Delphi 7 - Zmiana małych na duże litery 'TForm'

0

Tworzę sobie program w Delphi i chciałbym zrobić komendę która będzie pobierana z obiektu EDIT i przez nią będzie generowane coś w obiekcie LABEL ale chciałbym żeby działało ono bez względu na to jakie będą to litery, czy małe czy duże tak więc chce zmienić wszystkie litery na duże bądź małe po kliknięciu klawisza enter a następnie dalej będą robione kolejne rzeczy.

Tylko nie wiem jaką komendą to mogę zrobić aby zmienić 'TForm', próbowałem uppercase ale odnosi się do stringa a jego nie da się przekonwertować do TForm...

Może ktoś pomóc?

0

Słabo zrozumiałem - umieść kod. Na pierwszy rzut oka powinieneś użyć funkcji SameText która porównuje napisy nie biorąc pod uwagę wielkości znaków. SameText

0

Tworzę sobie program w Delphi i chciałbym zrobić komendę która będzie pobierana z obiektu EDIT i przez nią będzie generowane coś w obiekcie LABEL ale chciałbym żeby działało ono bez względu na to jakie będą to litery, czy małe czy duże tak więc chce zmienić wszystkie litery na duże bądź małe po kliknięciu klawisza enter a następnie dalej będą robione kolejne rzeczy.

Napisz to po ludzku, bo niewiele można z tego wywnioskować... Domyślam się, że w polu edycyjnym klasy TEdit podajesz jakiś łańcuch i chcesz go zamienić na same małe/duże litery?

Tylko nie wiem jaką komendą to mogę zrobić aby zmienić 'TForm', próbowałem uppercase ale odnosi się do stringa a jego nie da się przekonwertować do TForm...

Ale jaki TForm...? U mnie działa UpperCase('TForm');


Jeżeli wykorzystujesz funkcje UpperCase lub LowerCase to faktycznie one działają dla String bo po to są, ale także na TComponentName i inych aliasów (?) typu String; Jak coś nie działa - spróbuj rzutować;

Mimo wszystko napisz dokładniej o co Ci chodzi i pokaż kod, który nie działa tak jakbyś tego chciał;
Z fusów Ci nic nie wywróżę, podaj kod;

0

Może autorowi pytania chodzi o coś w stylu:

if (LowerCase(Edit1.Text) = 'foo') Then

(przyjmując, że w tym kontekście self wskazuje na formę).
Warunek wykona się niezależnie, czy wpiszesz foo, fOO czy FOO (tj.niezależnie od wielkości liter), ale nie wykona się dla pfoo, asd itd.

0

Mam 3 objekty:

Do wpisywania tekstu: Edit
Do wyświetlania: Label
I przycisk Button

IF Edit.Text='BLABLABLA' THEN
LABEL.CAPTION:='COS';

i chce aby tekst wpisywany dowolnie jakimi znakami czy dużymi czy małymi dawał mi wynik po naciśnięciu klawisza. Czyli żeby tak było muszę albo cały text przed IF zmienić na duży lub na mały, używałem tego ale nie działa:

FOR i:=1 to Length(Form1) do
Form1[i] := UpCase(Form1[i]);

Chodzi mi o podobny kod tylko aby działał na wartości TFrom

0

ehhhh. Zacznij lepiej od kompendium. No ale łap:

IF SameText(Edit.Text, 'BLABLABLA') THEN
  LABEL.CAPTION:='COS';
0

Ta składnia wygląda jak jakiś stary Basic :|
Naucz się formatować normalnie.


Mam jedno pytanie: Jak z tego kodu: ```delphi IF Edit.Text='BLABLABLA' THEN LABEL.CAPTION:='COS'; ``` Mogłeś w ogóle pomyśleć o czymś takim?: ```delphi FOR i:=1 to Length(Form1) do Form1[i] := UpCase(Form1[i]); ```
0

To jest ogólnie składnia z Free Pascal...

0
Patryk27 napisał(a):

Mam jedno pytanie:
Jak z tego kodu:

IF Edit.Text='BLABLABLA' THEN
 LABEL.CAPTION:='COS';

Mogłeś w ogóle pomyśleć o czymś takim?:

FOR i:=1 to Length(Form1) do
     Form1[i] := UpCase(Form1[i]);

Tak to jest jak się za programowanie zabiera od d**y strony. Nie zna się algorytmów ale się usiłuje coś pisać. I potem taki pisze do pewnego poziomu na czuja, a potem się okazuje że on nic nie umie (właśnie przez takich 'łapajków').

0
chkam napisał(a):

To jest ogólnie składnia z Free Pascal...

Nie obrażaj FPC i nie ośmieszaj siebie... Weź idź zacznij uczyć się od początku. łap link: www.google.pl

0
chkam napisał(a):

To jest ogólnie składnia z Free Pascal...

Nie jestem idiotą.
Chodzi mi o sposób pisania.
Przyjęło się pisanie if, then, czyli większość (wszystkie?) keywordy małymi literami.
Dzięki temu masz +10 do czytelności.
Podobnie nie należy zmiennych/klas/wtf nazywać keywordami (chociaż FPC pozwala na to :P), jak np.label.

0

ehh przetłumaczę ten kod na język potoczny:
"od i równego 1 do długości okna wykonaj
Do okna o numerze i przypisz okno dużymi literami"

Wytłumacz mi proszę co to jest długośc okna - Length(Form1) - to długośc okna w pixelach?
ile masz okien, że musisz je przechowywać w tablicy i odwoływać sie po indexach Form1[1], Form1[2] itd...
Obiekt klasy TForm czyli w tym wypadku Form1 przechowuje kupe informacji, np kolor okna, jego wysokość, szerokość, reakcje na zdarzenia(kliknięcie myszki itp. Zastanów się jak chcesz kolor okna przekonwertować do dużych liter, tak samo z wysokością itp...

0
chkam napisał(a):

FOR i:=1 to Length(Form1) do
Form1[i] := UpCase(Form1[i]);

Jeżeli Form1:TForm, to powyższy kod nie ma prawa nawet skompilować się.
Do zamiany wszystkich liter w stringu na duże/małe służą funkcje

UpperCase, AnsiUpperCase
LowerCase, AnsiLowerCase

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1