[Delphi] Laczenie plikow i prawa autorskie

0

No wiec tak:

  1. Jak mozna polaczyc np 2 pliki w jeden. No mam np plik ziom.exe i ziomal.doc i chce z tego zrobic jeden plik, ale w taki sposob zeby moc to potem rozlaczyc i zeby dzialalo :-) Domyslam sie ze trzeba bedzie uzyc BlockRead i BlockWrite ale nie mam na ten temat zielonego pojecia :-)
  2. Jakis czas temu na forum byl post gdzie ktos kompilowal program z kodu zrodlowego :-) ale do togo trzeba uzyc programu ktory jest z delphi. No i teraz moje pytanie czy moglbym wrzucic ten plik do zasobow programu a potem jak bedzie mi potrzebny bede mogl ot tak sobie go bez niczego uzywac :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Dołšcz plik do zasobów programu, a następie wycišgaj go stamtšd gdy chcesz go użyć. Jest artykół o zasobach.
--Szymek

Prawo Bolingsa - jeżeli czujesz się świetnie, nie martw się, to minie.

0

Ja wiem jak to zrobic :-) ale chce wiedziec czy jest to zgodne z prawem. Czy ktoregos dnia nie przyjda do mnie panowie w czarnych garniturach wyciagna legitymacje i powiedza jestesmy z borlanda :-) uzyles naszego pliku. Zabieramy ci komputer :-) --pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Według mnie nie jest to legalne, bo zabronione jest powielanie delphi w całości i w kawałkach jest zabronione w
umowie licencyjnej.
--Szymek

Prawo Bolingsa - jeżeli czujesz się świetnie, nie martw się, to minie.

0

ja uzylem jakiegs darmowego kompnentu ktory pakowal do lfb czy cos takiego mial nawet dobra kompresje :)
---=-OiDnus-=-

0

Ale miales dodatkowy plik tak :-) A ja chcialbym zrobic aby wszystko sie wrzucalo do execa ale nie wiem czy to bedzie legalne :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

No co jest :-) Jak juz nie chcecie mi powiedziec jak polaczyc dwa pliki to moze chociaz ktos mi wyjasni zasade dzialania ReadBlock i WriteBlock bo zupelnie nie lapie o co w nich chodzi :-) A jak juz bede wiedzial jak tego uzywac to moze juz wymodze jak polaczyc dwa pliki :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pedros napisał:
moze chociaz ktos mi wyjasni zasade dzialania ReadBlock i WriteBlock bo zupelnie nie lapie o co w nich chodzi :-)

chodzi o BlockRead i BlockWrite?--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gt
&gtchodzi o BlockRead i BlockWrite?
&gt
Dokladnie o to chodzi. Pomylilem troche nazwy :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pedros napisał:
&gtDokladnie o to chodzi. Pomylilem troche nazwy :-)
&gt
Wiesz co piszą na listach dyskusyjnych? BlockRead+F1 :)
Proponuję, żebyś zobaczył przykład.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

A jak nie rozumiesz helpa, to wklej go tutaj, to wytlumacze. Wklej, bo nie mam Delphi a nie pamietam skladni w tej chwili.

--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

No fakt w helpie jest przyklad i to calkiem dobry :-) Musze sie przyznac ze nie patrzylem do helpa poniewaz uwazam helpa za cos co moze pomoc a nie wyjasnia problemow :-) a ze nie mam zielonego pojecia jesli chodzi o BlockRead to napisalem tu :-) widac mylilem sie ale to jest wycinek z helpa:
procedure BlockRead(var F: File; var Buf; Count: Integer [; var AmtTransferred: Integer]);

wszystko jest jasne poza var AmtTransferred: Integer; Moze mi ktos wyjasnic do czego to moze byc :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pedros, help do Delphi jest calkiem niezly i mozna sie z niego mnostwo nauczyc.

AmtTransferred jest opcjonalna zmienna w ktorej funkcja zwraca liczbe odczytanych rekordow.

Jesli nie uzyjesz tej zmiennej i sprobujesz odczytac wiecej rekordow niz jest w pliku, dostaniesz blad.

Jesli uzyjesz, nie bedzie bledu, odczyta tyle rekordow ile sie da i zwroci liczbe w AmtTransferred. Mozna to w bardzo prosty sposob wykorzystac do kopiowania plikow

var
Bufor : string;
F, G : file;
transfer : integer;
begin
AssignFile(F,'nazwa.ext');
Reset (F,1);
AssignFile(G,'docelowy.ext');
Rewrite(G,1);
SetLength(Bufor, 4096);*kopiowanie w paczkach po 4K
repeat
BlockRead(F,Bufor[1],SizeOf(Bufor),Transfer);
BlockWrite(G,Bufor[1],Transfer);
until Transfer=0;
CloseFile(F);
CloseFile(G);
end;

innym dobrym zastosowaniem BlockRead jest szybkie ladowanie duzych tablic
np.
type TDane =packed record
Nazwa: string[32];
Liczba: LongWord;
end;
*LongWord a nie Cardinal i packed record dla kompatybilnosci

type TTablicaDanych=array of TDane;

var
KupaDanych: TTablicaDanych;
F: file of TDane;
begin
AssignFile(F,'zbior_z_danymi.dat');
Reset(F);
SetLength(KupaDanych,FileSize(F));
BlockRead(F,KupaDanych[0],FileSize(F));
CloseFile(F);

i tu uzywasz tablicy

zwroc uwage, ze jesli buforem jest dlugi lancuch lub tablica dynamiczna, to trzeba podac indeks (jesli poczatkowy, to 1 dla lancucha, 0 dla tablicy)
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1