Lazarus (FPC) - przyszłość tego środowiska

0

Hej! Niedawno ukazała się wersja 1.0 Lazarusa (opartego o Free Pascal Compiler).
Jak myślicie, czy to jest godny następca Delphi? Czy takie narzędzie ma sens w czasach .NETa, Javy, Qt i aplikacji Webowych?
Jak z dostępem do baz danych z poziomu Lazarusa?

0

następcą to by mógł być gdyby delphi się nie rozwijało i nie pojawiały się nowe wersje. Lazarus dla delphi jest jak LibreOffice dla MSOffice - młodszy, uboższy darmowy braciszek. Na pewno ma duży potencjał i swoją niszę (jak pisałem jest darmowy i ma możliwość kompilacji na różne platformy) ale na dzień dzisiejszy raczej dla pasjonatów/malutkich projektów niż dla poważnych, komercyjnych rozwiązań

0

No w sumie tak... Delphi nadal jest.... Może tak jakoś myślałem o Delphi tym z czasów Borlanda.
No właśnie, współczesne Delphi jest płatne, a Java i Netbeans bezpłatne, tak samo jak C# i MS Visual Express itp...

0

no tak ale w VS Express też nie będziesz pisał poważnych komercyjnych rozwiązań. A w szczególności nie napiszesz nic na urządzenia mobilne. Jak już jesteśmy przy c# to zamiast VS jest przecież SharpDevelop - darmowy ale jakoś mało o nim słychać...
Co do javy to co ona ma wspólnego z delphi/lazarusem? Przecież to całkiem inne języki. Tak samo jak .net zresztą

0

Ja siadam do poważnych testów Lazarusa odnośnie programów bazdanowych Client-Serwer. Na pierwszy rzut oka może podołać wielu "ciężkim" zadaniom ale to się okaże w praniu.

0

A znacie jakiś bezpłatny system raportujący dla Lazarusa który można użyć zamiast LazReporta?

0

Jak myślicie, czy to jest godny następca Delphi?

Od kiedy to następca. To ALTERNATYWA. Normalnie @olesio wszystkich nauczył że Lazarus to nowa wersja Delphi...

Czy takie narzędzie ma sens w czasach .NETa, Javy, Qt i aplikacji Webowych?

a propoS Javy - FPC planuje mieć port na Javę (jeżeli jeszcze nie ma)... Qt jest już wspierane od dawna...

Jak z dostępem do baz danych z poziomu Lazarusa?

Wystarczy na wiki zobaczyć?

Lazarus dla delphi jest jak LibreOffice dla MSOffice - młodszy, uboższy darmowy braciszek.

Młodszy? Niekoniecznie... Uboższy, hm... No niż XE2 pewnie tak, ale tutaj trzeba zauważyć że nie każde nowe Delphi jest od razu kupowane w firmach. Wiele jest firm które korzystają ze starych Delphi które Lazarus dogania/wyprzedza (zależy w jakim kontekście by mówić, bo są aspekty w których Lazarus wyprzedza i są w których jest dosyć daleko w tyle).

0
-123oho napisał(a):

Młodszy? Niekoniecznie... Uboższy, hm... No niż XE2 pewnie tak, ale tutaj trzeba zauważyć że nie każde nowe Delphi jest od razu kupowane w firmach. Wiele jest firm które korzystają ze starych Delphi które Lazarus dogania/wyprzedza (zależy w jakim kontekście by mówić, bo są aspekty w których Lazarus wyprzedza i są w których jest dosyć daleko w tyle).

Możesz rozszerzyć? Chodzi mi głównie o aspekt w czym wyprzedza.

0
Jeson_Kon napisał(a):

Możesz rozszerzyć? Chodzi mi głównie o aspekt w czym wyprzedza.

Przede wszystkim w ilości platform: Mac, Linux, Windows, Android, Atari, PlayStation... Stara wersja 1.x miała wsparcie na wiele platform które dzisiaj już nie są rozwijane. A i tak liczba jest imponująca zwłaszcza w porównaniu do Delphi.
A co do innych spraw, to zależy jakie Delphi. W przypadku starszych Delphi możemy mówić o lepszym środowisku, lepszym generatorze kodu, wsparciu konstrukcji które Delphi nie wspiera, większej ilości komponentów/większym ich rozbudowaniu. Wszystko tutaj zależy do czego porównujemy.
No i największa zaleta Lazarusa/FPC: Otwartość i darmowość. Każdy może go ulepszyć, rozwinąć i używać za darmo. Wiele osób nie docenia tego argumentu.

