Jesli bede mial forme studenci, to tam ta sama sytuacja tez trzeba bedzie uzyc WyrownajKolumnyTabeli itp.

jak to robic profesjonalnie?

0

czy taki stan rzeczy jest dobry czy tez zakladajac ze chcialbym obiektowo projekt zrobic, wszystkie procedury pomocnicze musza byc opakowane w jakiejs klasie np TInterfejs.

Interfejsy to coś innego niż TInterfejs który jest klasą.

Jesli bede mial forme studenci, to tam ta sama sytuacja tez trzeba bedzie uzyc WyrownajKolumnyTabeli itp.

jak to robic profesjonalnie?

Zrobić komponent dziedziczący po stringgridzie? Tam mi pasują te wszystkie rzeczy jak wyrównywanie kolumn, dodawanie danych etc.
Potem te zmienione komponenty wstawiasz na formy i masz dostęp do swoich dodatkowych metod.

0

a jakies wskazowki, oprocz nowych komponentow?

0
thudertx napisał(a):

a jakies wskazowki, oprocz nowych komponentow?

Jakie nowe komponenty?! Weź czytaj ze zrozumieniem to co piszę.
I jakich wskazówek oczekujesz? Przecież ci powiedziałem co zrobić jak chcesz mieć wszystko w klasach. Ale wygląda na to że ty nie pytasz po to żeby uzyskać odpowiedź tylko żebyśmy ci odpowiedzieli 'dobrze, rób jak robisz'?

0

ok, przyjalem twoje uwagi, pytanie jest nadal aktualne i prosilbym zebys sie juz w moim temacie nie wypowiadal,bo za duzo filozofujesz, pozdro

0
thudertx napisał(a):

pytanie jest nadal aktualne

Przecież dostałeś odpowiedź. To że nie umiesz jej zrozumieć to twój problem.

za duzo filozofujesz

Ja filozofuję? Wiesz w ogóle co to słowo znaczy? Śmiem wątpić.

prosilbym zebys sie juz w moim temacie nie wypowiadal

1.Jak do mnie piszą to odpisuję
2.To nie twój temat tylko ty go założyłeś.

pozdro

:* (?!)

0

-123oho ma racje :D

0

Nie staraj się znaleźć profesjonalnego rozwiązania. Dla prostych rzeczy, proste rozwiązania są wystarczające. A więc na formie dot. pracowników zrób StringGrida i dostosuj go w klasie formy na której leży, natomiast dla studentów to samo w osobnym unicie. Jeśli jednak na prawdę będą mieć dużo części wspólnych i z jakiś przyczyn chciałbyś to ujednolicić możesz skorzystać z TFrame i tak położyć StringGrida, raz dostosować, natomiast w klasach formy - pracownicy i studenci tylko go wypełniać danymi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1