Wirtualna tabela

0

Witam
Czy w dbExpress albo w innych bazodanowych narzędziach Delphi jest jakiś komponent, dzięki któremu można by było utworzyć tymczasową, wirtualną tabelę? Tabelę taką, która będzie wyświetlona w gridzie, ale de facto nie istniała (nie chodzi mi o widok).
Kiedyś tworzyłem coś takiego w Paradoxxie:

  with t_raport do begin
    active := false;
    tabletype := ttParadox;
    tablename := 'raport.db';

    if not t_raport.exists then
    begin
      with fielddefs do
      begin
        clear;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'kod_produktu';
          datatype := ftInteger;
        end;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'ilosc_sprzedanych';
          datatype := ftFloat;
        end;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'cena';
          datatype := ftFloat;
        end;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'nazwa';
          datatype := ftString;
          size := 50;
        end;
(...)
      end;
      createtable;
    end
    else
      t_raport.emptytable;
  end;
  t_raport.open;

...i potem dzięki bardziej lub mniej skomplikowanym funkcjom i procedurom dodawałem sobie wiersze do takiej tabelki. To było rozwiązanie połowiczne, bo program de facto tworzył na lokalnym dysku tabelkę raport.db. Teraz nie mogę stosować takiego połowicznego rozwiązania, bo wystarczy, że na jakimś komputerze nie będzie zainstalowane BDE i już program się wykrzaczy. Z drugiej strony nie chcę tworzyć osobnej tabeli w MySQL-u specjalnie dla każdego takiego raporciku, bo jest ona potrzebna tylko na tą chwilę - wygenerować, wyświetlić w gridzie, ewentualnie wyeksportować do Excela i koniec.

0

MemTable czy jakoś tak. Jest to komponent, który trzeba by doinstalować. Ma kilka ciekawych i przydatnych ficzerów (jak choćby tag dla każdego rekordu, import danych+schematu z dataseta)

0

Moglibyście podać mi jakieś pewne źródło, gdzie mógłbym znaleźć taki komponent? Dodam, że używam Delphi 2010.

0

w JediVLC jest JvMemoryData
w RxLibrary jest RxMemoryData
w DevExpress jest dxMemData (z nich korzystam, płatne)
pracuje na D7 .. nie wiem jak wygląda kompatybilność z Delphi 2010

1

dostępny "od ręki" ClientDataSet ale po co poszukać - lepiej zapytać

0

Warto również rzucić okiem na http://www.devart.com/vtable/ ten komponent jest darmowy.

0

Jak zwykle najłatwiejsze rozwiązanie okazało się najlepsze.
Próbowałem to robić wcześniej na ClientDataSet, ale wywalał mi błąd na sprawdzaniu, czy cds_raport.exists oraz później na Createtable i szybko zrezygnowałem myśląc, że ten kierunek jest zły i że trzeba jednak użyć jakiegoś innego komponentu do takiej wirtualnej tabeli. Dlatego tutaj zapytałem o radę, co najlepiej wykorzystać do takiego problemu. Na szczęście jeden abrakadaber napisał tu, że ClientDataSet to jest jednak dobry kierunek i że nie trzeba istalować jakiś dodatkowych komponentów typu JediVLC, RxLibrary, czy DevExpress. Doczytałem i okazało się, że zamiast Createtable trzeba po prostu dać CreateDataSet, a sprawdzanie, czy cds_raport.exists po prostu olać.

W efekcie powyższy kod po przerobieniu wygląda tak (zamiast t_raport, czyli tabeli z Paradoxxa jest cds_raport, czyli ClientDataSet z dbExpress):

  with cds_raport do begin
    active := false;
    with fielddefs do
    begin
        clear;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'kod_produktu';
          datatype := ftInteger;
        end;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'ilosc_sprzedanych';
          datatype := ftFloat;
        end;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'cena';
          datatype := ftFloat;
        end;
        with addfielddef do
        begin
          name := 'nazwa';
          datatype := ftString;
          size := 50;
        end;
(...)
    end;
    CreateDataSet;
  end;
  cds_raport.open;

Dzięki za pomoc i myślę, ze temat przyda się potomnym :)

0

Dla "potomnych" dodam jeszcze, że jak ktoś by sobie chciał posortować taką wirtualną tabelę, to po jej stworzeniu musi najpierw zdefiniować indeksy, np. tak:

  cds_raport.IndexDefs.Add('Index1','cena;ilosc_sprzedanych',[]);

A później, gdy chce sortować, to:

  cds_raport.indexname:='Index1';

...i tabela będzie "sort by cena, ilosc_sprzedanych".

Jakby ktoś jeszcze wiedział, jak można by było posortować "sort by cena DESC, ilosc_sprzedanych", to byłoby super :)

0

Field 'cena:D' not found :/

0

No mniej więcej w tym samym czasie do tego doszedłem, że brniecie w cds_raport.IndexDefs.Add to zła droga.
Trzeba wykorzystać cds_raport.AddIndex, gdzie jednym z parametrów jest "DescFields" :)

W efekcie dobrze sortujący kod wygląda tak:

(...)
        end;
        CreateDataSet;
      end;
      active := true;
      AddIndex('Index1','cena;ilosc_sprzedanych',[],'cena','',0);
  end;

Dzięki za pomoc! :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1