0

No tak, zaletą Lazarusa jest multiplatformowość :) Może źle się wyraziłem, ale chodziło mi raczej o następce Delphi 7 Personal... Z obsługą baz danych itp...
Swoją drogą chyba jest mało ofert pracy dla programistów Lazarusa...

0

Jak nie koniecznie młodszy? Ile Lazarus ma lat? Chyba gdzieś od 2000 roku a Delphi 1 było jeszcze 16bit pod Windows 3.1 a więc jest o jakieś 5 lat młodszy.

I z całą pewnością nie przepisano kodu od nowa... i napisałem 'niekoniecznie' nie 'nie koniecznie'. To twoje błędy, nie moje. Ale dlatego napisałem 'niekoniecznie' bo chodziło mi raczej o to że kod został przepisany.

nie - to TY wmówiłeś wszystkim, że lazarus to następca Delphi...

To że źle rozumiesz moje słowa nie znaczy że tak powiedziałem.

od kiedy to lazarus ma więcej komponentów???

Od kiedy liczba komponentów w lazarusie>liczba komponentów w delphi. Tutaj też dużo zależy od użytych wersji. Ufam że Lazarus 1.0 ma więcej komponentów niż Delphi 1.0.

Delphi też można ulepszać a właściwie dodawać nowe funkcje pisząc pluginy

  1. Te zmiany nie będą dodawane do nowych wydań Delphi. W Lazarusie patche na poziomie IDE/FPC przechodzą 'automatycznie'. Jeżeli twoja paczka z komponentem będzie ciekawa to też pewnie dodadzą.
  2. Delphi jest z założenia closed source i płatne. To że istnieją 'darmowe strony z delphi' nie powoduje że jest ono darmowe. Tak samo dodatki nie powoduje że masz dostęp do całego kodu źródłowego i że możesz ingerować w np. architekturę kompilatora. Delphiego nie możesz przebudować, Lazarusa i FPC tak.
0

chodziło mi raczej o następce Delphi 7 Personal...

Raz jeszcze powtórzę: Lazarus TO NIE NASTĘPCA żadnego Delphi, to ALTERNATYWA. Następca to coś co ma korzenie w starym produkcie. Lazarus NIE MA korzeni w Delphi, jest tworzone od zera. Rozumiesz już znaczenie słowa NASTĘPCA i różnicę od ALTERNATYWA?

Z obsługą baz danych

Toż to podstawa... A delphi 7 jest złe bo nie ma domyślnie wbudowanych baz danych...

Swoją drogą chyba jest mało ofert pracy dla programistów Lazarusa...

Mówiąc wprost: Nie ma ich w ogóle. Ale przesiadka pomiędzy Lazarusem a Delphi nie jest zbyt bolesna. Chociaż Delphi to i tak niszowa technologia, raczej większych pieniędzy w tym nie ma.

0

No ok, alternatywa... Nie wiem skąd mi się to wzięło następca... Po prostu jakoś jak Borland się podzielił itp. to już jakoś chyba Delphi straciło na popularności...
Tak swoją drogą to ta biblioteka komponentów LCL to jest całkiem przyzwoita...

0
-123oho napisał(a):

Od kiedy liczba komponentów w lazarusie>liczba komponentów w delphi. Tutaj też dużo zależy od użytych wersji. Ufam że Lazarus 1.0 ma więcej komponentów niż Delphi 1.0.

Zauważ, że Lazarus 1.0 wyszedł kilka dni temu a Delphi 1 w czasach kiedy czymś niesamowitym było tworzenie aplikacji pod Windows z komponentów, przeciąganie ich sobie na okienko... zamiast pisać kod w WinApi więc co tu porównywać?

-123oho napisał(a):

Toż to podstawa... A delphi 7 jest złe bo nie ma domyślnie wbudowanych baz danych....

No chyba żartujesz, Delphi 7 w komercyjnej wersji posiada komponenty bazodanowe Delphi 7 Personal ich nie ma ale zawsze można coś doinstalować żaden problem.

0

I znowu kolejny temat tabu... Od razu przypominają mi się setki postów na temat który język jest lepszy - C++ czy Delphi - sensu to nie ma żadnego;

Nie można porównywać Delphi 1 z Lazarusem 1, bo dzieli je ogromna przepaść, wersji Delphi 7 także nie ma sensu porównywać, bo różni je bagatela 10 lat;

Jeśli jednak patrząc na najnowszą wersję Lazarusa i Delphi to widać, że to drugie środowisko jest lepsze, a generowanie kodu jest szybsze; Ma więcej ficzerów, bogatsze IDE itd. itd.; Pytaniem jednak jest jaka czeka przyszłość Lazarusa, a nie które środowisko lepsze;


LOSMARCELOS napisał(a)

Niedawno ukazała się wersja 1.0 Lazarusa (opartego o Free Pascal Compiler).

Wyobraź sobie, że Lazarus zawsze był oparty na kompilatorze FPC - to żadna nowość;

LOSMARCELOS napisał(a)

Czy takie narzędzie ma sens w czasach .NETa, Javy, Qt i aplikacji Webowych?

A czy samochód ze stalową karoserią ma sens istnienia w czasach, gdy bolidy F1 mają ją wykonaną z włókna węglowego? To pytanie nie ma żadnego sensu...

LOSMARCELOS napisał(a)

Jak z dostępem do baz danych z poziomu Lazarusa?

Może zainstaluj i sprawdź...?


Odnosząc się do treści pytania - Lazarus (FPC) - przyszłość tego środowiska - odpowiem: pożyjemy zobaczymy; Zapowiada się bardzo dobrze;

0

Zauważ, że Lazarus 1.0 wyszedł kilka dni temu a Delphi 1 w czasach kiedy czymś niesamowitym było tworzenie aplikacji pod Windows z komponentów, przeciąganie ich sobie na okienko... zamiast pisać kod w WinApi więc co tu porównywać?

Ależ Ty sztywny. Żartów nie rozumiesz.

No chyba żartujesz, Delphi 7 w komercyjnej wersji posiada komponenty bazodanowe Delphi 7 Personal ich nie ma ale zawsze można coś doinstalować żaden problem.

Skrót myślowy. I o to mi chodziło że nie jest problemem doinstalować komponent bazodanowy... Tak, tutaj akurat udało ci się odgadnąć mój żart.

Lepiej popraw "Lozarus" zanim się rozpocznie kolejny flame na ten temat :P

"Lozarus"? Pierwsze słyszę...

niektórzy widza tylko czyjeś błędy a swoich nie :D

A niektórzy się ograniczają bo kompilator X generuje większy EXEk. :D

Kolega @kAzek chyba ma jakiś problem że musi robić personalne wjazdy. Obawiam się że cierpi na '-123oho'.

0

Spokojnie, nie ma co się kłócić... :)

2

Darmówki
Jeśli chodzi o darmowe środowisko to Lazarus ma tę przewagę. Delphi 7 Personal - tylko jeśli masz swój prywatny klucz (którego już nie dostaniesz chyba że kupisz XE).

Lazarus
Na dzień dzisiejszy bardziej bym się obawiał o przyszłość Delphi niż Lazarusa.
Lazarus robiony jest przy pomocy wolentariuszy, ale kolejne wersje są ze sobą kompatybilne. Dlatego jeśli jakaś firma wejdzie w to środowisko to może to nawet kontynuować po upadku projektu (są dostępne źródła do wszystkiego).

Delphi
Delphi z kolei to produkt który ciągle zmienia właściciela. Obecnie bardzo dużo idzie wysiłku w kierunku jego rozwoju. Ale jak długo jego właściciel - Embarcadero będzie miało takie zapędy żeby go rozwijać?
Poza tym każda kolejna wersja Delphi to potrzeba konwersji projektu (w tym przesiadka na Unicode).
U nas od Delphi się odchodzi bo firma boi się że produkt ten się w którymś momencie po prostu zwinie razem z właścicielem praw.
A biznes musi działać dalej, dodatkowo konwersje z ANSI na Unicode, albo co gorsza (gdyby była potrzeba) z Win32 na .NET są bardzo kosztowne.

0

up,

a ile byscie zawołali kasy za godzine netto, jesli kazali by wam przepisywac aplikacje delphi ( delphi6) na MS C# ( net)?

1

Też mam wrażenie, że Delphi się wypala i mimo usilnych starań Codeger może im się po prostu w pewnym czasie przestać opłacać. A zapaleńców tworzących Lazarus raczej nie zabraknie, jedni odejdą, przyjdą inni.

0

@-123oho: Ty poza tym, że jesteś zlośliwy to jeszcze widzę pamiętliwy. Raz się nieprecyzyjnie wyraziłem, bo według mnie Lazarus może być następcą Delphi 7 w tym sensie, że to kolejne darmowe środowisko, tylko bazujące na FPC i w porównaniu do Delphi 7 bardziej rozbudowane. Chociaż go nie używam, to Ty promujesz Lazarusa usilnie, nie ja. Ale ok, pomyl się w czymś raz chociaż też będę pamiętliwy i Ci to będę starał się wytykać kiedy tylko się da ;> Podsumowując ja nie jestem nauczycielem, a czasami mogę coś napisać źle, więc nie zawsze należy ze mnie brać przykład. Nikt nie jest nieomylny. Tylko o tym już pisaliśmy, chyba nie po to by robić to znowu przy każdej możliwej okazji.

0

@-123oho: Ty poza tym, że jesteś zlośliwy to jeszcze widzę pamiętliwy

Nie jestem pamiętliwy, wręcz przeciwnie, nie patrzę na osobę ale na to co pisze. Natomiast tutaj chodziło mi o żart. Zauważyłem że ty uwielbiałeś pisać że -123oho nie pozwala ci pisać gotowców więc również o Tobie wspominam.

Raz się nieprecyzyjnie wyraziłem, bo według mnie Lazarus może być następcą Delphi 7 w tym sensie, że to kolejne darmowe środowisko, tylko bazujące na FPC i w porównaniu do Delphi 7 bardziej rozbudowane.

Następca to coś co ma historię w przodku, natomiast Lazarus to alternatywa. Lazarus może przejąć funkcję Delphi7 jako darmowego środowiska programistycznego, o to Tobie chodziło jak się domyślam.

Chociaż go nie używam, to Ty promujesz Lazarusa usilnie, nie ja. Ale ok, pomyl się w czymś raz chociaż też będę pamiętliwy i Ci to będę starał się wytykać kiedy tylko się da ;>

Ja tego nie wytykam, po prostu się trochę z tego naśmiewałem ( NIE z Ciebie). Nie myślałem że weźmiesz to do siebie. Raczej traktuję to jako śmieszne twoje potknięcie (coś jak twoje malware). Jeżeli jednak aż tak zawistny robisz poprzez to to widać traktujesz to inaczej.

Podsumowując ja nie jestem nauczycielem, a czasami mogę coś napisać źle, więc nie zawsze należy ze mnie brać przykład.

No ale cieszysz się dużą renomą tutaj, to zobowiązuje i chyba jesteś tego świadom. Ale tak wiem, rozumiem, bo nawet tak nieomylnej osobie jak ja (jak to niektórzy uważają) zdarzają się błędy.

Tylko o tym już pisaliśmy, chyba nie po to by robić to znowu przy każdej możliwej okazji.

Nie, bynajmniej nie. Ja nawet nigdy nie traktowałem tego jako twój błąd. Po prostu tobie chodzi o coś innego, w moim mniemaniu używasz złego słowa. Nie używam tego aby to wypomnieć, raczej używam odnośników do Ciebie tak jak to ty ciągle wspomniałeś o tym że Ci zabraniam rozdawania gotowców..

0

Dobra, wszystko jasne. A gotowców nie wrzucam już, nie tylko z powodu zwrócenia na to uwagi przez Ciebie i podejrzen o malware. Po prostu musiałem do tej dezycji chyba dorosnąć i stwierdzić, że wrzucanie spakowanego kompletnego źródła nie sprawi, że ludzie się tutaj czegoś sami nauczą. To co wrzucone zostało do tej pory i nie usunięte - musi ludziom wystarczyć, jeżeli umieją z tego skorzystać.

1

Trzeba zaznaczyć że embarcadero właściciel Delphi wykorzystuje kompilator FPC w kompilacji projektów na przenoszonych na platformę MacOS. Tak więc wnioskuję że FPC i bazujący na nim Lazarus jest dobrym środowiskiem i bardzo przyszłościowym.

0

Najbardziej brakuje w Lazarusie komponentu TMediaPlayer:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1